KARS Haber Girişi : 01 Ekim 2017 22:02

Kars Tren Garında Tarihi Gün!

Kars Tren Garında Tarihi Gün!
Başlangıçta 1 milyon, ilerleyen süreçte de yaklaşık 6.5 milyon yolcu taşınmasının hedeflendiği Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinde ilk test sürüşünün yapılmasıyla tarihi bir gün yaşandı. İlk aşamada 3.5 milyon ton olan yıllık yük taşıma kapasitesiyle bö

Kars Olay-Gürcistan’nın Ahılkelek Tren İstasyonu’nda karşılanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Azerbaycan Demiryolları Bakanı Cavid Gurbanov, Gürcistan Demiryolları Bakanı Mamuka Baktacı, Gürcistan İktisadi Bakanı Giorgi Gahariya, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, Türkiye sınırındaki tünele kadar hattı test ettiler. Burada Kars Valisi Rahmi Doğan, Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Çıldır Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu da heyete katıldı. Sınır tünelinde incelemelerde bulunan Bakan Arslan ve beraberindeki heyet daha sonra BTK demiryolu üzerinden aynı tren ile Kars’a hareket etti.

KARS TREN GARINDA TARİHİ GÜN
Heyet Kars’a hareket ederken Kars Tren Garı’nda da heyecanlı bekleyiş başladı. Soğuk havaya rağmen yüzlerce vatandalar Türk bayraklarıyla Gar binasının önünün doldurdu. Tren geldiğinde de coşku had safhaya çıktı. Bakan Ahmet Arslan Azerbaycan Bakanı Cavid Gurbanov ve heyettekiler alkışlarla karşılandılar. Gar binası girişinde çiçek veren çocuklarla hatıra fotoğrafı çektiren heyet daha sonra Gar binası önünde bekleyen vatandaşlarla selamlaşıp tokalaştılar.

BAKAN ARSLAN TARİHİ GÜNDE KARS HALKINA HİTAP ETTİ
Bakanı Arslan, test sürüşü sonrasında kendisini karşılayan hemşehrilerine hitaben bir konuşma yaptı.

Özellikle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bu projeyi çok önemsediğini belirten Bakan Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili’ye teşekkür etti. İşçcisinden memuruna kaar her üç ülkenin hat çalışanlarına, projede emeği geçenlere ve yüklenici firmalara da teşekkür eden Bakan Arslan, “Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, bakanlığı döneminden itibaren bu projeye bu kadar önem vermişken bize düşen de onlara yol arkadaşlığı yapmak, projeyi bu günlere getirmekti. Bu projenin gerçekleşmesinde alınteri döken işçilerin her birinin alınlarından öpüyoruz. Yüklenicilerimiz, onların mühendisleri, onların teknisyenleri olağanüstü çaba gösterdiler. Proje bu aşamaya geldi. Biz Türkiye olarak irademizi ortaya koymuştuk. Gürcistan’ın bu projeyi gerçekleştirebilmesi noktasında Azerbaycan, hem o hattın hem bu hattın parasını, kredisini tamamen karşıladı. Proje, medeniyetleri, kültürleri bir olan insanların sadece ekonomik değil beşeri ilişkilerini çok daha ileriye taşıyacak. Azerbaycan ile Türkiye’yi sınırdaş hale getirecek. Refah getirecek, ümran getirecek, medeniyet getirecek. Bu bölgelerin kalkınmasına çok ciddi katkı koyacak. İnşaatına başlanan Kars Lojistik Merkezi tamamlandığında bölge insanına ciddi istihdam sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavit Gurbanov ise “bir millet iki devlet” olarak demiryolu vasıtasıysla da birleştiklerini söyledi ve “Cumhurbaşkanlarımızın iştirakiyle açılışını yapacağımız bu yol, hayırlı, bereketli olsun. Yaşasın Türkiye, yaşasın Türkiye-Azerbaycan dostluğu.” ifadelerine yer verdi.

“HOŞ GELİŞLER OLA MUSTAFA KEMAL PAŞA”
Konuşmaların ardından Kafkas Halk Oyunları ekibi bir gösteri sundu. “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” türküsüyle tamamlanan gösteri sonrası ekip başı Türk Bayrağını öperek Bakan Arslan’a teslim etti. Bakan Arslan da bayrdağı öperek teslim aldı ve ekibe muhteşem gösteri için teşekkür etti.

TÜRKİYE-AZERBAYCAN ARASINDA TAŞIMA SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
GAR binasındaki etkinlik,Türkiye-Azerbaycan Arasında Taşıma Sözleşmesinin İmzalanmasıyla son buldu. Bakan Arslan burada yaptığı konuşmada, “İki ülke arasında imzalanan bundan sonra da uygulanacak olan taşıma tarifeleridir. Bu da inşallah testten sonra resmi açılışı yapıldığında, yapılacak taşımalarla ilgili yapılan anlaşmaların gereği yerine getirilmiş olacak” dedi.

Konuşmaların ardından, Bakan Arslan ve Gurbanov, Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğunu ve eski Erzurum yolu üzerindeki Aliyev Parkı’nı ziyaret etti.– KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.