KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 22 Ağustos 2017 16:06

Kars'ta 'Fotoğraf Diliyle Anı' Sergisi

Kars'ta 'Fotoğraf Diliyle Anı' Sergisi
1064 Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya Girişlerinin 953. Yılı Etkinlikleri kapsamında Evliya Camii külliyesinde Özgen Beşli’nin “Fotoğraf Diliyle Anı” adlı Fotoğraf Sergisi açıldı.

Kars Olay-Türkiye-Ermenistan sınırındaki Anı Ören Yeri’ne ait 40 adet fotoğrafın yer aldığı serginin açılışına Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, çok sayıda daire amiri ve vatandaş katıldı.

Kars Valiliği Düzenleme Komitesi tarafından organize edilen etkinlikte konuşan Fotoğraf Sanatçısı Özgen Beşli, “Kars Sevdalısı bir sanatçı olarak Anadolu tarihinin mihenk taşlarından olan Anı’yı bir de benim objektifimden görmenizi istedim. 2017 itkibariyle dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesine kayıtlı 1073 kültürel ve doğal varlık bulunmaktadır. Bunlardan 17 eser ülkemizdedir. Sizlerinde bildiği gibi Anı, geçtiğimiz yıl UNESCO Dünya mirasları listesine girdi. Ne mutlu bana ki böylesine kadim bir kültürü ölümsüzleştirmek adına bir katkıda bulunmuş olacağım.” dedi.

Bu sergisinin ikinci kişisel sergisinin olduğunu da belirten Beşli, fotoğraflarının Anı’nın her halinden esintiler taşıdığını söyledi. Beşli, “Karlar altındaki nazlı halini de, baharı karşılarken duyduğu coşkuyu da, sonbaharda gelen hüznünü de bu sergide benim objektifimden göreceksiniz. Her bir fotoğraf ayrı bir özenle çekildi. Belki de daha önce asla görmediğiniz kadrajlar çıkacak karşınıza. En güzel kareyi yakalamak için sabahlara kadar beklediğim de oldu, gün ışığını takip edip defalarca deklanşöre bastığım da. İşte Kars sevdası böyle bir şey ve ben memleketime aşık bir fotoğrafçıyım. Dilerim sizlerde benim kadar keyif alarak bakarsınız her bir fotoğrafa.” diye konuştu.

Beşli daha sonra şunları söyledi:
“Bu etkinliğin gerçekleştirilmesine yüzlerce yıl önceden mimarlık yapan isimlerden biri de;  16 Ağustos 1064 tarihinde Anadolu’yu ebedi yurdumuz haline getiren Sultan Alparslan’ın babası Çağrı Bey ve Alperenlerle beraber 1021’de Kars’a ve şuan manevi huzurunda bulunduğumuz Ebu-l Hasan Harakani Hazretleridir. Kendilerine duyduğumuz gönül borcunu bir şekilde ifade edebilme şansını yakalamamız konusunda fırsat oluşturan Valimiz Sayın Rahmi Doğan&a, sanata ve sanatçıya verdiği değerden ötürü özellikle teşekkür etmek istiyorum.”

Vali Rahmi Doğan da, “Devlet olarak bu topraklara ayak bastığımız 953’ncü yıl önce Arsparslan ve erenleri bu toprakları vatan yapmıştır. 1000 ylıldır da bu topraklarda yaşamaktayız. Bu topraklar ebedi olarak bu milletindir ve bu millet bu topraklar üzerinde ebedi olarak yaşayacaktır. Bu toprakların maliyeti yüksek ve milletimiz bu toprakları savunmasını da bilen millettir. Bu topraklarla birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe yaşayacaktır. Bu topraklar herkese yetecek ve herkesin doyacağı topraklardır. Dolayasıyla uluslararası güçlerin milletimizi birbirine düşürme gayeleri boşa çıkacaktır. Buz bu topraklarda birlik ve beraberlik içerisinde huzur içerisinde yaşamayı arzu ediyoruz ve bu yöndeki irademizi de beyan ettik:” şeklinde konuştu.– KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.