KARS Haber Girişi : 21 Eylül 2019 19:40

İsmet Hagi Hayvancılık Sektörünün Sorunlarını Anlattı

İsmet Hagi Hayvancılık Sektörünün Sorunlarını Anlattı
Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi Kars hayvan pazarı üreticileri ve hayvancılık sektöründeki sıkıntıları dile getirdi.

Kars Olay-Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi Kars hayvan pazarı üreticilerini ziyaret ederek hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirdi.
Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi hayvan üreticilerinin bir hayvanın Kg fiyatının 8 TL'ye geldiğini vurgulayrak ortalama bir hayvanın satış fiyatının 2500 tl olduğunu söyledi. Hagi konuşmasını şöyle sürdürdü: "’Ülkemizin en önemli hayvancılık bölgesi olan Kars bölgesinde hayvan üreticilerimiz artan maliyetler yüzünden büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Ekonomik bir hayvancılık için önemli bir unsur olan yem bitkisi üretimi, bölge üreticisi tarafından yeterli rağbeti görmemektedir. Hayvan beslemenin yetersiz düzeyde yapılması hayvanların et ve süt verimini doğrudan etkilemekte, maliyet yüksekliği ve süt fiyatlarının düşük olması nedeniyle üreticilerimiz gebe hayvanlarını bitirmek üzere. Kış döneminde besleme güçlüğü nedeniyle hayvanlar, çayır-mera döneminin sonunda bölge dışından gelen tüccarlara satılmakta. Bu durum da hayvancılığın katma değer sağlamasını ve sürdürülebilir bir geçim kaynağı olmasını güçleştirmektedir. Yine Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, arzulanan üretim rakamlarına neden ulaşılamadığı, süt verimi yüksek sığırların neden kısa sürede elden çıkarıldığı ve bir ineğin en az 7-8 yıl sağılması gerekirken 1-2 yılda kasaba teslim edildiği anlaşılabilmektedir. Üreticilerimiz bir hayvanın kg fiyatının 8 tl ye geldiğini ortalama bir hayvanın satış fiyatının 2500 tl olduğunu dile getiriyorlar. Eğer bu şekilde yüksek maliyetler ve düşük alım gücüne müdahale edilmez ise yerli hayvan üretiminin yok olacağını tarım ve hayvancılık konusunda tamamen dışa bağımlı hale geleceğiz. Sayın Tarım ve Orman Bakanımızdan talebimiz bir an önce yerli üretim ve havyacılığın geliştirilmesi için gereken çalışmalar yapılmalı."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.