DÜNYA Haber Girişi : 13 Ekim 2021 14:36

Kars Antlaşması Yüz Yaşında!

Kars Antlaşması Yüz Yaşında!
Yaklaşık 40 yıl Rus işgalinde kalan Kars, 100 yıl önce bugün imzalanan Kars Antlaşmasıyla; anavatana tekrar katılırken PTT AŞ. yüzüncü yıla özel tarih ve damgalı zarflar satışa sundu.

Kars Olay- Yaklaşık 40 yıl Rus işgalinde kalan Kars, 100 yıl önce imzalanan Kars Antlaşmasıyla; ülkemizin doğu sınırları kesin olarak çizildi.

 

Kars Antlaşmasının imzalandığı masa günümüzde  önemli sözleşmelere ev sahipliği yaparken halen Kars Valiliği makamında yerini koruyor.

 

 

Kars Antlaşması, Sovyetler Birliği döneminde, birliğin himayesinde bulunan üç cumhuriyet; Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında 13 Ekim 1921'de imzalanan antlaşmadır. Kars antlaşmasıyla doğu sınırı kesin olarak çizilmiş, daha önce birçok kez TBMM hükümetini meşgul eden Doğu Cephesi, Ermeni Sorunu gibi durumlar ortadan kaldırılmıştır.

 

 

Kars Antlaşması;  TBMM, Sovyetler Birliği, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan adına katılan yetkililerce  Kars Konferansı'nda görüşülüp imzalanmıştır. 20 maddeden ve eklerinden oluşan Kars Antlaşması, aslında temel olarak Moskova Antalşması'nın hükümlerine dayanır. Ama Ermeni Sorunu gibi daha bölgesel ve TBMM'yi daha çok ilgilendiren konuları görüşmek üzere biraz daha detaylandırılmış ve farklı bir antlaşma halini almıştır.

 

 

Konferansa TBMM tarafından Doğu Cephesi Kumandanı Kazım Karabekir Paşa başkanlığında; anlaşmanın görüşüleceği konuları ilgilendiren uzmanlar ve ileri gelenlerin oluşturduğu bir heyet gitmiştir. Diğer ülkelerden de aynı şekilde yetkili kişiler katılmıştır.

 

 

PTT AŞ'DEN YÜZÜNCÜ YILA ÖZEL PUL

PTT AŞ, 13-15 Ekim 2021 tarihleri arasında, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı, Ortakapı Mahallesi Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi No:56 Merkez/Kars adresinde “Kars Antlaşmasının 100. Yılı” Konulu Pul Sergisi düzenleyecek.

 

Sergiye özel üretilen “Kars Antlaşması’nın 100. Yılı Pul Sergisi 13-15.10.2021 KARS" ibareli özeltarih damgalı zarflar 5,50 TL bedelle, PTT’ye ait www.filateli.gov.tr web adresinde, filateli cep uygulamasında ve etkinlik alanında bulunan filateli standında satışa sunulacak. Ayrıca sergi alanında, "Kars Antlaşması'nın 100. Yılı Pul Sergisi 13-15.10.2021 KARS" ibareli özel tarih damgası kullandırılacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.