KARS Haber Girişi : 08 Mart 2020 02:45

Sivas Kangalı Değil Kars Aslanı

Sivas Kangalı Değil Kars Aslanı
Böyle köpek tutkusu görülmedi. Arpaçay İlçesi’ndeki köpeklerinden ayrı kalmak istemeyen Tarkan Kaya (28), Kars’taki evini satarak bahçeli bir ev satın aldı.
Sivas Kangalı Değil Kars Aslanı

Kars Olay-Burada köpeklerine barınak yapan Kaya, onları doyurmadan yemek yemiyor, onlarsız bir an bile geçirmiyor. Kasapçılık yapan Kaya, sürekli etle beslediği köpeklerinden bazılarına 30 bin TL’nin üzerinde değer biçiyor. “Bir arabaya bile değişmem” dediği ‘Berez” isimli Kars Anadolu Çoban Köpeğini Arslan’a benzetiyor.

 

Tarkan Kaya, Kars’ın eskiye dayanan, 100 yıla dayanan eski soy köpeklerini tanıttı. Paha biçemediği köpeğinin ismi ‘Berez’. 5 yaşındaki “Berez” 85 kilo ağırlığında 84 santim boyu var. Ayağa katlığında ise 1.85 santimi buluyor. Bu köpeğin ırkı 100 yıl öncesine dayanıyor. Kars’ın orijinal kendi kanı olduğu gibi çok ırklı ve tanınmış bir hayvan olarak biliniyor. Sürüde de çok güzel görevler yapıyor. Sürüyü çoban olmadan bile idarece edecek özelliğe sahip.

 

Tarkan Kaya, “Hayvanımı çok seviyorum bunu yedirmeden ben asla kendim yemek yemem. Rahat da etmem. İllaa ki bu köpek yiyecek sonra ben yemek yiyeceğim. Cinsi Kafkasa dayanan Kars Anadolu Çoban Köpeğidir. Kafkas ırkı kıllı olur ama bu da Kars’ımızın eski damarlarındandır.  Bu köpekler için Kars’taki dairemi bile sattım. Şu anda bunların hatırı için hiçbir yere çıkamıyorum. Buraya gelip gitmem zor oluyordu. Bunlardan ayrı kalamadığım için evimi satıp bunların yanına geldim. Köpeklerimi özlediğim için Arpaçay ilçe merkezinde arsası olan bir ev satın aldım. Buraya da barınaklar yaptım. Böylelikle köpeklerime daha iyi bakabiliyor onlara daha iyi bakabiliyorum.” dedi.

 

Şu anda 2 erkek 3 dişi toplam 5 adet köpeğinin olduğunu, bunlardan yavru alıp üretim yaptığını ifade eden Tarkan Kaya, “Türkiye’nin birçok yerine yavru gönderiyoruz. Bu köpekler insana asla zarar vermezler. Ama tehlikeli bir durumu da her şekilde sezerler. Bunlar sürü köpeğidir. Koyunculuk, büyükbaş hayvancılık, dağ, bayırda oldukça başarılılar. Özellikle de yabani hayvanlar konusunda güzel bir güvencedirler. Bir çoban olmadığında bile bu köpek tek başına sürüyü korur. Bunlar bizim can yoldaşlarımızdır. Bunlar benim için çok şey ifade ediyor. İki günlük bir yol bile gitsem bu köpek beni asla satmaz ve bu yolda açlıktan öleceğini bilse bile peşimden gelir. Yani benim için çoğu insandan ileridir. Bu köpekler çok sadıktır.” diye konuştu.

 

“BEREZ”İN OĞLU “RAMO”
Tarkan Kaya, “Berez 25-30 bin TL civarında alıcı buldu. Ama ben bu fiyata satmadım. Yani Berez’in değeri benim için çok farklıdır. Bir araba bile verseler satmam. Berez’in oğlu Ramo’nın değeri ise 10 bin TL’dir. Şu anda yaşı küçük olduğu için kendini tem belli etmiyor. Allah nasip ederse seneye tam bir ağır siklet olacak. Kendim zaten kasap olduğum için bunlara tamamıyla et yediriyorum. “ şeklinde konuştu.

 

“ASİ”NİN YAVRULARI 10 BİN TL’DEN ALICI BULUYOR
Tarkan Kaya “Asi” isimli dişi köpeğini de “Bu da benim için yıllanmış bir şarap gibidir. Bu damızlık köpeğin doğurduğu her yavru en az 10 bin TL ediyor. 8 yaşındadır ve soylu bir geçmişi vardır. Kendisini çok iyi kanıtladı. Kendisi gibi kalın güzel yavrular veriyor. Çok sevdiğim beğendiğim dişilerden biridir. Her köpeği de kapıma bağlamam zaten. Güzelliği ile zaten kendini belli ediyor.” şeklinde tanıttı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.