SPOR Haber Girişi : 27 Ocak 2017 23:45

Kars'ta Nefes Kesen Cirit Gösterisi!

Kars'ta Nefes Kesen Cirit Gösterisi!
Kars’ın Selim ilçesine bağlı Kekeç Köyü’nde cirit takımının tur gruplarına yaptıkları gösteri maçı renkli görüntülere sahne oldu. Attan düşenler, karlı zeminde ilk kez cirite çıkarılan atların paniklemesi ve bazı atların izleyicilerin arasına girmesi heye

Kars Olay-Kekeç ve komşu köylerinde gençler arasında düzenlenen atlı cirit müsabakaları bugün de tur grupları için yapıldı. Nar Gezi organizasyonunda İstanbul’dan Kars’a gelen gruba ciritçiler özel bir gösteri sundu.

İlk defa bu kadar yoğun karlı zemine ayak basan gruptakilerden bayanlar ve kız çocukları güçlükle yürüyerek cirit alanına geldiler. Fotoğraf makineleri, kameralar ve cep telefonlarıyla ciriti görüntüleyen katılımcılar zaman zaman zor anlar yaşadılar. İlk defa karlı zeminde cirite çıkarılan atların huysuzlaşınca heyecanlı anlar yaşandı. Üzerlerine gelen atlardan kaçmak için sağa sola kaçışan bayanlar tam bir adrenalin yaşadılar. Atların kendilerine zarar vermeyeceklerinin bildirilmesi üzerine rahat bir nefes alan bayanlar gösteriye sonuna kadar izlediler.

Özellikle de ciritçilerin birbirlerine sopa atmaları gösterideki heyecanı artırdı. Cirit tutkunu Kekeçliler yaşanan heyecanlı onlarda bolca espri patlattılar. Bazı ciritçiler ise karlı zeminde atların dengesini kaybetmesi nedeniyle yere düştüler. Bir ciritçinin ayağının üzengiye takılması heyecanı artırsa da sporcular yardımına koyarak ciritçiyi zor andan kurtardılar.

Gençlerin cirit için özel olarak yetiştirdikleri atlarıyla kar üzerinde yaptıkları cirit müsabakalarında görülmeye değer sahneler oluştu. Köy halkının da büyük ilgi gösterdiği müsabaka geçmişte cirit oynayanlar için de ayrı bir seyir zevki oluşturdu. Köylülerin cirit izlemek için soğuk havaya aldırış etmedikleri, bazı cirit tutkunlarının ise binanın çatı katından ciriti izlemesi dikkat çekti. Atlarını özel olarak cirite hazırlayan gençler izleyenlerin büyük beğenisini topladı.
 

GEZGİN İNSANLAR VAR ARAMIZDA

Nar Gezi organizatörü Reyhan Beler, “Nar Gezi olarak İstanbul’dan Kars’a 10 yıldır gezi programları düzenliyoruz. Kars’ı ve buradaki yaşam biçimini çok seviyoruz. İstanbul’da ikamet eden Türkiye’nin değişik yerlerindeki misafirlerimizi buraya getirerek buranın kültürünü ve yaşam biçimini gösteriyoruz. Şimdi de burada Kekeç köyünde ciriti izlemeye geldik. Bütün grup gayet heyecanlı bir şekilde geldiler. Grubumuzda İstanbul, İzmir, Bursa’dan katılımcılar var. Nar Gezi ile birçok seyahatler gerçekleştiren yol arkadaşlarımız bunlar. Grubumuz şu anda değişik meslek gruplarından doktor, mühendis, yönetici, turizmcilerden oluşmakta. Özellikle Kars’taki yaşam biçimini, buranın doğal bitki örtüsünü, faunasını, florasını merak eden gezgin insanlar var aramızda. İlk önce Çıldır Gölü’ne gittik ve geleneksel hale gelen Çıldır gölünden balık çıkarma seremonisini izledik. Şeytan Kalesi’ne yürüdük. Baltık mimarisindeki yapılarla beraber Osmanlı yapılarının izini sürdük, Kars merkezde. Ani Ören Yeri’nde de gezi düzenledik, hem geçmişe hem bugüne bakmak hedefimiz.” dedi.
 

CİRİTİ İLK DEFA KADAR YAKINDAN İZLEME FIRSATI BULDULAR

Beler ayrıca, gruptakilerin ilk defa ciriti yakından izleyeceklerini ve çok heyecanlı olduklarını da belirterek, “Şu anda da ciritteyiz. Gezideki arkadaşlarımız bu önemli bir heyecan ve deneyim olacak. Ciriti ilk defa kadar yakından izleme fırsatı buldular. Cirit sporunun Anadolu’da faaliyet gösterdiğini biliyoruz. Grubumuzdakilerin tabii ki çok fazla bir şekilde buna tanık olmaları sınırlı. O yüzden hepsi ilk kez görüyorlar. Ata olan ilgi atla beraber insan yaşamının bu faaliyeti herkesi heyecanlandırıyor. Bir de tabi bizim geçmişten bugüne gelen bir geleneğimiz. Arkadaşlarımız şimdi bu cirit müsabakasına tanıt olacaklar ve bilgi sahibi olacaklar.” diye konuştu.
 

SANKİ BULUTLAR ÜZERİNDE UÇUYORLAR

Gruptan Deniz Şengenç de, “Soğuk ve karlı havada cirit sporunu ilk kez bu kadar yakından görüyoruz. Onun için de oldukça heyecanlıyız. Bu bambaşka bir tutku, sanki bulutlar üzerinde uçuyorlar. Kars çok büyülü bir kent ve Kars gezimizden çok memnun kaldık.” diye konuştu.
 

CİRİT OYNAMAK İÇİN 18 YAŞINI BEKLİYORUM

Ciriti bildiğini fakat at üstünde cirit oynamak 18 yaşını beklediğini söyleyen Caner Başkaya (15) ise, “Cirit izlemeye geldim. Ciritte takımlar yedişerli gruplar halinde oluşur. Karşıdaki oyuncu gelir cirit atar, rakibi havada ciriti yakalarsa 3 puan alır. Ciritin vurmasını engellese de 3 puan alır. Ciriti engelleyemez ise eksi puan alır. Karlı zeminde cirit oynamak son derece zevkli. Atlar daha da güzel koşuyorlar. Ben de cirit oynamayı öğrendim ve 18 yaşıma geldiğimde at üstünde cirit oynamaya başlayacağım. Şu anda ciritin nasıl oynandığını tamamen biliyorum ama benim de oynamam için 18 yaşını beklemem gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.