KARS Haber Girişi : 01 Ekim 2017 00:49

Kars'ın Susuz Köyüne Valilik Açıklaması

Kars'ın Susuz Köyüne Valilik Açıklaması
Kars'ın sorunlarına daima parmak basan ve çevre duyarlılığı ile ilgili her zaman haber yaparak gündem oluşturan KHA geçtiğimiz günlerde yine bir duyarlı haberciliğe imza atmıştı. KHA'nın Kars’ın Susuz Köyünde Yaşam Savaşı” başlıklı haberine Kars Valiliğin

Kars Olay-Kars Valiliği, Kafkas Haber Ajansı’nın www.kha.com.tr adlı sitenizde 23 Eylül 2017 tarihinde “Kars’ın Susuz Köyünde Yaşam Savaşı” başlığıyla yayımlanan haber üzerine açıklama yaptı.

Habere konu olan su sıkıntısı üzerine teknik personellerce Digor İlçesi Bacalı Köyü içme suyu kuyusunda (derinliği 195 metre debisi 6lt/sn) incelemeler yapıldığının belirtildiği açıklamada, su kesintisine; köy muhtarı ve köy ihtiyar heyetinin köyün içme suyu kuyusunda gerekli bakım-onarım çalışmalarının yapmamasından kaynaklı Motopomp arızasının sebep olduğu, geçmiş yıllarda da yine aynı sorun yüzünden köyde su kesintilerinin yaşandığı bilgisi rapor edildiği ifade edildi.

Raporda, “7478 sayılı Köy İçme Suları Hakkında Kanunun 10.Maddesinde “Köy ihtiyar meclisine devir ve teslim edilen ve bir köye ait olan tesislerin bakım, onarım ve işletmesi ve icabında bazı parçalarının yenilenmesi, o köy İhtiyar Heyetinin vazifesi olup bu yolda ihtiyar edilecek masraflar köy bütçesinden ödenir.” Hükmüne rağmen Bacalı Köyümüzde meydana gelen su kesintileri için Digor Kaymakamlığımızca köy halkının mağdur edilmemesi adına 2016 yılı Nisan ve Kasım aylarında iki adet Motopomp alımı yapılarak köyümüzdeki su sıkıntısının önüne geçilmiş benzer sıkıntıların önüne geçmek adına içme suyu kuyusunda gerekli bakım ve onarım çalışmalarının periyodik olarak yapılması hakkında köy muhtarı ve ihtiyar heyeti uyarılmıştır. Tüm uyarılara rağmen meydana gelen ve haberde yer alan su sıkıntısına yine içme suyu kuyusunda gerekli bakım- onarım çalışmalarının yapılamamasının sebep olduğu görülmüş olup;  teknik personellerimiz tarafından arızanın giderilmesi ve köye bir an evvel su verilmesi amacıyla içme suyu kuyusunda gerekli demontaj işlemleri yapılarak köy ihtiyar heyetinden motopomp tamiratının sağlanması istenilmiştir. Teknik personelimiz tarafından, Köy ihtiyar heyetince gerekli motopomp arızası giderildiği takdirde içme suyu kuyusunda gerekli montaj çalışmalarının yapılacağı, içme suyu kuyusunda gerekli bakım ve onarım çalışmalarının köy tüzel kişiliği sorumluluğunda olduğu ilgililere bildirmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Haberde ayrıca köyde içme suyu sıkıntısının giderilmesi için köye kaynak suyu getirilmesinden bahsedildiğine de değinilirken, “2016 yılında Bacalı köy muhtarının talebi üzerine köy yaylasından (34 km) köye cazibeli su getirilmesi için gerekli proje çalışmaları yapılmıştır. Ancak isale hattı Bacalı Köyüne komşu köylerin arazinden geçtiğinden diğer köyler muhalif olmuşlardır. Bacalı Köyü ihtiyar heyeti bu köylerden sınırlarından isale hattının geçebilmesi için gerekli taahhütnameyi alamamış olup proje hazırlama işlemleri yarıda kalmıştır. Taahhütname alındığı takdirde proje kaldığı yerden devam edecektir. Yapılan incelemeler neticesinde sorunun köy ihtiyar heyetinin içme suyu kuyusunda bakım ve onarım çalışmalarını yerine getirmemesinden kaynaklandığı vurgulandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.