KARS Haber Girişi : 13 Temmuz 2019 13:47

'Yeniden yapacağız'

'Yeniden yapacağız'
Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından “Eseri yeniden yapacağız” dedi...

Kars Olay-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde “Ucube” sözlerinin ardından yıkılan Kars İnsanlık Anıtı’nı yapan Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından “Eseri yeniden yapacağız” dedi.

Dönemin AKP’li Kars Belediyesi’nin kararı doğrultusunda heykeltıraş Mehmet Aksoy, 2006’da kenti kuşbakışı gören Üçler Tepesi’ne İnsanlık Anıtı yapmıştı. 2011’de Kars’a gelen dönemin Başbakanı Erdoğan, heykele “ucube” demiş ve anıtın yıkılmasını istemişti.

AYM Genel Kurulu, heykelin yıkılması nedeniyle Aksoy’un ifade ve sanat özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve Aksoy’a tazminat ödenmesine hükmetti.

Bu kararın ardından Odatv’ye konuşan Mehmet Aksoy, “Girişimlerde bulunacağız. Aynı şekilde aynı boyutta eseri yeniden aynı yere yapmak için Kars Belediyesi’ne başvuracağız. Zaten kanunsuz bir müdahaleydi” ifadelerini kullandı.

Heykel üzerine yapılan tartışmaların ve siyasi müdahalenin yeni yapılacak esere yansıtılacağını da söyleyen Aksoy, “Orası zaten bir savaş alanı ve eser de savaş karşıtı barışı simgeleyen bir çalışmaydı. AYM’nin gerekçeli kararını aldıktan sonra başvurularımızı yapıp yeniden inşa etmek için çalışmalara başlayacağız”ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Odatv.com

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Karslı Cello 14 Temmuz 2019 00:47

    Kars Kalesi gibi tarihsel bir mirasın ihtişamını gölgeleyecek büyüklükte bir heykelin yapılması şehrimizin tarihsel dokusuna zarar verecektir. Sayın Aksoy bir sanatçı olarak damgasını vurmak istiyor olabilir ancak, siyasi bakışlardan bağışık olarak yazıyorum; yapılacağı iddia edilen heykel sanatsal değer taşısa bile şehrin bütünsel estetiği açısından kesinlikle planlanan yerde ve büyüklükte yapılmamalıdır. Bu durumu siyasi bir öç alma şeklinde düşünmemek gerekir. Bugün yapılsa yarın başka birileri tarafından yıktırılır. Kimsenin binlerce yıllık tarihi ve dokusu olan Kars şehrine kendi kişisel egoları için zarar vermesine izin verilmemelidir.