ASAYİŞ Haber Girişi : 17 Temmuz 2019 00:15

Koruma Kurulu Duvar Kaldırılsın Dedi Ama DSİ Boyamaya Devam Etti

Koruma Kurulu Duvar Kaldırılsın Dedi Ama DSİ Boyamaya Devam Etti
Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından tarihi kanlı tabyanın hemen bitişiğine dayatılan beton duvar ve yine üzerinden geçirilen tel örgünün kaldırılması konusunda son sözü Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü söyledi.

Kars Olay- Kars Olay'ın geçtiğimiz haftalarda manşetine taşıdığı "Kars DSİ'den Tarihi Tabya'ya Beton Duvar!" haberi için son sözü duvarın kaldırılması için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü söyledi.

 

Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Resmi Belgeyle Kararları Açıkladı:
Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından: "tarihi mirasımıza zarar verilmesi bir tarafa, söz konusu çevreye güzellik katan bir tamir, boyama işlemi" denmiş olsa da Koruma kurulu resmi belgeyle duvarın kaldırılması husunda bir çok kez DSİ'ye yazı yazdığı görülmekte.

DSİ'nin tamir dediği açıklamada koruma kurulunun ise cevabı aynen şöyle: "İlgili başvurunuzda bahsi geçen duvarlar Kars İli, Merkez Örnek Mahallesi 476 ada, 463,464, 465,466,432 ve 489 parsellerde kayıtlı Kanlı Tabyaya ait savunma mevzileri olup bu mevziler Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Kanlı Tabya Savunma Mevzilerinin sınırları içerisinde bulunan tel örgü ve ihate duvarının kaldırılması yönünde Kurulumuzca 2015 yılında karar alınmış ve gereği için karar ilgili yerlere dağıtılmıştır. Ancak söz konusu duvar henüz kaldırılmadığı anlaşıldığından konu Haziran ayı Kurul gündeminde yeniden değerlendirilmiş ve Tabya savunma mevzilerinin sınırları içerisinde bulunan tel örgü ve ihate duvarlarının 30 (otuz) gün içerisinde kaldırılması kararı yeniden alınarak ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtımı yapılmış olup karar gereğinin takibi Müdürlüğümüzce yapılmaktadır."

 

KARS OLAY'IN HABERİNİ DSİ YALANLASA DA KORUMA KURULU TEKRAR DOĞRULADI
Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü'nün habere istinaden yaptığı açıklamasında  “Kars DSİ'den Tarihi Tabya ‘ya Beton Duvar!” haberinizin gerçeği yansıtmadığı ve haberinizin güncel bir durum ile alakalı olmadığı, detaylı bir araştırma yapılmış olsa veya kurumumuzdan bilgi edinme cihetine başvurulsaydı böyle bir maksadını aşan haberin yapılmasına gerek kalmayacaktı." demiş olsa da Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından duvarın kaldırılması konusunda hem 2015 yılında hemde geçtiğimiz Haziran ayında kararının olduğu resmi belgeyle ortaya çıktı.

 

DSİ SAVUNMAK İÇİN Mİ SAVUNDU?
“Kars DSİ'den Tarihi Tabya ‘ya Beton Duvar!” haberine açıklama yapan Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü haberin gerçeği yansıtmadığı savunmuş olsada aslında koruma altında olan bir tarihi yapıya hiç bir şekilde müdahale edilemeyeceğini ya bilinmemekte veyahut sadace kendini savunmak için açıklama yaptığı gözükmekte.

 

SORUYORUZ DSİ DUVARI KALDIRMA KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYOR?
Duvarın kaldırılması için hem 2015 yılında hemde geçtiğimiz Haziran ayında karar alan Koruma Kuruma kurulunun bu kararlarını bu kez, Devletin resmi kurumu olan Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü, Devletin diğer bir kurumu olan Koruma Kurulunun kararını uygulayacak mı yoksa yine Haberin Gerçeği yansıtmadığını mı savunacak?

 

DSİ KARS'TA 23 TABYA VAR DEDİ AMA RESMİ OLARAK KARS'TA 46 TABYA VAR
Kars DSİ'nin gene habere verdiği cevapta Kars'ta 23 tabya olduğu denilse de doğru olmayan bir bilgiye imza atmış oluyor. Yani devletin başka bir resmi kurumu olan Kars İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün internet sayfasında Kars'ta resmi kayıtlı 46 Tabya'nın olduğu gözükmekte. 

 

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Kurul Kararı Hiçe mi Sayıldı?
Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kurulunun Kanlı Tabya'nın koruma alanı içerisine giren kısmının   DSİ'nin yapmış olduğu tel örgü ve duvarın kaldırılmasına yönelik 2015 yılında 2. ve 6. aylarında ayrıca 2019 Haziran ayında kurul kararı olmasına rağmen duvarların ve tel örgülerin kaldırılması konusunda Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü'nün hiç bir adım atmadığı aksine duvarın boyanmaya devam edildiği görülürken bu kararlar adeta görmezden mi geliniyor sorusunu akıllara tekrar getiriyor.

 

KORUMA KURULU'NUN KARARINI KAMU KURUMU'NUN UYGULAMAMASI VATANDAŞA NASIL ÖRNEK OLUYOR?
Kars DSİ tarafından tarihi tabyaya dayatılan ihate duvarının kaldırılmaması ve kararı yıllarıdır adeta hiçe sayması vatandaşlara da kötü örnek teşkil ediyor algısınıda beraberinde getiriyor. Bu durum da gösteriyor ki Koruma Kurulunun almış olduğu kararlarını bazı kamu kurumları dikkate almadığı gözler önüne serilirken, kararların kamu kurumları tarafından dahi uygulanmaması durumunda ise bu kez bir nevi de olsa koruma kurulu suçlu ilan edilmiş oluyor. Bu olumsuz durumlarda sadece karar alma yetkisi olan koruma kurulu ise resmen hedef tahtasına konulmuş oluyor. 

 

VALİLİK VE KORUMA KURULU SOMUT ADIM ATACAK MI
Tarihi tabyanın diğer yarısı çekilen demir tel örgü ve ihate duvarı ile bölge müdürlüğü dışında bırakılmış DSİ Bölge müdürlüğünün sınırlarını çizerek tarihi yapıyı görmemezlikten gelip yapının bir bölümünü kendi sınırları içerisine diğer bölümünün dışarıda kalmış oluyor.Tabyanın tarihi yapısı ortadan ikiye çekilen duvarla bölündüğü görülürken duyarsızlığın ne boyutta olduğu da gözler önüne serilmiş oldu. Umarız Kars Valiliği ve Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü bu yanlışı 4 yıl sonra bir kez daha görür, tarihi tabyaya dayatılan duvarın kaldırılması için gereken her ne ise artık yapılır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.