KARS Haber Girişi : 26 Aralık 2019 15:21

Vali Öksüz: 'Kars Anadolu’da Kullanılan İlk Türkçe İsimli Şehirdir'

Vali Öksüz: 'Kars Anadolu’da Kullanılan İlk Türkçe İsimli Şehirdir'
Kar Valisi Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi'nde düzenlenen “Fetihleri Anlamak Fatihleri Anmak” panelde yaptığı konuşmada, “Anadolu’da güneşin ilk doğduğu topraklar olan Kars, aynı zamanda Anadolu’da kullanılan ilk Türkçe isimli şehridir" dedi.

Kars Olay-Kars Valisi Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Fetihleri Anlamak Fatihleri Anmak” panelde yaptığı konuşmada, “Anadolu’da güneşin ilk doğduğu topraklar olan Kars, aynı zamanda Anadolu’da kullanılan ilk Türkçe isimli şehirdir. Sultan Alparslan, Malazgirt’ten önce 16 ağustos 1064 tarihinde Anadolu’ya Kars’tan girmiş ve Ani şehrini fethetmiştir.” dedi.

 

Vali Öksüz, “Sultan Alparslan’ın doğumunun 990’ıncı yıldönümünde düzenlenen “Ebu’l Feth Sultan Alparslan Ve Anadolu’nun Fethi” konulu etkinliğinin Sultan Alparslan’ın fethiyle hidayet bulan ilimizde düzenlenmesini çok manidar bulduğumu ifade ediyor, etkinliğin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Kars, Ebu’l Menucehr camii ile Anadolu’da yapılan ilk Türk camii unvanı, 1877 Osmanlı-Rus savaşının ardından Sultan Abdülmecid tarafından verilen ilk “Gazi” unvanı ve milli mücadele döneminde cumhuriyetimizin ilham kaynağı sayılan Anadolu’da kurulan ilk cumhuriyet olan Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti ile ilklerin şehri olmuştur.  Anadolu ve Kars’ın manevi mimarı, Sultan Alparslan’dan kırk yıl önce Anadolu’nun fethine zemin hazırlayan büyük veli, mürşid, insan-ı kâmil ve gönüller sultanı, büyük türk mutasavvıfı Ebu’l-Hasan Harakanî hazretleri de Kars’ta katıldığı bir savaşta şehadet şerbeti içmiş ve evliya camii bahçesinde medfundur.” diye konuştu.

 

Vali Öksüz konuşmasını şöyle tamamladı;
“Tarihi M.Ö. 5000’li yıllara kadar dayanan Kars; sahip olduğu jeopolitik ve stratejik önem yüzünden tarihi boyunca birçok kültür ve medeniyete beşiklik etmiş, bu medeniyetlere ait birçok tarihi ve kültürel eserlerin yanında eşsiz doğal güzellikleri ile adeta açık hava müzesi konumundadır. Türk milletinin vatanı ve kutsal değerleri uğruna, olumsuz şartlara rağmen neler yapabileceğinin en güzel örneği olan Sarıkamış, 90 bin vatan evladını bağrında yatırmaktadır. Bu vesile ile 3,4,5 ocak 2020 tarihlerinde 105’inci yıldönümünde anacağımız Sarıkamış şehitlerimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. “Ebu’l Feth Sultan Alparslan ve Anadolu’nun Fethi” konulu etkinliğin Sultan Alparslan’ın fethettiği ilimizde düzenlenmesi vesilesiyle Okçular Vakfı’na ve emeği geçen herkese şahsım ve tüm Karslılar adına şükranlarımı sunuyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • gariban kars 26 Aralık 2019 17:52

    kadim TÜRK şehri KARS