Kars’ta rahvan at yetiştiriciliği son zamanlarda büyük bir ilgi alanı haline geldi. Sadece binicilik isteyen rahvan atlar özel bakım ve ilgiyle büyütülüyor. Yazın otlak arazilere salınan kışın da 8 ay boyunca ahırlarda karanlık ortamda yetiştirilen atlar
Kars Olay-Özellikle Kars’ın Arpaçay ilçesinde yaygın olan rahvan at yetiştiriciliği Susuz ilçesinde de yaygınlaşmaya başladı. Susuz’a bağlı Yolboyu Köyü’nde de Şahin Şayir isimli vatandaş Trabzonsporlu futbolcu Yattara’nın ismini verdiği 14 aylık ata gözü gibi bakıyor. Annesinin geçtiğimiz yıl araba çarpması sonucu telef olmasıyla birlikte geride bıraktığı 12 günlük “Yattara” ismli tayın bakımıyla 14 aydır özel ilgileniyor. Yattara’yı şekerli hazır sütle besleyen Şayir, bir yandan da rahvan yürüyüşe alıştırıyor. Köyün yanındaki araciye zincirle bağladığı atını günde birkaç defa kontrol eden Şayir, akşam saatlerinde atını araziden alıp rahvan yürüyüşle ahıra getiriyor. Burada da atına önce su veriyor sonra da tımarlayıp beslenmesi için ahıra alıyor.
Şahin Şayir, rahvan yürüyüşte atların dört nala koşmadıklarını söyleyerek, rahvan atların genelde Arpaçay bölgesinde yetiştirildiğini belirtti. Rahvan atların yük taşımacılığında kullanılmadığını sadece binicilik amaçlı kullanıldığını da ifade eden Şayir, bunların çok bakm ve ilgi istediğini onun için de özenle yetiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Şahin Şayir, “Rahvan atlar kışın dışarı çıkmazlar. İeride arpa ve samanla beslenirler. Yüke koşulmazlar çünkü eğer yüke koşulurs rahvan yürüyemezler. Onun için de tımarından yemine kadar çok bakım istiyor.” dedi.
KARANLIKLA BESLENİYORLAR
Rahvan atların kışın ayrı bir odada karanlıkta özel beslendiğini de vurgulayan Şayir, “Bu atı besleyip iyi bir biniciyle de 3 yıl sonra yarışlara sokacağız. Rahvan atların fiyatları farklıdır 4-20 bin TL arasındadır. Normal atlar ise 1000 TL civarındadır.” diye konuştu.
ATSIZ KÖYE KÖY DENİLMEZ
At sevgisi bir tutku olduğuinu anlatan Şayir, “Rahvan yetiştiricviliği tmamen bir tutku. Sadece binmek için yetiştiriyorsunuz ve binip o keyfi tatmalısınız. Atları gündüz tımar yayıp araziye bıraksıyorum. Akşam gelince suyunu verip yine tımar yapıp arpa samanını verip içeri alıyoruz. Geceleri iki kez kontrol ediyoruz. Hırsızlık olaylarına ve diğer olusmsuzluklara karşın önlem alıyoruz. At bizim için çok şey ifade ediyor. Atsız bir köy köy değildir. Büyük masrafların rağmen özel bir uğraş istiyor. Kışın arpa, saman ve otla besliyoruz. 8 ay kış olduğundan sürekli arpa ve saman yiyor. Bunlarda maliyetli oluyor. Ama tüm bunlara rağmen bu atları yetiştirmek muhteşem bir tutku” dedi.– KAFKAS HABER AJANSI