SAĞLIK Haber Girişi : 07 Ocak 2019 18:43

Kars İl Sağlık Müdürlüğü Soba Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Kars İl Sağlık Müdürlüğü Soba Zehirlenmelerine Karşı Uyardı
Kars İl Sağlık Müdürlüğü soğuk kış günlerinde meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları kapı kapı ziyaret ederek uyarıyor.

Kars  Olay- Kars İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından Halkı Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak tedbirler ve olası karbonmonoksit zehirlenmesi durumunda yapılacak ve izlenecek eylem planı hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amaçlı tüm kamu kurumlarında ( okul, hastane vb. yerlerde) vatandaşlara ve esnaflara afiş ve broşür dağıtımı gerçekleştirdi. Kamu spotu yayınları yayınlanması sağlandı.

KARBONMONOKSİT NEDİR?
Karbonmonoksit bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan bir moleküldür. Renksiz, kokusuz, tatsız ve tahriş etme özelliği olmayan bir gazdır, dolayısıyla varlığı fark edilmez. Yapısında karbon taşıyan bileşiklerin tam yanmaması sonucu karbonmonoksit açığa çıkar. Çok kuvvetli bir zehirdir. Solunan havada yoğunluğu artarsa, kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine oksijenden daha kolay bağlanır ve kolay kolay ayrılmaz.

Karbonmonoksit tam olarak yanmamış odun, kömür ve doğal gaz gibi karbonlu yakıtların dumanlarında, motorlu araç egzoz gazlarında ve fabrikalarda açığa çıkan gazlarda bulunur. Kötü baca sistemleri, yangınlar, kapalı garajlar, hava dolaşımının olmadığı yerler ve kötü hava koşulları karbonmonoksit oluşması ve birikmesini sağlar. 

Karbonmonoksit ile zehirlendiği düşünülen kişinin bulunduğu ortam havalandırılmalı, hemen yeterli oksijen alabileceği açık havaya çıkarılmalı, üstü örtülerek vücut ısısının korunması sağlanmalıdır. Acil yardım çağrılmalıdır, tıbbi yardım gelene kadar hava yolunu tıkayan bir şeyler varsa temizlenmelidir. Zehirlenme durumunda baş ağrısı, görme bozuklukları, nefes darlığı, bulantı, yorgunluk ve uyku hali, zihin bulanıklığı ve ağır zehirlenmelerde koma  görülebilir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.