KARS Haber Girişi : 13 Mart 2020 13:46

Kars'ta Kardelen Mevsimi

Kars'ta Kardelen Mevsimi
Kars'ta Nevruz çiçeği diye de adlandırılan bahar müjdecisi Kar Çiçeği bir diğer adıyla da ‘Kardelenler’ çiçek açtı.

Kars Olay-Dağların eteğinde, kırlarda bulunan karların kalkmasıyla topraktan fışkırarak kar çiçekleri baharın müjdesini verdi.

 

Sabırla baharı bekler Kardelen çiçeği... 

 

Kara, kışa, soğuğa ve ayaza rağmen sabırla baharı bekler, Kardelen çiçeği… Dillere destan olan kış mevsiminin zarif kızı “Kardelen” çiçeğinin hikayesini, bakımını ve yetiştirilmesini sizler için araştırdık. Kars'ta baharın gelmesi ile birlikte kardelen çiçeği de kendini göstermeye başladı. Güzelliği kadar faydaları da dillere destan olan kış mevsiminin zarif kızı “Kardelen” çiçeğinin hikayesini, bakımını ve yetiştirilmesini sizler için araştırdık…

 

Kara, kışa, soğuğa ve ayaza rağmen sabırla baharı bekleyen, Kars'ta yaşamının öteki adıdır aslında kardelen çiçeği. Baharın gelmesi ile birlikte özellikle hafta sonları fotoğraf makinenizi de yanınıza alıp kardelenleri yakından inceleyebilir, fotoğraflayabilir ve çekimlerinizi arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

 

KARDELEN ÇİÇEĞİNİN HİKAYESİ, BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ…
Anlamı “kara benzeyen süt çiçeği” olan, güzelliği kadar faydaları da dillere destan, kış mevsiminin zarif kızı “Kardelen”. Kardelen nasıl bir çiçektir derseniz, kökleri yumru şeklinde bir soğanın üç yaprak ve kuru bir kabuk tarafından sarılması ile şekillenmiş,  sağda ve solda 2 adet cetvel gibi derimsi, koyu yeşil renkli, etli 10-20cm uzunluğunda bir de 0,5-2cm genişliğinde ve uca doğru dil şeklinde yaprak-sap karışımı bir dalı bulunur. Çiçek sapı 15-25 cm uzunluğunda, bir boru şeklinde olup çiçek bunun ucuna çan şeklinde asık vaziyettedir. Taç yaprakları üç dış ve üç iç olmak üzere ikiye ayrılır, iç taç yaprakları birbirine sarılarak geriden boru görünümü verir ve uca doğru yeşil grimsi beyaz renklidir.  Dış taç yaprakları beyaz, oval, gerisine doğru sivricedir. Galanthus elwesii adlı kardelen türü 1874 yılında İzmir’in dağlık bölümlerinde bulunmuş ve botanik bilimine tanıtılmış, o günden sonra yapılan çalışmalarda çiçeğin ülkemizde 10′a yakın türü olduğu keşfedilmiştir. Kardelenin Anadolu’ da bir kaç türü yetişir bunlardan bazıları galanthus nivalis, glanthus elwesii, galantus latifolius’dur.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.