KARS Haber Girişi : 21 Kasım 2017 00:24

Kars Büyük Cirit Gösterisine Hazırlanıyor

Kars Büyük Cirit Gösterisine Hazırlanıyor
Kars Kafkas Atlı Cirit ve Spor Kulübü Başkanı Selçuk Başkaya ve Kulübün Basın Sözcüsü Gazeteci Bedir Altunok, cirit kulüplerine destek, sporcuların istek ve talepleri ve cirit gösterisi hazırlığında bilgi vermek için Kars Valisi Rahmi Doğan’ı makamında zi

Kars Olay-Kars Kafkas Atlı Cirit ve Spor Kulübü, Selim’de faaliyet gösteren birkaç kulüpten birisi. Yeni kurulan kulübün basın sözcülüğünü ise Gazeteci Bedir Altunok gönüllü olarak üstlendi. Uzun yıllardır Selim ilçesinde icra edilen ata sporu ciritin ayakta kalması. Gelecek nesillere aktarılması için Selim köylüleri büyük mücadele veriyorlar. Tüm yokluklara rağmen amaçları sadece ata sporu ciriti yaşatmak ve yaymak olan Selimli gençler bu alanda takdire şayan bir fedakarlık örneği de sergiliyorlar. Her hafta sonu ilçenin bir köyünde oynanan cirit için atlar akşamdan hazırlanıyor. Yemleri veriliyor tımarları yapılıyor, dinlendiriliyorlar. Bazıları da ciritin oynanacağı köye varabilmek için sabah erken saatte at sırtında yola koyuluyorlar. Saatler süren yolculuğun ardından köye varılıyor ve cirit başlıyor. Atların tüm masraflarını kendi ceplerinden karşılayan gençler tüm yokluk ve sıkıntıları at sırtında cirit atarken unutuyor ve aşkla, hevesle cirit atmaya başlıyorlar. Hele birde cirit attıktan sonra ardından gelen sporcuya dönerek bir nara atıyorlar ki izleyenler bu anı çok seviyor. Bu da geçlerin ata sporu ciriti ne kadar istekli ve arzulu yaşayıp yaşattıklarını ortaya koyuyor.

İşte Selim’in cefakar ve fedakar gençleri “Kars Kafkas Atlı Cirit ve Spor Kulübü” adında yeni bir kulüp kurdular. Kulüp ilk resmi ziyaretini de Vali Rahmi Doğan’a yaptı. Devlet projelerini takibi üstün gayret ve çabasıyla Türkiye’nin en çalışkan valileri arasında yer alan Kars’ın Sivaslı Valisi Rahmi Doğan, kulüp başkanı Selçuk Başkaya ve Basın Sözcüsü Bedir Altunok’u makamında kabul etti. Başkaya, Vali Doğan’a birde Fotoğraf Sanatçısı Özgen Beşli’nin cirit fotoğrafının yer aldığı tablo hediye etti.

Kulüp Başkanı Selçuk Başkaya, “Sayın valim bizler at üstünde doğduk, at üstünde büyüdük at üstünde de öleceğiz. Bizim için atın büyük bir önemi var. At yarışları ve cirit ise vazgeçemediğimiz spor alanımız. Bu alan sayesinde köylerde toplanıyoruz. Bu buluşmalar sevgi ve saygının yanında birlik ve beraberlik duygularımızı da pekiştiriyor. Önümüzdeki günlerde veya haftalarda Kars şehir merkezinde muhteşem bir cirit gösterisi yapmak istiyoruz. Kulübümüz tarafından organize edilecek olan cirit gösterisi için sizlerin de desteğini istiyoruz. Kekeç köyünde kulübümüz için kullanmak istediğimiz bir bina var. Bu binanın tamiri ve düzeltilmesi vede içerisinin malzemesinin alınması konusunda da desteklerinizi bekliyoruz.” dedi.

Kulübün Basın Sözcüsü Gazeteci Bedir Altunok da, “Sayın valim, Selim ilçesinin gençleri ata sporun gelecek nesillere aktarılması için büyük bir fedakarlık örneği sergiliyorlar. İlçede mevcut bulunan cirit kulüplerinin ortak sorunları var. Atın bakımı, yemi ve ciritte kullanılan eğer, kamçı gibi malzemelere de ihtiyaçları var. Bir atın yıllık bakımı yaklaşık 4 bin TL’yi biliyor. Bir atın fiyatı da ortalama 6 bin TL. Tüm bu masraflar gençlerin kendi imkanlarıyla karşılanıyor. Bu da onları sıkıntıya sokuyor. Bazı sporcuların atları bile yoktur. Son derece mağdurlar ve her hangi bir yerden de destek alamıyorlar. Spor Federasyonun bile bir desteği yoktur. Tarihimizden günümüze kadar gençlerin bu fedakarlıklarıyla yaşatılan cirit sporunun daha da yaygınlaştırılması için destek almaları gerekiyor. Sizlerin öncülüğünde inşallah bu sorunlar çözülür ve ata sporu ciritle Kars ülke genelinde adını büyük başarılarla duyurur.” diye konuştu.

Vali Rahmi Doğan da ata sporu ciriti ayakta tutan gençleri tebrik ettiğini ifade ederek Kars’ta düzenlenecek olan cirit gösterisi için yer temini konusunda çalışma yapılacağını belirtti. Bu konuda Valilik olarak gerekli desteği vereceklerini de ifade eden Vali Doğan, cirit kulübüne ait binanın dizaynı ve diğer ihtiyaçlar noktasında da gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.

Vali Doğan ayrıca, gazeteci Bedir Altunok’un, Selim’in köylerinde gençler arasında oynanan bir cirit müsabakasını izleme davetine de olumlu cevap vererek “Bir hafta sonu inşallah bizde gelir gençlerin cirit müsabakasını izleriz.” dedi.– KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.