İLÇELER Haber Girişi : 06 Ağustos 2017 22:12

Sarıkamış'taki Örtü Yangınında Faciadan Dönülmüş!

Sarıkamış'taki Örtü Yangınında Faciadan Dönülmüş!
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunan ormanlık alanda çıkan örtü yangını faciaya dönüşmeden önlendi. Kars'ın Sarıkamış İlçesi’nde bulunan ormanlar 2 gün boyunca yandı; Fakat yanlış söndürme uygulaması ve tecrübesizlik neredeyse ormanın felaketi oluyordu.

Kars Olay-Sarıkamış’ta yangın 20 hektarlık bir alanda görüldü yaklaşık bine yakın ağaç yandı aynı zamanda ormanın içerisinde yaşayan hayvanlar telef oldu. Planlı bir uygulamayla 2-3 saate söndürülebilecek orman maalesef tecrübesizlik sonucu 2-3 gün sürdü. Yangına müdahale çalışmaları gözlendiğinde Sarıkamış Orman Müdürlüğü’nün plansız, yerinde olmayan müdahalesi ve personelin hiçbir güvenlik tedbiri almaması dikkat çekti ayrıca işçilerin yangın koruyucu kıyafetlerinin olmadığı da görüldü, söndürme çalışmaları sırasında görevlilerin yangına müdahale konusunda koordine olamamaları süreci daha da uzattı. Bu tür örtü yangınlarında iş makinelerinin kullanılması, şerit açma işlemlerine yer verilmesi gerekir. Sarıkamış’ta yaşanan yangında iş makinesi kullanılmaması ise akla zarar bir durum olarak nitelendirildi. Yangın sırasında köylü ile itfaiye personelinin tartışması gibi durumlar profesyonelliğin sorgulanması gerektiğinin göstergesiydi ve Sarıkamış Orman Müdürlüğünün olaya ne denli müdahale edebildiği veya yönetebildiğini de ortaya koymuş oldu. Sarıkamış Orman Müdürlüğü’nün asli görevi ormanları korumak ve yeni orman alanı oluşturmaktır fakat müdürlük ‘Sarıkamış Soğuksu Orman Deposu’nu turizme kazandıracağız’ gibi açıklamalar yaparak haber olmak derdinde olan müdürlüğün Sarıkamış’ta bulunan 50 bin hektar ormanın milyonlarca ağacını korumak gibi bir gayreti olmalıdır! Sarıkamış’ın son ağaçlandırma sahası 3-4 yıl önce yapılmış daha sonraki yıllar ise Sarıkamış’a neredeyse tek bir fidan dikilmemiştir, Karakurt,  Handere, Parmakdere gibi bölgelerde binlerce hektar ağaçlandırılacak alan olmasına ve o bölgenin güvenlik bölgesi olmamasına rağmen bu bölgeler orman açısından kaderine terk edilmiştir. O bölgede çalışma olmamasından kaynaklı orman kooperatif işçileri mağdur edilirken Sarıkamış Orman Müdürlüğü’nün bu konuya duyarsız kalması rahatsızlık yaratmıştır. İşin özü basit bir örtü yangını söndürme konusunda dahi sınıfta kalan müdürlüğün daha büyük çaplı bir orman yangınında ne yapacağı endişe yaratmıştır bütün Sarıkamış’ın ve köylerinin tehlike altında kalması söz konusudur. Felaketin eşiğinden dönülen bu örtü yangınından ders alınmadır ve bundan sonraki olası yangınlar için ciddi tedbir alınmalıdır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.