SAĞLIK Haber Girişi : 31 Mayıs 2017 14:03

Kars’ta Dünya Tütünsüz Günü Etkilikleri

Kars’ta Dünya Tütünsüz Günü Etkilikleri
Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumsal bilinç ile farkındalık oluşturmak amacıyla 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” Kars’ta da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kars Olay-Bu kapsamda İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kentin en işlek caddesi olan Faikbey Caddesi’ne bir stant kurularak vatandaşlara sağlıklı yaşam çağrısı yapıldı. Sigara kullananların bugün 24 saat sigara içmemeleri istenirken sigarayı tamamen bırakmaları çağrısında da bulunuldu. Karaciğer ölçüm aletiyle kontrollerin de yapıldığı ve ölçüm sonuçlarının kendilerine bildirildiği etkinlikte bir çok kişi sigarayı bırakmayı düşürdüklerini ve bunda başarılı olamadıklarını söylediler. Bunun üzerine de sağlık görevlileri Harakani Devlet Hastanesi’nde sigarayı bırakmak istenlerler bir ünite kurulduğunu burada hizmet verildiğini söylediler. Ücretsiz imaç tedavisinin de yapıldığı bilgilerinin de verildiği etkinliğe vatandaşlarda büyük ilgi gösterdi. Sigara kullananlar da kullanmayanlar da standa gelerek karaciğerlerini ölçtürdüler ve broşürlerden alarak bilgilendikten sonra yollarına devam ettiler. Vatandaşlar, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerine bu anlamlı hizmetlerinden dolayı teşekkürlerini ilettiler.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Zafer Yılmaz, “Yapılan çalışmalar, içilen 1 sigaranın hayatın ortalama 11 dakikasını kısalttığını göstermektedir. Her yıl ülkemizde 100 binden fazla kişi (bütün ölümlerin dörtte biri) doğrudan tütün kullanımına bağlı bir hastalıktan yaşamını kaybetmektedir. Sigara kan dolaşımı ve damarları, kalp sağlığını, ağız sağlığını tehdit etmektedir. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin % 35’inin, kadınlarda ise % 15’inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin % 90’ının nedeni yine sigaradır.” dedi.

Dr. Yılmaz ayrıca, “Tütün tüketimi dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Tüketicilerin yaklaşık yarısının ölümüne neden olan ve ne yazık ki tüketimi yasal olan bu zararlı maddeye genellikle 15 yaş öncesi başlanmaktadır. Dünyada 10-24 yaş arası gençlerin sayısı 1,8 milyardır. Bu genç nüfusun da %85’inden fazlası gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır. Çocukluk çağlarında ağır hastalıklar geçirmemiş iseler, bu genç nüfusun büyük çoğunluğu sağlıklıdır. İkna edilebilir, kolay etkilenebilir özellikleri nedeniyle de gençler tütün endüstrisinin hedef kitlesidir. Nikotin yüksek bağımlılık yapan bir madde olduğundan bir kez tütünü deneyen çocuk ve gençlerin çoğu yaşam boyu tütün bağımlısı haline gelirler. Çocuk ilk sigarasını ne kadar erken yaşta denerse, o kadar uzun süre düzenli tütün tüketicisi olacaktır ve sigarayı daha zor bırakan grupta yer alacaktır. Sigara içenlerin dörtte biri tütün kullanımına 10 yaşından önce başlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, tütün karşıtı çalışan bütün bilim insanları da bu tehlikenin farkındadır.” diye konuştu.

ETKİNLİKLERİNİN ANA TEMASI “TÜTÜNSÜZ GENÇLİK”
Yılmaz daha sonra şunları söyledi:

“Bu nedenle “Çocuk ve Gençlerimizin Tütün ve Tütün Ürünleri Kullanımından Korunması”  kapsamında bu yıl kutlanan 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü etkinliklerinin ana teması “TÜTÜNSÜZ GENÇLİK” olarak belirlendi. Gençlerin ülkemizde uygulanan tütün kontrolü politikalarına ve programlarına destek vermesi gençlerin tütün kullanım oranlarının azaltılmasında çok daha etkili olacaktır. Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yapılan etkinliklerle tütün ve tütün ürünlerinden çocuk ve gençlerin uzak durması teşvik edilmelidir. Genç nüfusun bir kez tütünü denemesini ve ardından düzenli tütün tüketicileri arasına girmesini önlemek dileğiyle, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününüzü kutlarım.“ – KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.