Kars’ın Kağızman ilçesinde kayısı üreticileri, fiyatların düşüklüğü ve komisyoncuların uygulamaları nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını belirtti.
Doğu Anadolu’nun meyve üretim merkezlerinden Kağızman’da çiftçiler, bu yıl da dolu yağışları nedeniyle ürün kaybı yaşarken, kayısının kilogram fiyatının artan maliyetlere rağmen geçen yıla göre aynı seviyelerde kalmasına tepki gösteriyor.
2023 yılında 25 ila 30 lira arasında alıcı bulan kayısı, bu yıl 25-35 lira arasında işlem görüyor. Üreticiler, iki yıl geçmesine rağmen fiyatların artmamasını eleştirerek, ürünlerini komisyoncular yerine doğrudan tüccarlara satmak istediklerini dile getiriyor.
Üreticiler, artan üretim maliyetlerine karşılık fiyatların tüccarlar tarafından keyfi olarak düşürülmesinin adil olmadığını savunuyor. Fındık ve incirde olduğu gibi kayısı için de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından taban fiyat belirlenmesini talep eden çiftçiler, bu uygulamanın üreticiyi koruyacağını ifade ediyor.
Kağızman Ziraat Odası Başkanı Sülhettin Günday, yaptığı açıklamada, kayısının üretiminin zahmetli ve doğa koşullarına son derece hassas olduğunu belirtti.
Günday, “Kayısı, çiçeklenme döneminde soğuğa, aşırı yağışa ve sıcağa karşı oldukça dayanıksızdır. Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle bazı yıllar ürün alınamıyor. Bu yıl da dolu nedeniyle rekolte düşük. Ancak ürün pazara indiğinde tüccarlar fiyatları keyfi olarak düşürüyor. Üretici emeğini birkaç komisyoncunun vicdanına terk etmek zorunda kalıyor” dedi.
Geçmiş dönemde kayısının kilogram fiyatının 50 liraya kadar çıktığını hatırlatan Günday, “Tüccarlar, geçtiğimiz yıl ya da sadece birkaç ay önce kayısıyı 50 liraya alırken, yeni ürün piyasaya çıkınca fiyatları 20 liraya kadar indirdiler. Bunu kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Günday, açıklamasında tüccarlara ve yetkililere de çağrıda bulunarak şunları kaydetti:
“Ticarette de bir ahlak, vicdan ve merhamet olmalı. Kayısıyı yurt dışına 6-7 dolara sattınız. Biz çiftçiler olarak fiyatların aşırı yükselmesini değil, emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Çiftçi emeğini satmalı ki temel ihtiyaçlarını karşılayabilsin. Tarım da sağlık kadar temel bir ihtiyaç alanıdır. Bu nedenle devletimizden kayısıya da taban fiyat açıklamasını istiyoruz. Bu, üreticinin korunması açısından en doğru ve etkili çözüm olacaktır.”