KARS Haber Girişi : 30 Ekim 2018 16:08

Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. Yıl Dönümü

Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. Yıl Dönümü
Kars’ın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 98.yıldönümü törenlerle kutlandı.

Kars Olay- Hükümet Konağı önünde düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Tören sırasıyla Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı’nın Atatürk Anıtı’na çelenklerinin konulmasıyla devam etti.

Törende konuşan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Asırlarca Kafkasların kilidi, ticaret ve sanatın merkezi, bilginin ve eğitimin köşe taşı olan gazi Karsımız, 7 düvelle savaşan bir imparatorluğun kaybettiği ilk topraklardan olmuştur. 

98 yıl önce bugün 'Ya İstiklal ya ölüm!' vatan evlatlarının ve aynı zamanda aziz şehit kanlarıyla sulanmış, vatan toprağı olan serhat şehrimiz Gazi Kars'ımızın Kurtuluş günüdür. Bugün ben Türk'üm, Türk esir olmaz, ben Türküm, Türk devletsiz olmaz: ben Türk'üm, Türk bayraksız olmaz, ben Türküm, Türk ezansız olmaz, ben Türk'üm, Türk hürriyetsiz olmaz şiarını benimseyen Gazi Kars'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümüdür.  

1084 Kars zaferi sonrası sınıra dayanan Rusya 22 gün sonra yeniden Gazi Kars’ı almak için harekete geçmiştir. 93 harbi olarak adlandırılan, 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında Gazi Ahmet Muhtar Paşa komutasındaki 20 bin kişilik Kafkas ordusu, 75 bin kişilik Rus ordusuna Alaca Dağ bölgesinde 6 bin şehit, 8 bin esir vererek mağlup olmuş ve Kars Anadolu topraklarından koparılarak 40 yıl sürecek kara tarihi başlamıştır. 40 yıl boyunca çekilen sıkıntı, meşakkat, ızdırap, esaret altında yaşanabilecek her türlü kötülük, acı ve gözyaşı kurtuluş günü özlemiyle yanıp tutuşan yürekler olmuştur. 40 yıl boyunca bayraksız gökyüzü, esaret altındaki ezansız camilerimiz, sahipsiz mezarlarımız ve çan sesleri, kurtuluş günü bekleyen hemşerilerimizin yüreklerine bir ok gibi saplanmıştır. Nitekim Şark Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türkiye Büyük Millet Meclisi ordusu çekilen ızdırapları bitirmek ve 40 yıllık esareti sonlandırmak için bir hareket başlatmıştır. Tarih 30 Ekim’e yaklaştıkça, bir şeylerde değişmeye başlamıştır. Tarih 30 Ekim ve gün kurtuluş günüdür. Ve Kars yeniden hiç ayrılmamak üzere vatan toprağı olmuştur” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından tören sona eren törene Kars Valisi Rahmi Doğan, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, kurum amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Karsın Kurtuluş günü programı Kars Belediyesi tarafından düzenlenecek olan Mehter Takımı gösterisi ve konserler ile devam edecek.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.