KARS Haber Girişi : 08 Temmuz 2019 23:30

Anadolu Peynirleri Kars Buluşması

Anadolu Peynirleri Kars Buluşması
Kars'ın Susuz ilçesinde “Anadolu Peynirleri Kars Buluşması 2019” festivaline ev sahipliği yapan Susuz ilçesi adeta ziyaretçi akınına uğradı.

Kars Olay-Kars Susuz Belediyesi, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu’nun girişimleri sonucu başlayan Kars kaşarı ve gravyerini tanıtım etkinliği Susuz’da yapıldı. “Anadolu Peynirleri Kars Buluşması 2019” festivaline ev sahipliği yapan Susuz ilçesi adeta ziyaretçi akınına uğradı.

Geçtiğimiz yıl “Anadolu Peynirleri Kars’ta Buluşuyor!” başlıklarıyla gerçekleşen etkinliklerin ardından bu yıl da Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği organizesinde “Anadolu Peynirleri Kars Buluşması 2019” festivali yapıldı.

Kars’ta 25 firmanın ürettiği kaşar peyniri aralarında İsviçre, Rusya, İtalya ve Gürcistan ile yurdun çeşitli illerinden davet edilen misafirlerin beğenisine sunuldu. Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Vargın Boy tarafından gerçekleştirilen uygulama ile Kars’ta25 firmanın ürettiği kaşar peynirleri katılımcılar tarafından tadıldı. Hangi peynirin hangi üreticiye ait olduğunu bilmeyen katılımcılar, kaşarları tattıktan sonra tadını, kokusunu, görünüşünü, tuz oranını ve beğenisini puanlayarak formlara doldurdu. Böylece kaşar üreticileri ürettikleri kaşardaki artı ve eksik yanlarını öğrenme imkanı buldu.

 

ANADOLU’NUN 32 İLİNDEN 47 ÇEŞİT PEYNİR, SUSUS’DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Festivalin ikinci günü, Susuz Belediyesinin ev sahipliğinde, Cilavuz Köy Enstitüsü Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu ve Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur’un organizasyonunda gerçekleştirilen festivalde büyük coşku yaşandı. Türkiye’de ve dünyada yöresel ve geleneksel peynirciliğin yeri ve pazarlama yöntemlerinin konu edildiği panelde, Türkiye’nin yanı sıra İtalya ve İsviçre’den de konuşmacılar söz aldı. Cilavuz Köy Enstitüsü Yerleşkesinde açılan stantlarda Gürcistan, Kars ve Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Anadolu’nun farklı 32 ilinden gelen peynir üreticisi, 47 çeşit peynirlerini sergiledi ve ürünlerini meraklılarına anlatma ve tattırma imkanı buldu.

Kars Valisi Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, AK Kars il Başkanı Adem Çalkın, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ve davetlilerin de katıldığı festivalde Susuz’a özgü yöresel yemekler ikram edildi. İmece usulü yapılan kahvaltının ardından Boğatepe köyü ve Susuz mutfağı da görücüye çıkmış oldu.

Vali Öksüz ve beraberindekiler peynir stantlarını gezerek sergilenen peynirleri tadarak bilgi aldı. Katılımcılar başta yöresel müzik eşliğinde olmak üzere gönüllerinde halaylar çekti. Süt ve peynir üreticilerinin yanı sıra bilim insanları, aşçılar ve şefler, kamu yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve peynirleri pazara adil biçimde ulaştırmayı gaye edinenlerin bir araya getiren festivalde, Anadolu’nun çeşitli peynirlerini tatma imkanı buldu. Katılımcılar sergilenen peynirlerin ayırt edici özellikleri hakkında bilgi ve fikir alışverişinde bulundu.

 

KATILIMCILAR DÜNYADAKİ PEYNİRCİLİĞİ ANLATTI
Festivalde Kafkas Üniversitesi öğretim üyesi Kars kaşarının dünyaya tanıtılmasında emektar olan Prof. Dr. Mitat Şahin kolaylaştırıcılığında İsviçre Emmantaller Peynirciler Birliği Ustası ve Eski Başkanı Andreas Bigler, İsviçre’deki geleneksel peynirlerin uluslararası satışa hazırlanma sürecini anlattı. Ardında da Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı, Çalışma Grup Sorumlusu Halil Apaydın, Gıda Hijyeni, Geleneksel Ürünler ve İstisnai Uygulamalar konusunda bilgi verdi. Festival, Mert Gürsel, Metro Toptancı Market, Süt Ürünleri Kategorisi Yerel peynirlerin pazarda yer bulmasına bir örnek: Metro Toptancı Market Ebru Köktürk Koralı, TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi Yerel ve geleneksel peynirlerin gastronomi işletmelerinde kullanımı konularında sunumlar yaptı. Anadolu peynirleri tadılarak üreticilerle sohbet edildi.

 

HER YÖRENİN PEYNİRİ TADILDI VE TANITILDI
Festival kapsamında Kars’a gelen misafirler için Ani ve Çıldır gezisi ile Boğatepe köyü mandıra gezileri düzenlendi. Ardında da katılımcılara Boğatepe Köyü Kültür Evinde Boğatepe Kahvaltısı, öğlende Susuz ve Boğatepe köyüne özgü yemek ikram edildi. Öte yandan peynir festivaline katılan katılımcılar, etkinlik alanında, Bastırık, Karapınar küflü peyniri, Ermenek tulum peyniri, Konya Kargı tulum peyniri, Çorum Ezine beyaz peyniri, İzmir tulum peyniri, Erzincan tulum peyniri, Muş kaşarı, İsli Çerkes peyniri, Adapazarı Divle obruk peyniri. Kars kaşar peyniri, Kars gravyeri, Hakkari Lavaş peyniri, Erzincan tulum peyniri, Erzincan eski kaşar peyniri, taze kaşar peynir,

Kars ve Ardahan yerel-geleneksel peynirleri:  Coğrafi İşaretli Kars Kaşar Peyniri, Ardahan Gorcola Peyniri. Ardahan Tel Peyniri / Türkmen Saçak Peyniri, Çeçil Peyniri, Lor Peyniri, Şor, Çoma şoru – çökelek, Boğatepe Gravyeri (Slow Food Presidium) Kars Gravyeri, Taze Kaşar Peyniri, Göbek Peyniri, Malakan Peyniri, Eski Kaşar Peyniri, Nisan Kaşarı Peyniri, Motal Peyniri, Tuluk Peyniri, Bidon Tulum Peyniri, Kars Çakmak Peyniri, Kelle Peyniri, Çanak Peyniri ve Karın Yağlı peyniri gibi peynirleri tatma ve tanıma fırsatı buldu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.