KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 19 Kasım 2018 01:04

Kars'ın 7 Harikası

Kars'ın 7 Harikası
Nasıl ki Dünya'nın 7 Harikası Varsa, Kars'ında 7 harikası var.

Kars Olay-Kars'ta gelipde gezilip görülecek 7 harikayı www.karsindegerleri.com derlerdi. Bu güzel çalışmayı sizler için paylaşıyoruz. 
 

Büyük Katedral
Ani Antik Kentin en büyük kilisesi olup M.S. 1000 yılında Ermeni Bagratlı kralı II. Sembat tarafından yaptırılan Büyük Katedral, dış süslemeleri ve iç duvarlarındaki resimler ile görenleri adeta büyülemektedir. Katedral 1064 yılında Selcuklu Sultanı Alpaslan'ın Ani'yi feth etmesinden sonra camiye çevrilmiş ve Fethiye Camii ismini almıştır.

Büyük Katedral


Fethiye Camii
19.yy sonlarında Ruslar tarafından Baltık Mimari tarzında kilise olarak yaptırılan Fethiye Camii, cumhuriyetin ilk yıllarından sonra Kapalı Spor Salonu olarak kullanılmış, 1985 yılında ise camiiye çevrilmiştir. Ortakapı Mahallesinde bulunan bu eşsiz eser, Kars’a gidildiğinde muhakkak ziyaret edilmesi gereken yerlerden bir tanesidir.
Fethiye Camii
 

Kümbet Camii
Kars Kalesinin hemen eteğinde bulunan Kümbet Camii de yine kadim şehrin en önemli eserlerinden bir tanesidir. Bagratlı Krallığı döneminde Kral Abbas tarafından M.S. 932-937 yılları arasında Havariler Kilisesi olarak yaptırılsa da, şehrin 1064 yılında Müslüman egemenliğine geçmesiyle camiye dönüştürülerek Kümbet Cami adını almıştır. Bölge Rus hakimiyetine girince camii, Rus Ortodoks Kilisesine çevrilmiş, 1918 yılında Türk hakimiyetine girince yeniden camiye çevrilmiştir. 1964 yılında ise müzeye dönüştürülerek, Kars´ta yapılan kazılardan elde edilen tarihi eserler burada sergilenmeye başlanmıştır. Kars Müzesi adıyla da bilinen bu eski ibadethane, bu işlevini 1981 yılına kadar sürdürmüştür. 1993 yılından bu yana yine cami olarak kullanılmaktadır.
Kümbet Camii

 

Kars Kalesi
MS. 1153 yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzedi’nin emri ile veziri Firuz Akay tarafından yaptırılan Kars Kalesi, bugün şehrimizin en ihtişamlı yapılarından birisidir. Kaleye çıkmak biraz yorucu olsada Kars’ın eşsiz manzarasını görebilecek daha iyi bir yer bulamazsınız.
Kars Kalesi


 

Mazlumağa Hamamı
17. yüzyılda inşa edilen ve Namık Kemal, Puşkin, Gurdjieff' gibi birçok ünlü edebiyatçı ve düşünürün de yıkandığı Mazlumağa Hamamı, Kars Çayı’nın kenarında, taş köprünün hemen yanında bulunuyor. 1980'lere kadar Kars halkının da kullandığı eşsiz güzellikteki hamam, son 30 yıldır terkedilmiş, yıkık dökük bir vaziyette dururken son zamanlarda restore edilmeye başlandı. Fakat aslına uygun restore edilip edilmediği ise maalesef tartışmaya konusu…
Mazlumağa Hamamı


Taş Köprü
Kars çayının üzerini adeta bir gerdanlık gibi süsleyen Taş Köprü, M.S. 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Üç tonoz kemerli olarak yaptırılan köprünün tamamı düzgün kesme bazalt taşından yapılmış olup daha sonra bir kısmı yıkılan köprüyü Karahanoğlu Hacı Ebübekir 1725 yılında yeniden yaptırmıştır.
Taş Köprü

 

Katerina Av Köşkü
Sarıkamış'ın sarıçam ormanları içerisinde bulunan ve günümüze kadar özgün mimarisini koruyarak ulaşabilen tescilli taşınmaz eserlerimizden biri olan Katerina Köşkü, 1896'da Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırılmıştır. Bu eserin en önemli özelliği ise hiçbir çivi kullanılmadan ağaçların birbirine geçmesiyle inşa edilmesidir.
Katerina Av Köşkü


Kaynak: KarsınDeğerleri

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.