SİYASET Düzenleme Tarihi : 26 Nisan 2023 02:02 Haber Girişi : 27 Nisan 2023 00:55

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Adayları Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Adayları Gazetecilerle Bir Araya Geldi
14 Mayıs milletvekili seçimlerine ‘Yeşil Sol Parti’ adı altında girecek olan HDP Kars milletvekili adayları Gülistan Kılıç Koçyiğit, Gülcan Alp ve Sertaç Çelikkaleli, gazetecilerle bir araya geldi.

Kars Olay- HDP Kars İl Başkanı Cengiz Anli ve Yeşil Sol Parti Kars il Başkanı Kaya Naki ile birlikte parti yöneticilerinin de eşik ettiği milletvekili adayları kahvaltı programının ardından basın toplantısı düzenledi. 
Toplantıda gazetecilere açıklamada bulunan milletvekili adayları Gülistan Kılıç Koçyiğit, Gülcan Alp ve Sertaç Çelikkaleli, medyanın öneminde değindiler.


GÜLCAN ALP, “KARS’IN SORUNLARINA BİREBİR TANIĞIZ”
Toplantıda ilk açıklamada bulunan Yeşil Sol Parti Kars milletvekili adayı Gülcan Alp, seçimlere az bir süre kaldığını hatırlatarak, 30 yıldır Kars’ta yaşadığını söyledi. Kars’ın sorunlarına birebir tanık olduğunu söyleyen Gülcan Alp, “Kars’ın birçok sorunu var biliyorsunuz. Bunların başında eğitim, hastane ve yol sorunu geliyor. Kars’ta nasılsa Türkiye genelinde de aynı sorunları yaşamaktayız. Biz Karslı milletvekili adayları olarak Kars’ın gerçekten ciddi sorunlarını ortaya çıkarmak için mecliste olacağız. Ben her toplantıda arkadaşlara şunu diyorum; Kars’ın en büyük kanayan yaralarından biri hastane sorunudur. Bir hastane varken öteki hastaneyi de yapıp kendi yandaşlarına kazandırıyorlar. Kendi yandaşlarını hastanesi sahibi edip kendilerini kazandırırken halkın sağlık sorunlarına değinemediler. Hastanede doktor bulunmuyor ve sıra alınamıyor. Bu Kars için çok büyük bir sorundur. Biz belediyeyi kazandığımız da ben buna daha çok tanık oldum. Bütün mahallelerden herkes partiye şikayete geliyordu. Kars’ın Ulaştırma Bakanı olduğu halde iki tane iktidar vekili olduğu halde bunlara bir türlü çözüm bulamadıklarından şikayet ettiler her zaman. Sarıkamış’taki Kayak Merkezinin olduğu halde uluslararası kış festivalleri hep Erzurum’da yapıldı. Sarıkamış’ta suni kar makinelerinin olmayışı büyük bir sorundur. Geçtiğimiz gün Sarıkamış’a gittiğimizde, vatandaşlar eski Rus binalarının restorasyonlarının yapılmasını gündeme getirmemizi istedi ve bunların halkın hizmetine verilmesini istediler. 

 


KARS, KOZMOPOLİTTİK VE ÇOK KÜLTÜRLÜ, YAŞAYAN BİR ŞEHİRDİR 
Kars kozmopolittik yani çok kültürlü yaşayan bir şehirdir. Benim kendim de Türküm. Türklerin, Kürtlerin, Azerilerin ve Terekemelerin bir arada yaşadığı, biz cenazede tabutlara hep beraber omuz koyduk, düğünlerde beraber oyunlar oynadık, halaylar çektik, komşu olduk, kirve olduk, arkadaş olduk. Ben inanıyorum ki bu yola hep beraber baş koyacağız ve bu seçimi biz kendimiz için, halklarımız için en güzel şekilde kazanacağız ve bu iktidara cevabını vereceğiz. Biz kazanacağız diye düşünüyorum. Biz seçimde kafatasçı bir siyaseti kesinlikle reddediyoruz. Ben inanıyorum ki Kars halkı seçimde kararını verecek, kendi kendini yönetmeyi ve kendini anlatabilecek. Mecliste bizleri onlar çalıştıracak, sorunlarını biz değineceğiz onun için teşekkür ediyorum. Dilerim güzel barışla sevgi ile gerçekten kardeşlikle bir seçim geçiririz görüyorsunuz. Türkiye'deki bu baskıları da görüyorsunuz ben inanıyorum ki halklar buna cevabını seçimde oylarıyla verecek” dedi.

 

SERTAÇ ÇELİKKALELİ: “YEREL YÖNETİMİN ÇÖZMESİ GEREKEN SORUNLARI, BUGÜN GENEL SEÇİMLERDE KONUŞUYORUZ.”
Gülcan Alp’in ardından açıklamada bulunan Milletvekili adayı Sertaç Çelikkaleli de, dün Diyarbakır merkezli yapılan operasyonda aralarında gazetecilerin de bulunduğu 200'den fazla HDP yöneticisi, bileşeni, avukatların tutuklanmasını protesto etti. 

Yapılan gözaltları protesto eden Çelikkaleli, “Kars’ta çok ciddi anlamda sorunlar var. Örneğin yerel yönetimin çözmesi gereken sorunları biz bugün genel seçimlerde konuşuyoruz. Bu sorunların tamamı yerel seçimlerde konuşulması gereken, yerel yönetimler tarafından çözülmesi gereken sorunlardır. Biz 21 yüzyılda Kars'ın bu sorunlarını halen genel seçimlerde konuşuyoruz, genel seçimlerde tartışıyoruz ve buna yönelik çözümleri genel seçimlerde arıyoruz. İktidarın iki dönem üst üste vekilinden biri de bakanlık yapmıştır. Ama bugün şehrin anayollarında bile araçlarınızın çamura, çukurlara değmemesi için insanlar sanki yarış pistlerinde yarışır gibi araç kullanıyorlar. Sokaklarda yürüyen insanların çektiği zulmü anlatmak bile artık zor geliyor.

 


KARS ‘DEMOKRATİK CUMHURİYET’ İDDİAMIZIN FİLİZLENEBİLECEĞİ BİR ŞEHİRDİR
HDP olarak biz Yeşil Sol Parti adı altında seçime giriyoruz. Biz halkımızdan özellikle şunu istiyoruz; Kars halkı; Azeri, Terekeme, Kürt ve Türk bütün kültürlerin, bütün inançların birlikte yaşadığı homojen ve güzel bir kenttir. Bu yönüyle kendine bir şahsına münhasır da bir şehirde yaşıyoruz. Bizim ‘Demokratik Cumhuriyet’ iddiamızın aslında filizlenebileceği, bir arada yaşama kültürünün tam sergilenebileceği kentlerden bir tanesidir Kars. Kars, bu yönüyle bizim aramıza sokulmaya çalışılan ayrımcılık siz ‘Kürtsünüz, siz Azerisiniz, Siz Terekemesiziniz’ söylemlerinden ziyade bu ayrıma dikkat etmeden hep birlikte bu şehirde yaşanan sorunlara kimlerin daha çabuk çözüm getirebileceğine odaklanmamız gerekiyor. Bugün biz de sahadayız. Diğer partili adaylar da sahada. Ancak görünen o ki bütün sorunlara hakim olan sadece Yeşil Sol Parti’dir. İktidar partisinin çok da bir çözümün olmadığını, bir vaatlerinin de olmadığını biz biliyoruz. 

 


SANDIKLARA SAHİP OLUN!
Burada özellikle hukuk güvenliği ve seçim güvenliği bakımında dünkü operasyondan sonra ülkenin herhangi bir yerindeki bütün seçim ve sandık tutanaklarının ve sandıkların tehlikede olduğunu görüyoruz artık. Bu yönüyle bütün vatandaşlarımıza şu çağrıyı da yapıyoruz; parti ayrımı yapmaksızın lütfen sandıklara gidin müşahit olun. Biz örneğin HDP adına seçime giremediğim için Yeşil Sol Parti adına sandık kurulu üyeleri bildirememiştik. Ancak Kars merkezde boşalan kurul üyeleri için başvuru yaptık ve Seçim Kurulu tarafından kura çekilmesi sonucu Yeşil Sol Parti adına bir sandık kurulu üyelerini sadece Kars merkezde bildirdik. İlçelerde böyle bir durum yok. Halen ilçelerdeki sandık güvenliğini biz kendi partimiz adına müşahitler üzerinden sağlamaya çalışıyoruz. Bu yönüyle de bütün partili arkadaşlarımıza sesleniyoruz; oy kullandığınız sandıkta mutlaka müşahit olmak için ilçe, il veya seçim bürolarımıza başvuruda bulunun. Sadıklara sahip olun diyoruz” dedi. 

 


GÜLİSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: “BASIN, DEMOKRATİK ÜLKELERDE YASAMA, YARGI VE YÜRÜTME DIŞINDA, 4’NCÜ GÜÇ OLARAK İFADE EDİLİR”
Güldan Alp ve Sertaç Çelkikaleli’nin ardından söz alan Yeşil Sol Parti 1. Sıra Milletvekili adayı Gülistan Kılıç Koçyiğit, basın özgürlüğüne dikkat çekti ve gazetecilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. 
Basının 4. Kuvvet olduğuna da dikkat çeten Koçyiğit “Bir seçim sürecindeyiz ve bu vesile ile çeşitli buluşmalar çeşitli bir araya gelişleri biz de organize etmeye çalışıyoruz ama bugün madem basınla beraberiz, basından konuşmakta fayda var. Biliyorsunuz Demokratik Ülkelerde yasama, yargı ve yürütme dışında, 4’ncü güç olarak aslında basın ifade edilir, yani demokratik basının varlığı, özgür basının varlığı aslında bir 4’ncü kuvvet olarak ifade edilir. Bu demokratik bir toplumun olmazsa olmasıdır ama ülkemize bakalım gerçekten bir basın özgürlüğünden bahsedebiliyor muyuz?” diye sorudu.

 


"TÜRKİYE, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ENDEKSİNE GÖRE 149’NCU SIRADA YER ALIYOR”
İktidara destek olmayan basın kuruluşlarının maddi zorluklarına değinen Koçyiğit, “Mesela sınır tanımayan gazetecilerin 2002 yılının raporu var Türkiye 180 ülke içerisinde 149’ncu ülke. Basın özgürlüğü endeksine göre 149’ncu ülke. Peki, kim var önünde Belarus var, Venezuela var, Cezayir var, Kamboçya var, Meksika var. Bakın içinde yani daha gerisinde olduğu ülkelere baktığımız zaman aslında durumun ve vehametini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bütün bunların yanında bir de bir sosyal medya yasası çıkardılar biliyorsunuz iyice işi ağırlaştırdılar ve bu koşulların içerisinde de siz özellikle de yerel basından emekçi arkadaşlarımız gerçekten ayakta kalmaya, halkın haber alma hakkını sonuna kadar gözetmeye takip etmeye çalışıyorsunuz peki nasıl? Büyük maddi zorlukların içerisinde, bugün Basın İlan Kurumu kimi destekliyor, Basın İlan Kurumu ne yazık ki yandaş birkaç büyük medya sektörünü destekliyor ama gerçekten desteklenmesi gereken özellikle yerel basın açısından ciddi sorunlar olduğunu ve Basın İlan Kurumunda her gününde çeşitli bahanelerle özellikle de muhalif medyanın ilanlarını kestiğini çok iyi biliyoruz. Özgür basın emekçileri açısından çok daha zor koşullarda haber yapılıyor neden? İşte dün bir operasyon yapıldı içerisinde gazeteciler, hukukçular, siyasetçiler ve genel başkan yardımcısı var. Şimdi soruyoruz AKP'nin örgütlenmeden sorumlu, teşkilattan sorumlu başkan yardımcısını alsalar ne olur bu ülkede? Skandallar olur değil mi? Yani seçim sürecinde seçimi 17-18 gün kalmış ve siz bir partinin örgütlenmeden sorumlu eş genel başkan yardımcılarını alıyorsunuz ya da seçim sürecine gidiyoruz Sandık güvenliği açısından olmazsa olmazımız olan avukat arkadaşları gözaltına alıyorlar neden?

 


“HAKİKATİN HALKA ULAŞMASINI, HALKLA BULUŞMASINI İSTEMİYORLAR”
Çünkü onların her birisi sandık güvenliği için sahada olacaklar, her birisi olası hukuksuzlukları kayıt altına alacak ve suç duyurusunda bulunacaklar. Bunu engellemek istiyorlar ama diğer bir mesele var bugün basın emekçilerini aldılar neden? Çünkü gerçeklerin, hakikatin halka ulaşmasını, halkla buluşmasını istemiyorlar ve AKP yeniden ve yeniden aslında elindeki hiçbir argümanı olmadığı için topluma sunacak hiçbir vadi kalmadığı için şunu yapmaya çalışıyor; işte özellikle de bizim büyük yükselişimiz, coşkulu kalabalıklarımız, muazzam mitinglerimiz yani bütün Türkiye'de en görkemli geçen mitingleri ve büro açılışlarını biz yapıyoruz.

 


“İKTİDAR BÜKEMEDİĞİ BİLEĞİ GÖZALTINA ALARAK, KARALAYARAK BİR SEÇİM KAMPANYASI YÜRÜTÜYOR”
Yeniden bildik yöntem işte terörü dediğimiz bir mesele var biliyorsunuz mecliste hep öyle ifade ediyoruz oraya sarılarak yeniden bir kriminalizasyon yeniden bir güvenlikçi politikayla deyim yerindeyse bükemediği bileği hapsederek, bükemediği dileği cezaevine koyarak, bükemediği bileği gözaltına alarak, karalayarak bir seçim kampanyası yürütüyor. Özellikle şunun altını çizmem gerekiyor; Yeşil Sol Parti açısından biz daha önce de ifade ettik zaten halihazırda Hakların Demokratik Partisi'nin kapanma tehdidiyle yüz yüze bırakılması, dün başlayan operasyonlar İstanbul'da yine Kadıköy'de partililerimizin halay çektikleri için göz altına alınması, ablukaya alınması nasıl bir seçim sürecine girdiğimizi de açık ve net bir şekilde gösteriyor. AKP kaybettikçe saldırganlaşıyor, daha fazla güvenlikçi politikaya sarılıyor, aslında ortamı terörize etmeye çalışıyorum. Biz buradan yeniden Yüksek Seçim Kuruluna ve bütün demokratik kamuoyuna da şu çağrıyı yapalım; seçim sürecinin güvenliği, tarafsız, adil bir seçim sürecini sağlamak kamunun birinci önceliğidir. Biz artık burada hükümete bir şey demiyoruz hükümet bir taraftır. Ama eğer gerçekten kaldıysa zerre kadar liyakatlı, onuruyla vicdanıyla hareket eden kamu görevlileri varsa biz onlara seslenmek istiyoruz lütfen AKP'nin hukuksuzluklarına, hukuksuz emirlerine uymayınız, bu vebali almayınız. Çünkü çok açık ve net seçimden sonra bütün hukuksuz süreçlerin parçası olanlar tarafsız ve bağımsız bir yargı önünde bunun hesabını verecekler. 22 yıldır bu ülkede bitmiş bir iktidar var ve bu iktidarın ‘yeniden yaparsa işte biz yaparız’ gibi bir iddiası var. İnanıyorum ki; 15 Mayıs sabah biz bütün belediyelerimizi de alacağız, Demokratik Cumhuriyeti'nin inşası için bir adım atmış olacağız. Şunun farkındayız farkımız Türkiye'deki demokrasinin anahtarını elinden tutuyor ve biz bu anahtarı Türkiye halklarının lehine kullanacağız. Ne olursa olsun o özgür ülkeyi, o demokratik ülkeyi, o barışı getireceğiz, hepimizin içerisinde huzur da yaşayacak gerçekten Cennet ülkeyi ayağa kaldıracağız. Biz bunun için partimize, Yeşil Sol’a destek rica ediyoruz. Seçim sürecinde yereldeki bütün manipülasyonlara karşı da halkımızın uyanık olmasını, halkımızın sağduyuyla davranmasını bir kez daha istirham ediyorum. Şunu da söyleyelim biz milletvekili seçimlerinde sadece ve sadece Yeşil Sol Partisine oy vereceğiz başka hiçbir amblemimiz yok, hiçbir yönlendirmemiz yok, hiçbir oy kaydırmamız yok. Cumhurbaşkanlığı seçimi içinde mevcut adaylar içerisindeki en demokratik adaya oy vereceğiz ve onun seçilmesi için de elimizden geleni yapacağız.” Şeklinde ifadeler kullandı. 
Toplantının ardından milletvekili adayları seçim çalışmalarına devam etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.