KARS Haber Girişi : 29 Temmuz 2017 00:02

Kars'ta TİGEM'den Tarla Günü

Kars'ta TİGEM'den Tarla Günü
Türkiye Tarım İşletmeleri (TİGEM) Kars Ardahan Bölge Bayisi Durmaz Tarım’dan Gültekin Durmaz’ın organizasyonuyla Kars’ta ilk defa tarla Günü düzenlendi.

Kars Olay-Bölgedeki tarıkın yaygınlaştırılması, sertifikalı tohuma yöneltilmesi, kaliteli ürün alımı, bölgeye uygun çeşitlerin ekilmesi yönünde çiftçilerin bilinçlendirilmesi için için TİGEM tarafından Tarla Günü düzenlendi.

Merkeze bağlı Boğazköy’de Atakan Çebi’ye ait 1200 dönümlük arazide düzenlenen Tarla Günü etkinliğine Durmaz Tarım sahibi Gültekin Durmaz, Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Toprak Mahsülleri Ofisi Ajans Müdürü Rahim Gören, Tarım İl Müdürlüğü mühendisleri, Durmaz Tarım Mühendisi Ayça Gören ve bölgenin öncü çiftçileri katıldı.

600 dönümü Becosta Buğday, 400 dönümü Tarım92 Arpa ve 200 dönümü Tritikale Ümran Hanım çeşidinin ekildiği Atakan Çebi’ye ait toplam 1200 dönümlük arazideki Tarım Günü etkinliği çiftçilerde büyük heyecan yaşattı.

Etkinlik kapsamında çiftçiler önce tarlayı gezerek ekilen üründen elde edilen hasadı yerinde gördüler. Arpa ve buğdayların verimlerini inceleyen çiftçiler TİGEM Kars Bayisi Gültekin Durmaz’a teşekkür ettiler.

Gültekin Durmaz burada yaptığı konuşmada, Türk tarımının yüz akı olan TİGEM’in Tarla Günü açılışının Kars’ta ilk olduğunu söyleyerek tüm katılımcılara ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür etti. Durmaz, “TİGEM’in burada kurulmasına sebep olan, yardımcı olan alın terini toprakla birleştiren siz değerli çiftçilerimiz, tarım müdürlüğümüz, göreve geldiği günden bu yana Kars’ta çığır açan Ziraat Odası Başkanımız Sayın Adem Ertaş, Toprak Mahsülleri Ofisi Müdürü Sayın Rahim Gören’e teşekkür ediyorum. Birde bu kuruluşun Kars’a gelmesine sebep olan Prof. Dr. Sayın Yunus Kılıç’a da teşekkür ediyoruz. TİGEM’in Kars Ardahan il bayiliğini 2011 yılından bu tarafa Kars’taki dört ilçemizde tai bayiliklerimizle birlikte Ziraat Mühendisi kardeşimiz Ayça Gören’le birlikte sizlere gücümüz oranında hizmet vermekteyiz.” dedi.

TİGEM Demek kaliteli topm demek

“TİGEM demek kaliteli topm demek” diyen Gültekin Durmaz, “TİGEM, Türkiye’nin yüz akı diyoruzya Avrupa’nın birincisi dünyanın yedincisi bir kuruluştur. Türkiye’nin milli hasılasına 63 milyar dolar katkıda bulunan bir kuruluştur. TİGEM, Osmanlı Devletinin kuruluşundan bu taraafa hizmet vermektedir. Daha öncesi ordu birliklerine at yetiştirmiş daha sonra da tohumculuk sektörüne girmiştir. Bizde burada tohumda bölgemize uygun yazlık ve kışlık çeşitlerimizi getirerek sizin burada ekonominize katkıda bulunmak ve gücümüz oranında faydalı olmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

KARS’TA BİR İLK
Durmaz, Türkiye’de 67’ncisi Kars’ta da ilki olan TİGEM Türlü Günü’nün bereketli olması dileklerinde de bulunarak, “Bu kuruluşa ziraat aletleriyle birlikte kendi gücü oranında ufku açık olan Atakan Çebi kardeşimize de teekür ediyoruz. Bizim burada üzerinde önemle durduğumuz; sadece TİGEM bayisi olarak değil türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri banko birliklerden de ihtiyacınızı görün ama mutlaka ama az deneyerek tohumun adaptasyonunu ölçtükten sonra daha fazla etkeye çalışın. Hepinize katıldığınızda dolayı teşekkür ediyorum saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş da kuraklığa rağmen iyi verim alınmasında gösterilen çabanın önemini anlattı. Başkan Ertaş, “Kars TİGEM Bayii Gü ltekin Bey’e teşekkürlerimizi sunuyorum. Türkiye’de 67’ncisi Kars’ta da ilki yapılan Tarım Günü etkinliklerine katılan herkese şürkanlarımızı sunuyoruz. Üreticimiz Atakan Bey’in de yurt dışından getirdiği biçerdöverle şu anda TİGEM’in tohumu olan ecosta tohumuyla, mivzerli ekimle, ilaçlamayla, yabani ot mücadelesiyle hazır hale getirilen tarlanın yanındayız. Buradaki hasadı görmek için hep birlikte burada toplandık.” dedi.

ŞU ANDAKİ DENEMEDE TAHMİNİMİZE GÖRE DÖNÜMÜNE 400 KİLOGRAM VERİM OLACAK. BU DA KARS İÇİN ÇOK MÜTHİŞ BİR RAKAM
Bu yıl ki kuraklığın çiftçinin belini bükmesinden dolayı sıkıntılarının yüksek olduğunu da belirten Ertaş, “Şu anda gördügünüz gibi buraya gelirken bir çok tarlanın yanından geçtik ama şu anda gördügümüz en iyi tarla bu tarla. BU da tabi ki kullanılan sertifikalı tohumun etkisi, kullanılan ilaçlar. Mivzerle ekimin etkisi gibi daha bir çok etkenle yani bu zincirlemeyle bu verim elde edilmiştir. Her hangi birinin eksik olmasıyla bu tarlanın bugün kü bu verimi alması mümkün olmazdı. Bunun biçerdöverle de hasadının yapılıyor olmasının da çok çok büyük etkisi var. Şu anda eski tip biçerdöverle biçilecek olsa burada yüzde 20-30 dane kaybı söz konusu olacaktı ama şu anda bu sistemle yapıldığı için dane kaybını yüzde sıfırlara, üçlere, beşlere indirmiş oldu. Bu da çiftçi için buyük bir kazançtır. Şu andaki denemede tahminimize göre dönümüne 400 kilogram verim olacak. Bu da Kars için çok müthiş bir rakam. Kars’ta bu verimdeki buğdayı verebilecek Akyaka ve Digor/ Kocaköy bölgesidir. İnanıyorum bu bu emek Digor’da ya da Akyaka’da olmuş olsaydı tahminlerimize göre 800 kilogramı bulurdu. Bu da çiftçimize tabi can suyu olurdu. Normalde bizim klasik yöntemlerle ektiğimiz buğdaylar, babadan-dededen görme yöntemlerle ektiğimiz buğdaylar 250 kilogramı geçmemekte. Bu da tabi burada yapılan makineli tarımın etkisi ve burada kullanılan topumun ve ilaçların etkisinın olduğunu gösteriyor. Onun için de Gültekin Bey’e teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÇİFTÇİLERİN ZİRAAT BANKASINA OLAN BORÇLARININ 2018 YILINA KADAR ERTELENİP NEFES ALMALARINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ
Kuraklığa da değinen Başkan Ertaş şunları söyledi:

“Çiftçimizin bu konuda büyük sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Bu kuraklık tabi ki yağışa bağlı bir kuraklık değildi. 3 gün üst üste güneyden esen çöl rüzgarlarının neticesinde oluşan bir kuraklık oldu. Devamında da aynı süreç içinde yağış almaması da etkili oldu. Yağış almadığı için kuruma erken gerçekleşti. Daha sonra 10 günlük bir yağışsız hava oldu. 10 gün sonra yağaş yağışın da bir faydası olmadı. Arazinin tekrar düzelmesinde bir etki yaratmadı. Bu yıl ki bizim şu anda Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’la yaptığımız girişimlerde bulunacağız. İlimizde sadece yem bitkilerine dayalı değil de arpa ve buğday hasadına bağlı yüzde 30’un üzerinde bir kayıp olduğu takdirde ilimizde kredi borçlarının ertelenmesinde bu sebep yeterli görülüyor. Bölgesel bir kuraklık tamamen ele alındığı zaman verilen yem bitkisi desteklemelerinde de o oranda kesinti oluyor. Zaten bizim en büyük sıkıntımız buğday ve arpada. Burada yüzde 60’ın üzerinde bir verim kaybı var. İnşallah bunu tarım il müdürümüzle görüşüp bir neticeye vardırıp bölgesel kuraklık raporu da aldırarak çiftçilerimizin de ziraat bankasına olan borçlarının 2018 yılına kadar ertelenip nefes almalarını sağlamak istiyoruz. Varsa bakanlığın destekleri çiftçilerimizi bu destekten yararlandırmak istiyoruz. Onun için de bu Pazar günü Ankara’ya gideceğim. Bakanlıkla temasta bulunup bununla ilgili neler yapabilirize bakacağız. Hafta içinde inşallah bunu bir neticeye bağlayıp Ankara’dan güzel bir haberle dönmeyi arzuruluyoruz.”

Etkinlik, biçerdöverle buğday tarlasının biçiminin yapılmasıyla son buldu.– KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • tahir erol 06 Mayıs 2020 13:05

    ziraat odası başkanımız Adem Ertaş ve diğer tüm katılan katılımcılara ve yetkililere bu aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.iki yağlıca köyleri tarımsal platoların değerlendirebilmesi için umutluyum..