KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 10 Ocak 2019 09:57

Küçük Hesaplar Kars Turizmine Büyük Darbe Vuruyor

Küçük Hesaplar Kars Turizmine Büyük Darbe Vuruyor
İnternethaber'in Editörü Ali Parim Kars'ın turizmindeki sorunlara parmak bastı.

Kars Olay- İşte Ali Parim'in "Küçük Hesaplar Kars Turizmine Büyük Darbe Vuruyor" yazısı.

 

Acaba ‘Kendi kendime evham mı yapıyorum?’ diye düşünüyordum ama gazeteci Cüneyt Özdemir’in serzenişini duyunca artık bu konuyu gündeme getirmenin şart olduğunu anladım.

Bildiğiniz gibi Kars, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Sanayinin gelişmediği şehrimizde bacasız sanayinin böylesine değer kazanması da hepimizi ziyadesiyle memnun ediyor.

Yaşanan bu turizm patlamasının nedeni her ne kadar Doğu Ekspresi olarak görülse de şehrimizin kadim kültürünü de göz ardı etmemek gerek.

Evet… insanlar sadece Doğu Ekspresi’nin masalsı yolcuğu için değil,  birbirinden lezzetli yemeklerimiz, tarihi mekanlarımız ve zengin müziğimiz için de geliyor.

Ancak bugün müziğimizi temsil eden mahalli sanatçılarımıza ve aşıklarımıza baktığım zaman durumun hiç iç açıcı olmadığını net bir şekilde görüyorum.

Turistin gözüne bağlamanın sapını sokan Aşık mı dersiniz…

İki kuruş para koparmak için kırk takla atan darbukacı mı?

Lütfen beni yanlış anlamayın. Ben sanatçılarımızın bahşiş almasına asla karşı değilim. Tabi ki alacak. Ama ben arsızlığa, yüzsüzlüğe ve dilenciliğe karşıyım.

Bakın, geçtiğimiz günlerde Kars’a gelen Cüneyt Özdemir, bir video çekerek Youtube hesabında yayınladı. Kars’ın tarihi dokusunu Milano’ya benzeten Özdemir’in, bir tane mahalli sanatçımızdan bahsederken sarf ettiği sözler ise içimi acıttı.

O sözleri aynen Cüneyt Özdemir’in ağzından veriyorum;

“Darbukacı çok bahşiş istiyor. Ona dikkat edin. Sürekli bahşiş. Bahşiş de bahşiş. Yahu kardeşim evleniyor muyuz? Düğünde miyiz? Ne kadar çok bahşiş istiyorsun? Servetimizi yedi adam. Ne varsa elimizde avucumuzda verdik.”

Türkiye’nin en tanınmış ve kamuoyunda güçlü karşılık bulmuş gazetecilerinden birinin ağzından çıkan bu sözlerin ne kadar fazla insana ulaşacağını varın siz hesap edin.

Biz her gittiğimiz yerde Aşık Şenlik’i, Murat Çobanoğlu’nu, Şeref Taşlıova’yı, Sabri Şimşekoğlu’nu, Sadrettin Deniz’i ve Kars müziğini bu günlere getiren ismini sayamadığım birçok değerli sanatçımızı hayırla yad eder ve göğsümüzü gere gere anlatırken, Kars’a gelen turistler, maalesef dilenci tiplerle karşılaşıyor.

(İşini layıkıyla yapan ve iki kuruş para için onurunu ayakları altına almayan sanatçılarımızı tenzih ediyorum.)

Ve buradan turizmcilerimize çağrıda bulunuyorum;

Bu insanların küçük hesapları, Kars turizmine büyük darbe vuruyor. Lütfen buna fırsat vermeyin.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.