EKONOMİ Haber Girişi : 03 Temmuz 2018 16:40

Uçakların Jet Yakıtında Kullanılan Bitki Kars'ta Yetiştiriliyor

Uçakların Jet Yakıtında Kullanılan Bitki Kars'ta Yetiştiriliyor
Türkiye'de ilk kez jet yakıtında kullanılan ve bunun yani sıra artan yemeklik yağ Biodizel ve hayvan yemi ihtiyacını azaltmada kullanılan bitkilerden biri olan ketencik Kars'ın Akyaka ilcesi Geçit köyün de Önder Çiftci ve Akif Deniz tarafından 1 nisan 201

Kars Olay-Ketencik bitkisini Akyaka'nın Geçit köyünde yetiştirmeye başlayan Akif Deniz; "Ketencik bitkisininTürkiye'de uretilmesi ile birlikte ham yağ ve tohum ithalatı için ödenen dövizden ciddi oranda tasarruf edileceği döşünülüyor. Hayvancılıkta  da onemli bir konuma sahip olucak ham proteini cok yüksekten bu güne kadar 28 ilde ekimi yapilan ketencik bitkisi DoĞu ve Güney Doğu bolgesinde ilk kez Kars ilinde ekimi yapıldı. Kars İl Tarım Müdürlüğü'de ketencik bitkisinin arkasında oldugunu dile getirmekdedir yılda birkez ekimi yapilan bitki sulama ve ilaçlama istemeyen cok az bi miktarda gubreyle beslenmekdedir.  Jet yakıt ve tıp dahil bircok alanda kullanilmaktadır. Yemeklik yağ ve kozmetikte de kullanılmakla beraber omega 3 ve omega 6 deposudur. Ürunu ilk kez eken ciftcilerimizin en buyuk endişesi olan ürünü satamama olayınıda firma yetkilisi Riza Tanoğlu sozlesmeli ve alim garantili ekim yaptirdigini dile getirmekdedir. Firma ve çiftci sözleşmeli ekim yapmakdadır. Ürünün yaklasik 1 ay sonra hasatt gerçekleştirilicekdir. Kırsal kesim icin umut veren bir bitki ve bizde tum çiftçimize umut olacagiz inşallah." diye konuştu. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.