KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 19 Haziran 2017 09:04

Kars'ta Kasetçiler Teknolojiye Direniyor!

Kars'ta Kasetçiler Teknolojiye Direniyor!
Kars’ta 1980’li yıllarda sayıları 40 olan 2000’li yıllarda 63’e kadar çıkan kasetçilerden günümüzde 3 tane kaldı.

Kars Olay-Bunlardan elinde teyp kaseti bulunduranlardan ise Öztürk kasetçilik kaldı. İşyeri sahibi Öztürk Mor’un işlerinde CD’nin yanında binlerce teyp kaseti de var. Deposunda ise yaklaşık 100 bin adet teyp kaseti bulunduruyor. Tüm sanatçıların seri kasetleri mevcut. İsteyen olduğunda anında bulup getirip adeta dün çıkmış gibi müşterisine sunuyor. Öztürk Mor’u ayakta tutan da halen içinde aşık merakı olan yaşlılar veya halk ozanlığına hevesi olanlar. Onları ayrı kılan özellikleri ise nostaljiyi sevmeleri hatıralarını yad etmeleri. Bunun içinde teypten dinlemeyi tercih ediyorlar. Kasetlerden en çok da halk ozanlarını tercih ediyorlar. Onlar için Kars’ın meşhur aşıklarını teyp kasetinden dinlemek ayrı bir zevk. Bundan haz duyuyorlar. Bu da az da olsa elde kalan kasetlerin yavaş yavaş tükenmesine yol açıyor.

35 yıldır kasetçilik işiyle uğraşan Öztürk Kasetçilik sahibi Öztürk Mor, “Bu iş gün geçtikçe bitiyor. 1985 yıllarından 2000 yıllarına kadar çok güzel tatlı iş vardı. Ama 2000 yıllarından sonra teknoloji çıktıktan sonra bu iş bitti. Daha önce İbrahim tatlıses’in, Murat Çobanoğlu’nun kasetleri çıktığı zaman koli koli alır satardık. Vatandaş gelip alıp dinlerdi ama şimdi cep telefonlarına yüklüyorlar, flash belleklere yüklüyorlar, hafıza kartlarına yüklüyorlar ve istedikleri gibi dinliyorlar.Bu da nedir? Bu da hem bizim hem de sanatçılar için bir zarardır. Örneğin bir sanatçı eksiden örneğin 100 bin adet kaset basardı ve satardı hem kendi kazanırdı hem sanatçı kazanırdı. Şimdi ise sanatçı albüm çıkaracağı zaman firma diyor ki ‘benim hesabımı ver ben çıkarayım sana’ Veya Kars’ta her hangi bir aşık ‘bana kaset çıkar’ diyor ama ben diyorum ki ‘benim masrafımı ver ben sana kaset çıkarayım, ama satar mı satmaz mı bir şey diyemem’ “ dedi.

1980’li yıllarda Kars’ta 40 adet kasetçilik işi yapan olduğunu 2000’li yıllarda 63 kasetçinin olduğunu belirten Mor, şimdi ise 2-3 kişi kaldıklarını ifade etti. Bu kalan kasekçilerin diğerlerinin de kasetleri raflarından kaldırdıklarını fakat kendisinin bir türlü raftan kaldıramadığını kaydeden Mor, “Benim uzun süreli bir etiketim olduğu için bunu sürdürdüm. Yurt dışından, diğer şehirlerden gelenler gelip buradan kaset veya kasetçalar alıyorlar. Özellikle da aşık kasetleri tercih ediliyor. Murat Çobanoğlu, Yener Yılmazoğlu, Günay Yıldız, Sabri Şimşekoğlu gibi aşık kasetleri tercih ediliyor. Ben sabahları aşık kasetleri çalarım dinleyen duyan gelip kasetini alır. Eski insanlar genelde kaset almayı tercih ediyorlar.” diye konuşu.

Aşıkların dışında diğer sanatçıların kasetlerinin istenmediğini onun için de hepsini depoya kaldırdıklarını vurgulayan Mor, birkaç aşığın kasetlerinin özellikle de yaşlı kesimlerce tercih edildiğini belirtti.

Bunun yanında raflarında halen kasetçalar bulundurduklarını söyleyen Mor, “Teyp de satıyoruz. Azda olsa yaşlı insanlar, köylü insanlar alıyorlar. Çünkü onların CD çalma veya diğer teknolojik cihazlarlarla uğraşma gibi şansları yoktur. Onun için de kaset alıyorlar ve yanında da teyp satın alıyorlar. Teybi ve kasetini alıp yanına koyuyor ve çalıp dinliyorlar. Fakat genele baktığımız zaman teknolojiden dolayı bu işler bitti diyebilirim. Bizde şimdilerde ekmek paramızı çıkarmak için teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyoruz. CD satıyoruz, müzik çalar satıyoruz.”

Depoda halen 100 bin adet kaset bulundurduğunu da belirten Mor, “Hangi sanatçının kasetini almak isteyen varsa gelip buradan bulabilirler. Tüm kasetler ve serileri bizde mevcuttur. Aryivimiz çok büyüktür. 100 .in civarında kaset var elimizde. Örneğin Çobanoğlu’nun ilk çıkan kaseti veya İbrahim Tatlıses’in ilk çıkan kasetinden veya Ferdi Tayfur’un ilk çıkan kasetini isteyen oldu mu veriyoruz. Bu kasetler elimizden çıkana kadar satışa devam edeceğiz. Çünkü bazen insanlar geliyor örneğin ‘Bana Müslüm Gürses’in serisi lazım’ diyorlar bizde depodan çıkarıp veriyoruz.  Çünkü bazı insanlar müzikleri teypten dinlemekten zevk alıyorlar.” ifadesinde bulundu.

Arpaçay ilçesinin Tomarlı köyünde ikamet eden eski halk ozanlarından Suat Kazak (52) da işyerine gelerek 10 TL’ye Murat Çobanoğlu’nun kasetini ve yanında da 100 TL’ye bir adet kasetçalar satın aldı. Kendisinin de uzun yıllar halk ozanlığı yaptığını sonradan bırakıp köy işlerine yöneldiğini ifade eden Kazak, “Benim çocukluktan aşıklara merağım vardı. Bende bundan dolayı çıraklığa merak sardım. O zamanlar Murat Çobanoğlu’nun yanına geldim. Tüm aşıklar oradaydı. Çobanoğlu’nun, Murat Yıldız’ın yanında çıraklık yaptım. O zamanlar ilk çıraklardan birisiydim. Aşık Günay Yıldız, Mürsel Sinan, Arif Çiftçioğlu da vardı. Ben o zaman 11 yıl çıkraklık yaptım. Aşıkları ve aşıklığı çok seviyordum ama maddi imkansızlıklardan dolayı aşıklığı bıraktım. Köyde işlerime ağırlık verdim otobüs aldım. Karsla köy arası çalışarak ekmek paramı kazandım. Aşıklık kültürü dünyada eyi benzeri bulunmayan önemli bir sanattır. Gelenek ve göreneklerimizi geçmişten bugüne getiren güzel bir sanattır. Ama bu günlerde teknolojinin de gelişmesiyle insanlar pop müziğine meyillendi. Böylelikle aşıklığı biraz unuttular aslında unutmasalardı daha iyi olurdu. Çünkü aşıklık örneği ve emsali olmayan bir sanattır. Şimdi her şey değişti ve aşıkları dinlemek için cihazlarda değişti. Bende geçmişten anı olsun diye kaset ve kasetçalar satın aldım. Bende yıllar boyu ömrüm yettiğince hem tüm aşıkların kasetlerini hem de kasetçaları koruyacağım. Bende bugün yeni bir kasetçaları Öztürk beyden uygun fiyata satın aldım. Teknoloji her ne kadar gelişse bile yine teyipte dinlemenin tadını hiçbir şey veremez. Bunun ayrı bir yeli vardır. Özellikle ben teyihten dinlemekten zevk alıyorum. Geçmişteki hatıralarım canlanıyor. Ben eskiden Çobanoğlu’nu plaktan dinlerdim. Sonra teypler çıktı şimdi ise böyle farklı farklı teknolojik aletler çıktı. Şimdi hafıza kartları çıkmış 1000 tane 2000 tane yüklüyorlar ve dinliyorlar. Ama kasetçalardan dinlemenin lezzetini vermez. Teypte isteğin yerde ileri de sarabilirsin geri de sarabilirsin. Eskiden 60’ın üzerinde kasetçi vardı şimdi sağolsun iyi ki Öztürk bey var. Onun sayesinde eskiye özlemimizi gideriyoruz.” dedi.

ADRES: Ortakapı Mahallesi, Cengiz Topel Caddesi Öztürk Kasetçilik. TLF: 0474 2125199 CEP: 05324552841 – KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.