EĞİTİM Haber Girişi : 03 Ocak 2019 23:31

Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinden Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Nöbeti

Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinden Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Nöbeti
Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı anma etkinlikleri kapsamında, Kafkas Üniversitesi öğrencileri Ali Sofu Şehitlik Anıtı'na yürüyüş düzenleyerek temsili nöbet tuttu.

Kars Olay-KAÜ Beden Eğitimi Meslek Yükseokulu önünden toplana ve asker kıyafeti giyen öğrenciler, buradan yürüyüşe başladı. Dev Türk bayrağı'nın da taşındığı yürüyüş Sarıkamış Allah-u Ekber Şehitlik Anıtında son buldu.

 

Etkinliğe KAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Sarıkamış Belediye Başkanı Köksal Toksoy, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Burada temsili askerleri canlandıran öğrenciler sıfırın altında 15 derecede nöbet değişimi yaptı. Meşale yakan öğrenciler nöbet tutan askerlere çorba dağıttı.

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarıkamış Harekatının unutulmaması gerektiğini aktararak, "Gecenin bu saatinde Sarıkamış Harekatı 22 Aralık 1914 yılında başlamış, 5 Ocak 1915'te tamamlanmış ama harekattan sonra en fazla kaybı 26 Aralık 1914'te vermiş." dedi.

Toksoy, soğuk havaya aldırış etmeden askerlerin Sarıkamış ve Kars bölgesini almak için harekete geçtiğini anlatarak, "Mehmetçiklerimiz, askerlerimiz 3 koldan Sarıkamış, Kars bölgesini almak için Sarıkamış'a saldırmışlar ancak şimdi de gördüğünüz gibi rakım 2 bin 200 akşam saatleri hava sıcaklığı sıfırın altında 10 derecelerde, o dönemlerde gece eksi 40'lara varan soğuk ve 2 metre yüksekliğinde kar, çetin kış koşulları coğrafya ağır Mehmetçiklerimiz Sarıkamış'ı almak için Allah-u Ekber daldırmışlar, ancak tabi bu çetin kış şartları onları zor durumda bırakmış en çok kaybı Karaurgan bölgesinde vermişiz." diye konuştu. 

Şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Toksoy, "Mehmetçiklerimiz bu memleketimizi mücadele ederek bizlere bırakmışlar sadece Sarıkamış'ta değil Çanakkale de Sarıkamış'ta Sakarya'da da vatanı için canını feda etmiş Mehmetçiğimiz ecdadımız var. Biz onları saygıyla anıyoruz." dedi. 

KAÜ'den yapılan açıklamada, Bu toprakları işgallerden kurtarmak, milletimizin birlik ve beraberliğini sağlamak üzere mücadele vermiş bir nesli anmak üzere toplandık. Milletimizin ve devletimizin bütünlüğünü ele aldığımızda vatanı korumakla vatanı kurtarmak aynıdır. Şüphesiz aynı ruhla hareket edildiğinden dolayıdır ki Sarıkmış bizim için fevkalade önemlidir."denildi.

Şehitler için Kur'an-i Kerim okunurken, günün anısına nöbet tutan askerlere çorba ikram edildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.