KARS Düzenleme Tarihi : 20 Ağustos 2020 14:40 Haber Girişi : 20 Ağustos 2020 14:40

Kars'ta Koronavirüs Kapımıza Kadar Geldi

Kars'ta Koronavirüs Kapımıza Kadar Geldi
Kars'ta Koronavirüs Kapımıza Kadar Geldi

Kars Olay-2019 yılının Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve bütün dünyanın hesaplarını alt üst eden Covid 19 hız kesmeden insanlığı tehdit ediyor.

 

Mart 2020 de ilk kez ülkemizde görülen Covid 19, Sağlık Bakanlığı’nın aldığı ciddi tedbirler sayesinde kontrol altına alınmış; Türkiye, dünya ülkeleri arasında Covid 19’la mücadelede gıpta edilecek bir konumu yakalamıştı.

 

Üzülerek itiraf etmek gerekir ki, bu saadet devri fazla sürmedi. Yasakların gevşetilmesi vatandaşlar arasında büyük bir rehavete yol açtı, dolayısıyla Covid 19 vaka sayılarında artışlar başladı ve salgın tekrar tırmanışa geçti.

 

Hatırlanacağı üzere, Sağlık Bakanlığının açıkladığı kurallara harfiyen uyan ve bu konuda hassasiyet gösteren illerin başında Kars'ta gelmekteydi.

 

65 yaş grubunun tüm yasaklara uyduğu şehrimizde alınan tedbirler sayesinde Covid 19’un etkisi fazla hissedilmemişti.

 

İller arasındaki transfer yasakları, işletmelerin kapalı tutulması, dışarı çıkma yasakları, maskesiz dolaşmama gibi tedbir ve kontrollerle salgın korkulu olmaktan çıkmış Kars derin bir nefes almıştı.

 

Neticede yaz geldi, alınan yasaklar gevşetildi ve vatandaş kendi haline bırakıldı.

 

Olayın vahametini kavrayan bilinçli ve sorumlu kesimlerin maske takma, el yıkama ve mesafeyi koruma gibi önlemleri uygulamalarının yanında, bu kuralları hafife alan, sorumsuz büyük bir kitlenin etrafta serseri mayın gibi dolaşmaları, Kars'ta dengeleri bir anda alt üst etti.

 

Günlük vaka sayısındaki artış, hastane kapısındaki kuyruklar Kars için alarm vermektedir.

 

İlaç verilerek evlerine gönderilen ve karantinada kalması gerekenlerin bu kuralları hiçe sayıp etrafta dolaşmaları, vaka sayısını tetikleyen faktörler olarak can sıkmaktadır.

 

Sorumsuzluk cehaletinde yüzenlerin keyfi davranışları her türlü risk altında fedakârca çalışan sağlık çalışanlarının yükünü artırmaktadır.

 

Kars, Covid 19 haritası artık kırmızıya dönmüş gözükmekte, bu artış Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar Uygulaması tarafından da teyit edilmiş bulunmaktadır.

 

Saklanamaz bu artış konusunda vaka sayılarının inandırıcılığı artık kimseyi tatmin etmez niteliktedir.

 

Yakın çevremizden duyduklarımız, gördüklerimiz ve bildiklerimizle birlikte Kars'ın Covid 19 konusunda sıkıntı altında olduğu yönündedir.

 

İl Pandemi kurulunun yeni aldığı önlemlerin bu konuda ne kadar etkili olacağını bilmiyoruz.

 

Temennimiz, salgın tehlikesi karşısında gerekli önlemlerin derhal alınmasıdır.

 

Durumun ciddiyetinin farkında olmayan sorumsuz insanların cahilliklerini bir başka vatandaşın çekmesi kabul edilebilir bir durum değildir.

 

Bu süreci atlatmak, birbirimize zarar vermemek düşüncesinin yaygınlaşmasıyla mümkün olabilir.

 

Bu durum karşısında tehlikenin boyutlarının tekrar şehirde duyulması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir.

 

Özetle. Kars artık Covid 19 konusunda zor bir sınavdan geçmektedir. Bu sorunun aşılması bilim kurulunun önerdiği kurallara uymak ve kul hakkını gözetmekten geçmektedir.

 

Maske takmak, mesafeyi korumak, hijyene riayet etmek bu işin temel korunma metotları olarak dünyada kabul görmektedir.

 

Kars'ta vakaların azaltılması, vatandaşın fedakârlığı ve kurallara uymasıyla mümkün olacaktır.

 

Neşe ortamlarını matem havasına çevirmemek için bu Pandemi süresini bilinci bir şekilde aşmak zorundayız.

 

Konuyla ilgili yetkililikleri ve vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor, hastalarımıza acil şifalar, aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet diliyoruz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.