KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 24 Haziran 2019 02:00

Kars DSİ'den Tarihi Tabya'ya Beton Duvar!

Kars DSİ'den Tarihi Tabya'ya Beton Duvar!
Kars'ta tarihi yapıların tahribatı devam ederken bir duyarsızlık ta devletin kendi kurumu olan Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü'nden geldi.

Kars Olay-Kars'ta tarihi tabyalar bir bir yok edilip Kars'ın tarihi tek tek kaderine terk ediliyor. Bunlardan sonuncusu ise Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından tarihi kanlı tabyanın hemen bitişiğine dayatılan beton duvar ve yine üzerinen geçirilen tel örgü oldu.

1828 yılında Rusların Kars’a yaptıkları saldırılarında bir gece baskını sırasında tabyadaki askerlerin tamamı şehit edildiği için adı Kanlı Tabya olarak anılan Kanlı Tabya binası Kars şehrini güney cepheden korumak için yapılmış ve günümüze kadar mimari özelliklerini koruyarak ulaşmış bir tabya binası olarak görülmekte iken böylesi bir tarihi geçmişe sahip olan tabyanın duvarlarına Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından beton duvar dayatılması ise aslında bir bakıma Kars'ın tarihine zarar vermekten öte böylesi yaşanmış olan bir önemli olayı da hiçe saymak anlamına gelmiş oluyor. Tarihi kanlı tabyanın hemen üzerinde bulunan mühimmat ve müştemilat depoları DSİ Bölge Müdürlüğü yerleşkesi alınında beton duvarların tabyaya dayatılması ise duyarsızlığın ne boyutta olduğu da gözler önüne serilmiş oluyor.

 

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Kurul Kararı Hiçe mi Sayıldı?
Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kurulunun Kanlı Tabya'nın koruma alanı içerisine giren kısmının   DSİ'nin yapmış olduğu tel örgü ve duvarın kaldırılmasına yönelik 2015 yılında 2. ve 6. aylarda kurul kararı olmasına rağmen duvarların ve tel örgülerin kaldırılması konusunda Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü'nün hiç bir adım atmadığı görülürken bu kararlar adeta görmezden mi geliniyor sorusunu akıllara getiriyor.

 

VALİLİK VE KORUMA KURULU SOMUT ADIM ATACAK MI
Çekilen tel örgü ve demir iate duvar ile bölge müdürlüğü dışında bırakılmış DSİ Bölge müdürlüğünün sınırlarını çizerek tarihi yapıyı görmemezlikten gelip yapının bir bölümünü kendi sınırları içerisine diğer bölümünün dışarıda kalmış oluyor.Tabyanın tarihi yapısı ortadan ikiye çekilen duvarla bölündüğü görülürken duyarsızlığın ne boyutta olduğu da gözler önüne serilmiş oldu. Umarız Kars Valiliği ve Koruma Kurulu Müdürlüğü bu yanlışı 4 yıl sonra bir kez daha görür, gereken yapılır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • DSİ 24. Bölge Müdürlüğü 24 Haziran 2019 15:57

    Söz konusu tekzip metni hiçbir şekilde belirttiğiniz olumsuz ifadeleri içermemektedir. Bu nedenle yayımlanmasını talep ediyoruz.

  • DSİ 24. Bölge Müdürlüğü 24 Haziran 2019 14:15

    Değerli okurumuz yorumunuz onaylanmamıştır. Bunun birden fazla nedeni olabilir. Lütfen yorumlarınızda küfür, hakaret, aşağılayıcı bir ifade, kanıtlanmamış bir iddiaya yer vermeyiniz. Unutmayınız ki bu uygulamamız adli soruşturmalar karşısında sizi de korumayı amaçlamaktadır. İlginiz için teşekkürler.