SAĞLIK Haber Girişi : 08 Kasım 2017 00:14

Kars'ta Organ Bağışı Haftası Etkinlikleri

Kars'ta Organ Bağışı Haftası Etkinlikleri
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında, Organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak ,organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla Kars İl Sağlık Müdürlüğü ve Kars Harakani Devlet Hastanesi yöneticileri haftanın 3 günü diyaliz

Kars Olay-Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Abdil Yılmaz, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Organ bağışı; kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayıları giderek artmaktadır.Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarının başında yer alıyor. Türkiye’de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmakta. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybetmektedir.Kronik böbrek yetmezliği hastaları, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak ‘böbrek nakli olabilmek umuduyla’ yaşamını sürdürmeye çalışmaktadırlar.Türkiye’de yeterli sayıda ‘Organ Nakli Merkezi’ ve deneyimle bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamadığı için hastaların çoğu tedavi olamamaktadır. Yapılan araştırmalara göre toplumumuz organ bağışı konusunda, yeterince duyarlı değildir.İlimizde organ bağışı ile ilgili işlemlerin yürütülmesi ve organ bağışı ile ilgili olarak vatandaşlarımızı bilgilendirmek üzere Sağlık Müdürlüğümüzde ve Hastanelerimizde Organ Bağış Büroları hizmet vermektedir; İlimizde 2016 yılı hedeflenen organ bağış sayısı 75 iken, yapılan etkinliklerle beraber 90’a ulaşmıştır.2017 yılında ise hedeflenen organ bağışı sayısı 120 ve üstü olarak hedeflenmektedir. İlimizde 2004 yılından bugüne kadar alınan organ bağışı sayısı toplamda  312’dir. Sağlıklı insanlar olarak bizler bu durumu göz ardı edemeyiz. Şifa bekleyen bu hastalarımıza empati ile yaklaştığımızda, organ bağışına iştirak edilmesinin, çok kıymetli ve en güzel ulvideğer olduğunun bilincine varırız. Unutmayalım ki yarın bizlerde kalan ömrümüzü bu hastalar ile beraber organ nakli olabilme durumu içerisinde tamamlayabiliriz.Bu sebeple; “Bir insanı yaşatmak bütün insanlığı yaşatmaktır “anlayışına sahip olmalıyız.Her bağış;Yeni Bir Hayattır…”

“Organ Bağışı Candan Cana; en Büyük Sadakadır”– KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.