Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, 'kuraklığa rağmen uzun elma'da rekolte arttı'

Kars Olay-   Türkiye’de sadece Kars'ın Kağızman’ ilçesinde yetişen  tadı ve aromasıyla iştah kabartan  tescilli uzun elma  olgunlaşma sürecinde yapıştırılan etiketler sayesinde ortaya çıkan Türk bayrağı deseniyle yoğun ilgi görüyor.

 

 Kağızman’da 1300 rakımlı bahçelerde yetiştirilen, endemik olmasının yanı sıra yavaş yavaş olgunlaşmasıyla da dikkati çeken uzun elmada hasat sürüyor. 

 

2018 yılında coğrafi işaret olarak tescil edilen Kağızman uzun elması elips şeklinde, yarısı kırmızı, yarısı beyaz renkte, kesildiğinde ortasından  yıldız görünümünün ortaya çıkmasıyla da hayranlık uyandırıyor.

 

Kars Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Adem Ertaş, uzun raf ömrüne sahip bu meyvenin ağacının olgunluk döneminde 100 kilograma yakın ürün verdiğini dile getirdi. Bu yıl uzun elma veriminde geçen yıla kıyasla yüzde 50 artış olduğunu belirten Ertaş, şöyle devam etti: “Şu anda uzun elmanın dalında kilogram fiyatı 10 lira. Bu elma tüketiciye kilogramı 20 lira civarında ulaşmakta. Kağızman elması sadece Aras Havzası’nda yetişmekte ve buraya ait bir tür. Bu elmanın fidesi nereye götürülüp ekildiyse uzun şekilden yuvarlak şekle dönüşüyor. Sadece bu topraklara, bu havaya, bu rakıma, buranın suyuna mahsus yetişen bir elma türüdür. Bu yıl üreticimizin yüzü güldü, inşallah gülmeye devam eder.” İfadelerini kullandı.

 

 

  • 4 / 1 Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, 'kuraklığa rağmen uzun elma'da rekolte arttı' 0

  • 4 / 2 Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, 'kuraklığa rağmen uzun elma'da rekolte arttı' 1

  • 4 / 3 Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, 'kuraklığa rağmen uzun elma'da rekolte arttı' 2

  • 4 / 4 Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, 'kuraklığa rağmen uzun elma'da rekolte arttı' 3

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.