KARS Haber Girişi : 01 Ekim 2017 23:18

Kars'ta Pancar Alım Kampanyası Başladı

Kars'ta Pancar Alım Kampanyası Başladı
Kars Şeker Fabrikasında 24. Dönem 2017 - 2018 Pancar Alım Kampanyası düzenlenen törenle başladı.

Kars Olay- Kars Şeker Fabrikası bahçesinde gerçekleştirilen törene, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Kars Milletvekili Selehattin Beyribey, Kars Valisi Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Turan İnan, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Fabrika Müdürü İbrahim Yıldız, Şeker İş Sendikası Başkanı Yaver Kop, Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Akyaka Sulama Birliği Başkanı Cemal Hasanoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin düzgün, İl Müftüsü Mehmet Genç, fabrika çalışanları, pancar üreticileri, daire müdürleri ve fabrika çalışanları katıldı.

İLK PANCAR TESLİMİ YAPANLARA HEDİYE

Fabrika Müdürü İbrahim Yıldız'ın açılış konuşmasıyla başlayan törende, ürettikleri pancarı ilk önce fabrikaya getiren 3 çiftçiye çeşitli hediyeler verildi. Pancarını ilk sırada fabrikaya teslim eden Oktay Ozan'a hediyesini Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan takdim etti. Daha sonra da sırasıyla Kars Valisi Rahmi Doğan Bedir Akbaba, AK Parti Kars Milletvekili Selehattin Beyribey Berat Gök'e hediyeleri taktim etti.

KURBAN KESİLDİ

Ardından da kesilen kurban eşliğinde kurdele kesimi yapıldı ve İl Müftüsü Mehmet Genç tarafından dua okundu. Okunan duanın arından fabrikaya traktörle getirilen ilk pancarın kantara tesellimi yapıldı.

2017-2018 Sezonunda 43 Milyon TL Katma Değer Getirisi

Törende açılış konuşması yapan Kars Şeker Fabrikası Müdürü İbrahim Yıldız, 30 Ekim 1993 tarihinde İşletmeye açılan Kars Şeker Fabrikamız Cumhuriyetimizin 73 üncü yılında Devletimizin Serhat Şehrimiz Kars'a getirdiği çok değerli bir hizmettir. Şehrimizi çağdaş Türkiye'nin çağdaş yöresi yapma vizyonunu üstlenen KARS ŞEKER FABRİKASININ projesi Bakanlar Kurulu Kararı ile 1990 yılı Yatırım Programına dahil edilmiş olup; günlük PANCAR işleme kapasitesi 3.000 Tona tefsi mümkün olmak üzere 1.900 Tondur.

Şeker Fabrikaları Yatırımları: Kuruldukları il ve ilçelerde özellikle kalkınmakta olan kırsal ekonomik ve sosyal yaşamın hakim olduğu yerleşim birimlerinde ekonomik üretim birimi olmanın yanı sıra, Sosyal Tesisleri ile halkın kentsel yaşamın dinamiklerine uyum sağlaması ve şehirleşme açısından önemlidir. Özellikle Doğu Bölgemizde iktisadi amacın ötesinde, göçün önlenebilmesinde sosyal bir politika olarak uygulanmaktadır.  
2017/2018 Kampanyamız 13.10.2017 Tarihinde başlayıp 02.12.2017 Tarihinde sona erecektir. Tesellüm edilecek Fabrikamız Pancarı 87.000 Ton, Ağrı Pancarı 19.000 Ton, Horasan Pancarı ise 4.000 Ton olmak üzere 110.000 Tondur. İşlenecek Pancarımız 95.000 Ton olup, 15.000 Ton ŞEKER 3.900 Ton MELAS 40.000 Ton YAŞ KÜSPE üretimi hedeflenerek, 43 Milyon Katma Değer getirisi beklenmektedir.Ekilen Sahamız ise 20.470 Dönümdür. Eylül 2017 Ayı itibariyle Çiftçilerimize 4.250 Bin  Nakdi 2.040 Bin  Ayni olmak üzere Toplam: 6.290 Bin    Avans ödemesi gerçekleşmiştir. Kesinti Hariç 24.150 TL pancar bedel ödemesi Planlanmıştır. 
 
FABRİKAMIZIN HEDEFİ ÇAĞDAŞ TÜRKİYE HEDEFLERİNE ULAŞMAK
 
Kars Şeker Fabrikası Müdürü İbrahim Yıldız, "Fabrikamızın Tüm çalışanları olarak hedefimiz görevimizi en iyi şekilde yerine getirmek ve birik beraberlik ruhuyla bize verilen sorumluluk bilincinde işimizi en iyi şekilde yapıp,  gelişen çağdaş Türkiye Hedeflerine ulaşmaktır. Fabrikamızın açılışına katılarak bizleri onurlandıran ve değerli katkıları ile Fabrikamıza güç katan Sayın Bakanımıza, Sayın Valimize,  Sayın Milletvekilimize, Fabrika çalışanları olarak en içten minnet ve şükranlarımı arz ederim. Bizleri bu anlamlı günde yalnız bırakmayan Değerli Basın Mensuplarımıza Kıymetli Çiftçilerimize ve Saygıdeğer Konuklarımıza Teşekkür eder; 24. Kampanyamızın Ülkemize, Milletimize ve Mübarek Hasan-ül Harakani Diyarı Karsımıza   hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını kazasız  belasız  geçmesini CENAB-I ALLAH'dan niyaz ederim." diye konuştu.

Bakan Arslan'dan Kars Şeker Fabrikası İçin Üç İstek

Şeker İş Sendikası Başkanı Yaver Kop da, " Fabrikamızın 24. pancar alım kampanyası açılış törenine hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Çok değil bundan birkaç yıl önce kapısına kilit vurulmak üzereyken başta sayın Cumhurbaşkanımız ve çok kıymetli bakanımız olmak üzere değerli millet vekillerimizin taktire şayan gayretleri ve yoğun mesaileri sonucunda fabrikamız kapanmaktan kurtarılmış ve her yıl pancarı artarak bugüne gelinmiştir. 

Sayın bakanım, "doktor hastanın ayağına gelmişken" diye bir deyimimiz var. Teşbihte hata olmaz. Hazır sizinle bir aradayken birkaç maruzat ve isteklerimizi kısaca sıralamak istiyorum. Bölgesinin büyüyen yıldızı ülkemiz gibi ,biz de bölgemizin büyüyen yıldızı şehrimizin tek fabrikası olarak hızla çoğalan konutların, hastanelerin neredeyse ortasında kalmış durumdayız. Ayrıca yeni yapılacak şehir hastanesinin de yakınlarımızda yapılıyor olması çevre bakanlığının üzerimizdeki baskılarını arttırması söz konusu olduğundan mevcut çamur havuzlarının ve dış tesislerin fabrika sahasına alınması ve arıtma tesisi yapımı zorunlu hale gelmiştir. Bu yatırım ödeneklerinin genel müdürlüğümüzden bir an önce alınması hem bizim hem de şehrimiz için bir aciliyet olmuştur.

İkinci maruzatımız yakıt olarak fuel oil kullanılmaktadır. Bu çevre kirliliğinin yanı sıra fabrikamıza hem maliyet olarak hem de teknik olarak dezavantajlı bir durumdur. Fabrikamızın doğalgaza dönüşümünün bir an önce yapılması konusunda sayın bakanımızın desteklerini bekliyoruz. Kurulum aşamasıyla birlikte 27 yıldır fabrika sahamız ve yollarımız zamana yenik düşmüş, yenilenemediğinden artık ihtiyaca cevap veremez hale gelmiştir. Sahamızın ve yollarımızın sıcak asfaltla kaplanmasın konusunda da sayın bakanımızın desteklerini bekliyoruz.
 
Kars Şeker Fabrikası'nda çalışan Mevsimlik 80 İşçiye Kadro Talebi
 
Şeker İş Sendikası Başkanı Yaver Kop Kars Şeker Fabrikasında çalışan mevsimlik işçilerin , sizin de yakınen bildiğiniz mevsimlik işçi arkadaşlarımıza kadro verilmesi konusudur. Çok ilgilendiğinizi, çok uğraştığınızı biliyorum, biliyoruz. Bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığınızı ve kaçınmayacağınızı da biliyoruz. Şehrimiz ve fabrikamız için çok ama çok önemli olan bu konuda bizlerin yüzünü güldürecek, evlerimizde bayram şenliği yaşatacak hayırlı haberi bu 80 kardeşimize çok kutlu bir müjde olarak sizin ağzınızdan duyacağımız günün bir an önce gelmesi umuduyla ellerinizden öpüyor, bu kutlu görevde yüce Allahın yar ve yardımcınız olmasını diliyorum. Allah utandırmasın." şeklinde oldu.
 

AK Parti Kars Milletvekili Selehattin Beyribey

24 yıl kolay değil , zaman zaman hızla büyüdük, zaman zaman durduk, zaman zaman hasta olduk, hep birlikte son üç yılda çalışanlarla beraber el ele vererek adım adım yeniden büyümeye gelişmeye başladık. Ama yetmez, Üç yıl önce 30 bin ton , bir yıl önce 50 bin ton , bu yıl ise 87 bin tona çıkmamız beni duygulandırdı. Buradan sizlere şunu belirtmek isterim; "Pancar ekiniz, çünki bundan üç yıl sonra kota bulamayacaksınız. 60 bin ton kapasitesi var, bizim Kars Barajı yapılıyor diğer alanlar yapılıyor, bununla birlikte inşallah Kars 150 bin tonun üzerinde şeker pancarı üretimi  ve işleyebilen bir fabrika olacak ve en az beş altı ay çalışacan bir fabrika olacak.  Bunun tek yolu her beraber el ele vereceğiz. Nasıl üç yıl önce el ele vererek hep birlikte bunu başardıysak inşallah çalışanlar olarak Karslılar olarak önümüzdeki yılı 160 bin tonu yakalamak için elimizden geleni yapacağız. Bakanızmı fabrikamızla ilgili çok güzel haberlerde verecek, fabrikamızın çalışanlarımızın yanındayız.

Rahmi Doğan; Bu Fabrikayı Ayakta Tutmamız Lazım

Kars Valisi Rahmi Doğan ise "Kars'ın en önemli iki fabrikasından bir tanesi şeker fabrikası. Bizim için hem istihdam açısından hem yöremizin katma değer üretmesi açısından çok kıymetli bir fabrika. Bizim yöremiz tarım ve hayvancılık yöresi şeker fabrikasınında hayvancılığımıza ciddi anlamda katkıları var. Kars'ta şeker pancarı üretimin artmasında Kars Ziraat Odasının getirmiş olduğu hasat makinesinin de büyük önemi var, makinayla birlikte üretim kolaylaştırılmış ve katma değer üretiminde büyük öneme kavuşmuştur. Devlet olarak mazot ve gübre desteği sağlıyoruz çiftçimize. Şeker pancarı üretimi Kars'ımız için ciddi bir imkan olacaktır, özellikle önümüzdeki dönemde sus tutmaya başlayacak olan Kars Barajyla birlikte Arpaçay, Akyaka ve Susuz civarındaki arazilerde pancar ekimiyle birlikte hem o yöredeki çiftçimize hem Kars'lımıza hemde bölgemize ciddi anlamda bir katkı sağlayacaktır. Makinalaşmanın artmasına önem vermemiz lazım, üretimin kolaylaşmasıya birlikte hem karlılık artmakta hemde katma değer artmakta. Kampanyamızın hayırlı olmasını diliyorum. Fabrikamızın bir takım sorunları var zaten sayın Bakanımız Ankara'dan takip ediyor, bizlerde buradan destek veriyoruz, inşallah artıma ve diğer problemleri çözdüğümüzde  fabrikamız yöremize halkımıza ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Bu fabrikayı ayakta tutmamız lazım, fabrika ayakta durursa Kars ayakta durur. Kazasız belasız bereketli bir yıl olmasını Allah'tan diliyorum." ifadesini kullandı.

BAKAN ARSLAN'DAN MÜJDE

Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan; " Ülkemizde, bölgemizde birlik ve beraberlik önemli. Fabrikamızda da önemli. Bu gün burada 24. Dönem Şeker Pancarı Alım Kampanyasını gerçekleştiriyoruz. Burada da bu birlik ve beraberliği omuz omuza dayanışmayı gösterdiğiniz için fabrikanın daha çok çalışabilmesi için ilin bundan daha fazla kazanç elde edebilmesi için, çiftçinin köylünün bundan daha fazla yararlanabilmesi için omuz omuza durduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Fabrikamızın daha kapasiteli çalışabilmesi, atık su artıma tesisi ve eklentileri ile ilgili çalışmaların yerine getirilmesi konusunda milletvekilimizle biz Ankara'da gereğini yapıyoruz. Burada sayın valimiz ve değerli çalışma arkadaşlarımız Ankara'dan getirdiğimiz her imkanın değerlendirilerek hizmete dönmesi konusunda her türlü desteği veriyorlar onlara teşekkür ediyoruz.

Fabrikayla ilgili doğalgaz sorunu da dahil hepsini önümüzdeki yıl yatırım programına koyduruyoruz, ve inşallah önümüzdeki yıl fabrikayla ilgili bütün istek ve sorunları yerine getirilmiş olacak hayırlı uğurlu olsun. Bu konuları daha önceden de biliyoruz. Ama bilinizki ilin fabrikanın her türlü ihtiyacını takip eden onun gereğini yerine getirmek için gecesini gündüzüne katan sorumluluk verdikleriniz var.  Biz aldığımız sorumluluğun gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. 

Mevsimlik İşçi Konusu

2006 yılında 6 aydan fazla çalışanlarla ilgili hükümet olarak kadro verildi, ancak 6 aydan az olanlar bu kapsamdan yaralanamadı ve bu statüde çalıştırılmaya devam edildi. Onunla ilgili olarak ta iç şüpheniz olmasın hükümet olarak insanımızın sorununu çözmek ve ihtiyaçlarını karşılamak adına olağanüstü bir gayretimiz var. Bir çalışma yapıldığında emin olunuz ki Kars'lı da Kars Şeker Fabrikası çalışanları da paylarına düşen kısmı alacaklar, bix onun takipçisiyiz bu konuda hiç ama hiç şüpheniz olmasın. Kampanyamızın ilimize bölgemize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde oldu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.