İLÇELER Haber Girişi : 17 Ağustos 2017 23:30

Kağızman'da Kayısılar Kurutulmaya Başlandı

Kağızman'da Kayısılar Kurutulmaya Başlandı
Kars Kağızman kayısıyı havaların çok sıcak gitmesiyle erken olgunlaşması ve istenilen seviyede pazar bulamaması nedeniyle ucuza gitmemesi için kurutuluyor.

Kars Olay-Kağızman kayısısının Türkiye’de yetişen kayısıların en lezzetlisi olduğunu söyleyen yetiştiricilerden Ali Çelik, kayısıları artık kuruttuklarını söyledi. Çelik, bu mevsimlerde kuruttukları kayısıları kışın aşma olarak sattıklarını ve evlerinde kış yiyeceği olarak kullandıklarını söyledi.

Kağızman’a ilk kayısının İran’dan gelen Şah Budak tarafından bahçelendirildiğini de belirten Çelik, “Şah Budak burada ağaçları ekip bahçeye çevirdiği zaman ağaçlar 7 sene meyve vermemiş. Demişler ki ‘Şah Budak sen bu kadar burayı ağaçlardındın ama bir bir tanesinde verim olmadı’ demişler. O da demiş ki ‘Bahçesi var barı var, Ayvası var narı var, 7 yıldır bağ becerdim olmadı, Koy desinler Şah Budak’ın bağı var.’ Bundan dolayı Şah Budak’ın getirdiği ağaçlarda sonradan verim artmış ve etrafa yayılmış” diye konuştu.

Bu yıl kayısıların alıcı olmamasından dolayı kayısıları ellerinde kaldığını belirten Çelik, “Buzde kayısılarımız ucuz gitmesin diye kurutmaya başladık. Kışın aşma olarak kullanıyoruz. Çünkü Kağızman kayısınının özelliği aromasının farklı olmasıdır. Çok lezzetli ve suludur. Kağızman’ın doğal olarak toprak yapısında var bu özellikleri. Onun için de kayısılarımız diğer illere nazaran yenildiği zaman hem sulu hem de çok lezzetli bid tadı vardır.” şeklinde konuştu.

Kayısıların bu yıl para etmediğini de kaydeden Çelik, “Kağızmanlılar geçimlerini kayısıyla sağlamaktalar. Fakat bu yıl kayısılarımız para etmedi. Fiyatının çok ucuz olması ve havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı çabuk yetişmesine neden olunca kayısılar üreticinin elinde kaldı. Böyle olunca da Meysu fabrikalarına 25 kuruştan vermek zorunda kaldık. Kurutup aşma yaptıktan sonra kilosu 8-10 TL’den satılıyor. Kalitesine göre fiyat değişebiliyor.” dedi.– KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.