İLÇELER Haber Girişi : 13 Kasım 2017 19:37

Selim Laloğlu Küyünde Cirit Heyecanı

Selim Laloğlu Küyünde Cirit Heyecanı
Ata sporun ciritin yaygın olarak oynandığı Selim ilçesinin köylerinde cirit mevsimi açıldı. İlçeye bağlı Laloğlu köyünde bir araya gelen cirit tutkunları kendi aralarında oynadıkları kara düzen ciritle izleyenlere heyecanlı dakikalar yaşattılar.

Kars Olay-Cirit sezonunun açılışı Laloğlu köyünde yapıldı. Kekeç, Aşağı Sallıpınar ve Laloğlu köyü gençleri yaz mevsimi boyunca tarla işleri nedeniyle uzak kaldıkları cirite havaların soğumaya başlamasıyla “Merhaba” dedi. Cirit sahası olarak kullandıkları tarlada start verilen ciriti izlemeye gelenlerde vardı. Az sayıda da olsa cirit meraklılarının heyecanla izledikleri müsabakada 45’er dakikalık 2 bölüm halinde yapıldı. Kara düzen olmadığı için puansız yapılan karşılaşmada sahne alan 8 at ve binicisi ustalıklarını ortaya koydular. Bir yandan da atlara antrenman niteliğindeki bu ilk karşılaşmada sahaya yeni sürülen atların da tanıtımı yapıldı. Biniciler atların performansını gösterme imkanı da bulmuş oldu.

Cirit tutkunu gençlerin en büyük istekleri ise kulüplerine destek verilmesi. Devlet büyüklerinden kulüplere ve atlara destek verilerek ata sporu ciritin daha da yaygın hale getirilmesini sağlamalarını isteyen gençler, bir at bakımının yıllık 3-5 TL’yi bulan masrafa yol açtığını ifade ettiler. Kendilerindeki cirit ve at tutkusu nedeniyle kursaklarından kısıp bu sporu ayakta tuttuklarını da anlatan gençler, ciritsiz asla yaşayamayacaklarını da sözlerine eklediler.

Laloğlu Köyü eski muhtarı Yusuf Gülcemal, eski zamanlarda oynanan cirit müsabakalarını anlatırken adeta o günlere geri döndü. Şimdilerde kulüp ve at sayısı bakımından az sayıda kalan cirit tutkunlarının ata sporunun unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması için büyük zorluklar çektiklerini söyledi. Gülcemal eskiden köylerinde cirit olduğu zaman yaklaşık 1000 kişinin toplandığını, adeta bayram havasında cirit müsabakalarının yapıldığını ifade etti. Köylülerin de evlerine gelen misafirlerini ağırlamak için inek ve koyun kestiklerini sporla birlikte köyler arasındaki birlik ve beraberlik, dayanışma ve kaynaşma kültürünün de yaşatıldığını anlattı. Bu günlerde ise az sayıda köyde at tutkusu olan gençler tarafından cirit sporunun ayakta tutulduğunu da kaydeden Gülcemal devlet yetkililerinin, hükümetin bu spora sahip çıkması ve destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Gülcemal, “Eskiden güzel atlarımız vardı, heves vardı. Bir at geldiğinde 100 adam onun peşine gidiyordu. Şimdi ise arabalar çoğaldığı için ata binenin üstüne gülüyorlar. Oysa bu ciritin, at yarışlarının ve güreşlerin yaygınlaştırılması gerek. Köylerde kaynaşma daha da artıyordu. İnsanlar artık ata heves etmiyorlar. Bizim köyde at var ama ne yarış atıdır ne de cirit atıdır. Aileler göç edince çocukları da gidiyor ve gençler ister istemez büyük kentlerde mücadele ediyorlar.” dedi.

Kars Kafkas Atlı Cirit ve Spor Kulübü Başkanı Selçuk Başkaya, “Bizim de cirit sezonumuz başladı. Şu anda da kara düzen cirit oynuyoruz ve aynı zamanda da atlarımıza antrenman yaptırmış oluyoruz. Biz ciritsiz yapamayız. Ciritsiz duramayız. Destek olmadığı için at sayıda da ister istemez azalıyor. Bizde elimizden geldiği kadarını yapıyoruz. At beslemenin aşırı derecede masrafı oluyor. Atın bakımı, arpası, yemi ve yeri hepsi ayrı ayrı masraf. Uzak köylere kamyonla götürmemiz gerekirken biz yürüyerek gelmek zorunda kalıyoruz. Bu köye de 20 kilometre atları yürüterek getirdik. Bize destek verilirse Kars’ı en iyi şekilde temsil edeceğiz. “ diye konuştu.

Aşağı Sallıpınar Köyü ciritçilerinden Hakan Savanlı, “Bu bize atadan dededen kalma bir spor. Ata bindiğin zaman bütün stres ve sıkıntını atıyorsun. Bu bambaşka bir duygu. At sevgisi bizde doyumsuzdur at da bu duyguyu hissediyor. Zaten atla insanın fikri bir olmadı mı oynayamaz. Binicisiyle uyum sağlaması gerek. Bize evladımız neyse atımız da öyle. Değişen bir yok. Ona da aynı ilgi ve şefkati gösteriyoruz. Her gün bakımını yapıyoruz. Arpasını veririz, tımarını yaparız, altını temizleriz. Nerede bir cirit müsabakası duysak hemen gideriz. Ben şu anda köyden buraya 7-8 kilometre atla birlikte geldim. Oğlum Erencan’a da öğretiyorum. Bu da birkaç yıl içinde cirit atmaya başladı.” şeklinde konuştu.

Kekeç köyünden Çağlar Özbaş da ata sporu ciritin ilerlemesi için devlet büyüklerinin desteğinin lazım olduğunu vurgulayarak, “Atların iyi olması lazım, sahamız da yok. Gördüğünüz gibi tarlada cirit oynamaya çalışıyoruz. Biz ata sporuna sahip çıkıyoruz yaşatmaya çalışıyoruz. Devle büyüklerinin de bize sahip çıkıp bu sporu yaşatmamıza yardımcı olmalarını istiyoruz.” dedi.– KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.