KARS Haber Girişi : 10 Şubat 2022 14:29

Türkiye'de İlk ve Tek Olan Peynir Müzesi Ziyarete Açıldı

Türkiye'de İlk ve Tek Olan Peynir Müzesi Ziyarete Açıldı
Kars Valisi Türker Öksüz'ün girişimleriyle, 30’dan fazla peynir çeşidiyle "Dünyanın 18. Peynir Rotası" olarak tescillenen Kars'ta Peynir Müzesi açıldı.

Kars Olay- Kars Valisi/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Peynir Müzesi’nde çalışmaların bittiğini ve müzenin ziyarete açıldığını duyurdu.

 

 

Kars Peynir Müzesi Projesi kapsamında Süvari Tabyanın (Dere Tabya) restorasyonu ile yaklaşık bin metrekare alanda yapılan müze alanı ile  Kars Gravyer Peynirinin oluşumu, peynir kültürü, Kars’ta yapılan peynirleri ve peynirciliğin yapım serüveni  yerli ve yabancı ziyaretçilere  sergilenecek.  

 

Tarihi tescilli yapı olan Süvari Tabya kurtarılıp  yeni bir turizm destinasyonu oluşturulurken peynir kültürünün unutulması da engellenmiş oldu.

 

Müzede Süvari Tabyas'ının tarihçesine yer verilirken daha sonra video odası, temsili Kars Garı, Kars bitki örütüsü, Ankara Gazi Garı, gravyer yapım salonu, peynir salonu, kars evleri, şefin bölümü, atölye bölümleri beğeni topladı.

 

Peynir yapımının hareketli olarak canlandırıldığı müzede, Kars'taki peynirin serüvenini de canlandırmalı olarak ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Peynir depolarına da yer verildiği müzenin giriş bölümünde ise onlarca temsili gravyer peynir yerleştirildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.