KARS Haber Girişi : 10 Temmuz 2019 15:42

Kars Barajına Kanalizasyon Pisliğini Döktüler

Kars Barajına Kanalizasyon Pisliğini Döktüler
Kars Barajı Gölü'ne vidanjör araçla kanalizasyon atığı döktüler. Vatandaşlar tarafından kaydedilen o görüntüler ortaya çıktı.

Kars Olay- DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık 213 Milyon TL bedelle kent merkezine yaklaşık 15 km mesafede Kars Çayı üzerine inşa edilen ve tarımsal sulama ile enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için yapılan Kars Barajı Göleti'ne vidanjör araç ile kanalizasyon atığı döktüler.

 

Karsın Merkeze bağlı Boğaz Köyü'nde vatandaşlar tarafından kaydedilen görüntülerde 9 Temmuz 2019 Salı günü öğleden sonra 15:23 sıralarında Boğaz Köyün eski yerleşim yeri içerisinden gelen vidanjör araç baraj göletine yanaşarak görevliler tarafından araç içerisinde bulunan kanalizasyon atığının baraj göletine boşaltıldığı ortaya çıktı.

 

Köy sakinleri aracın hangi kuruma ait olduğunu tam tespit edemezlerken, görüntülerde baraj göletinin yanında bisiklet süren küçük çocukların olduğu ve insan ile çevre sağlığı açısından önemli sorun olan kanalizasyon atığının bu şekilde baraj göletine boşaltılmasına tepki gösterdiler.

 

Boğaz Köy Muhtarı Şakir Uyusun Kars Güncel gazetemize yaptığı özel açıklamada; " DSİ tarafından yapılan Kars Barajına dün vidanjör araç ile atık boşaltıldığı köy sakinlerimiz tarafından kaydedildi. Konu hakkında DSİ 24. Bölge Müdürlüğü köyümüze gönderdiği uyarı yazısında Kars Barajı Göleti'ne evsel ve hayvansal atıkların atılmaması hususunda köy halkımızı uyarırken, bu görüntülerde bir resmi kuruma ait vidanjör aracın bu kanalizasyon pisliğini baraj göletine döküp gitmesine anlam veremiyoruz. Görüntülerde gördüğünüz gibi köy halkımız baraj göletine yaz aylarında piknik yapmak, dinlenmek ve gezmek amacıyla gidiyor. Bu görüntülerde olan kanalizasyon dökülen gölet hastalığa davetiye çıkartmakta. Küçük çocuklarımız belkide o suya elini ayağını sokacak belkide hayvanlarımız o sudan içecek. Sayın Valimiz ve DSİ 24. Bölge Müdürümüzden bu olayı yapan kişi veya kurumların tespit edilerek gerekli yasal işlemlerin yapılmasını rica ediyoruz." dedi. 

 

Köylüler tarafından kaydedilen görüntülerde baraj göletine kanalizasyon atığının boşaltılması sonrasında oluşan koku ve bu olayı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne bildirileceğide kaydedilen anlar arasında oldu.

 

Kars Barajı Hakkında Bilgi
Barajın toplam rezervuar su depolama hacmi 182,07 milyon m³ tür. Kars Barajında depolanan su ile Kars ovasında 260.030 dekar, Digor ovasında ise 215.750 dekar olmak üzere toplam 475.780 dekar tarıma elverişli alanın cazibeli borulu sulama şebekesi ile sulanması temin edilerek, 2018 yılı fiyatları ile yıllık 92 milyon TL tarımsal fayda ve 7.241 kişiye tarımsal istihdam imkânı sağlanmasının yanı sıra 2,24 MW kurulu gücündeki santral ile yıllık 9,76 GWh/yıl enerji üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. Kars barajında depolanan suyu belirtilen 475.780 dekar alana taşıyacak iletim hattı inşaatı %80 mertebesinde fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, yaklaşık 100.000 dekar alanın sulanmasını temin edecek.


Kars Barajı, merkezi kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde, temelden yüksekliği 56 metre olup, toplam maliyeti 213 milyon TL dir.  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.