Adem Ertaş Pancar Söküm Makinalarının Performansını Değerlendirdi

Kars Olay-2019 hasat yılının zor geçtiğini belirten Ertaş, “Yılın kurak geçmesinden dolayı pancarda beklenti karşılanamadı, rekolteli bir düşüş vardı. Şeker fabrikasının beklentisi yaklaşık 70 bin ton olmasına karşın, bizim analizlerimize göre 35 binle 40 bin ton pancar elde edildi, tabi bu da Kars’ın geneli için bir pancar sökme makinesinin yarım sezonluk yapabileceği bir işti. Bu yıl ki yapılan pancar hasadında makinelerimiz 15 günde işi bitirdi, bu da tabi Kars’ın genelinde pancar hasadı yarım sezonluk bir işti.” dedi.

Makinelerden birini Konya’ya gönderdiklerini de ifade eden Ertaş, “Konya’da Ereğli tarafında Niğde Bor taraflarında çalışmakta, diğer makinemiz ise Kars Şeker fabrikasının bahçesinde park haline bekliyor. Bakımı da yapıldı, önümüzdeki sezonu beklemekte, tabi boş durdurmuyoruz makinelerimiz. Konya’da çalışan makine sezonu orada tamamlayacak 11. Ayın sonuna kadar 12. ayın ortasına kadar makinelerimiz iş bulabildiği kadar orada çalışacak, tahminimize orada 2 bin 3 bin dönüm bir şeker pancarı hasadı yapacak. Bor şeker fabrikası ile anlaştık, bor şeker fabrikası özelleştirildiği için bütün söküm ücretini bu fabrika karşılamakta, çiftçi herhangi bir ücret ödemiyor, bize sadece liste verilir, listeyle öncü araziyi kontrol eder, daha sonra makine araziye girer sökümünü yapar, burada fabrika biraz çiftçisini ön planda tutup zor durumda bırakmamakta.” diye konuştu.

 

PEKİ, KARS ŞEKER FABRİKASININ UYGULAMASI NASIL
Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş ayrıca, “Kars Şeker Fabrikası ise son 3-4 yıldır aynı sistemde çalıştık, fabrika çiftçiye avans veriyor fakat verilen avans söküm ücretini karşılayamıyor. Biz burada çiftçilere kolaylık sağlıyoruz, fabrikanın verdiği avansı yüzde elli olarak kabul ediyoruz, geri kalan yüzde ellinin ise fabrikanın nihai ödemesini bekliyoruz, yani 2. Ay veya 2. ayın sonlarında fabrika çiftçiye ödeme yaptıktan birkaç gün sonra da bizim ödememizi yapmakta, buradaki fedakârlığı biz yapıyoruz.” ifadesine yer verdi.

 

KARS’TAKİ BÜTÜN ŞEKER HASADINI PANCAR HASAT MAKİNALARIMI YAPTI?
Ertaş, “Kars’taki bütün şeker hasadını yüzde ellisinden fazlasını bizim makinalarımız yaparken, geri kalan yüzde 30-40ını ise vatandaşlarımız kendi traktörleri ile veya çatalla, elle yaptılar. Tabi yüzde elli çok iyi bir rakam değil, tabi ekim alanı az olduğu için pek beklediğimiz bir performans değil, bir bu rakam bir makinenin yarım sezonluk bir işi. Yani burada yine fabrikanın tutarlığı önemli, Kars’ta çiftçiye verilen yüzde 30 yüzde 40 fireler Konya’da aynı makine aynı sökümü yaparken yüzde 5 fire alıyor. Konya’da şeker pancarı biraz daha iri, pek taş ve toprak yoğunluğu açısından ne daha fazla taşlı nede çok daha topraklı, hatta yağmur yağmış olsa oranın toprağı bizimkinden daha ağır olur. Ama oradaki üretici tabi daha bilinçli, oradaki çalışan fabrikalardaki şefler de bilinçli, yani ne şefler üreticiyi ezebiliyor ne de üretici fabrikayı kazıklamaya çalışıyor, ikisi de birbirini dengeleyerek götürüyor, ikisi de bilinçli üretici ve bilinçli fabrika yöneticileri olunca bir zarar gelmiyor ve herhangi bir sıkıntı olmuyor.” dedi.

 

KARS’TAKİ PANCAR SÖKÜM MAKİNALARI KAÇ TON VE KAÇ DÖNÜM HASAT YAPTI?
Ertaş son olarak, “2019 sezonunda 35 Bin ton tahmini beklentimiz. Tabi fabrika bunu açıklayacak, onların beklentisi 50 bin tondu, benim de beklentim 35 bin ton civarıydı. Makinenin yaptığı işler açısından ise her bir makine 2 bin dönüm iş yaptı, toplamda iki makine bu sene 4 bin dönüm ise şeker pancarı hasadı yaptı.” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.