SAĞLIK Haber Girişi : 31 Mart 2020 00:50

Kafkas Üniversitesi Koronavirüs Testi Yapacak

Kafkas Üniversitesi Koronavirüs Testi Yapacak
Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ), Sağlık Bakanlığının izniyle yarından (31 Mart 2020) itibaren yeni tip koranavirüs (Kovid-19) tanısı koyabilecek.

Kars Olay-KAÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde oluşturulan altyapı neticesinde şüphelenen vatandaşlara kornavirüs testi yapılacak. Yarından itibaren başlanılacak çalışmalarda günlük ortalama 350 kişiye test yapılabilecek.

 

Konu hakkında gazetecilere açıklama yapan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, “Kafkas Üniversitesi olarak koronavirüsünün testlerinin Kars’ta yapılması için Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunduk. Böylece korana hastası olanlara test yapacak duruma geldik. Üniversitemizin alt yapısı buna müsait. Sağlık Bakanlığımızdan müsaadesi alındı. İnşallah biz de burada artık test merkezi konumuna geldik. Üniversitemiz hastalıkla ilgili bütün testleri yapabilir konuma geldi.  Zaten altyapımız vardı ama Sağlık Bakanlığı’nın izin vermesi gerekiyordu. O izinde dün itibariyle verilmiş oldu. İnşallah burada tespit ederek şüpheli olan hastalarımız olduğu zaman hepsine burada test yapmış olacağız.  Zaten aletlerimiz ve bilgisayarlarımız mevcut. Bu testleri yapabilecek uzman personellerimiz de var. Yani Kars’ta Türkiye’nin herhangi bir yerindeki Ankara’daki veya Erzurum’daki üniversitelerde olduğu gibi biz de burada gerekli testleri yapabilir durumdayız. Bu hafta sonuna doğru bu testleri yapar duruma geleceğiz.” dedi.

 

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sinan Kocatürk ise “Sağlık Bakanlığından hastanemizde Pitial yöntemiyle Kovit-19 tanısını yapabilecek izni aldık ve üniversitemiz bu konuda yetkilendirildi. Bugün de Erzurum üzerinden alete kullanacağımız tanı kitlerimiz akşamüzeri elimizde olacak. Yarın sabahtan itibaren sadece Kars değil, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’ya ye kadar olan bölgeden gelen vakaların testlerini yapabileceğiz. Test makinemiz günlük 300-350 kadar testi yapabilecek kapasitede olacak. Eğer bu kapasite aşımı gerçekleşirse üniversitemizde aynı testi yapacak ikinci bir cihazımız daha mevcut ve bu cihazı da faaliyete sokacağız. Bundan sonrada test miktarını artırarak hastalık için daha doğru ve hızlı tanı koyma imkanımız olacak.” diye konuştu.

 

Kocatürk, üniversite hastanesinde şu an 2 adet Kovit-19 kliniği oluşturduklarını, bu kliniklerin tek kişilik 17 odadan oluştuğunu ve ilerleyen zamanda artan hasta sayısına göre de diğer kliniklerden yer almak suretiyle Kovit-19 klinik sayısını genişletebileceklerini de sözlerine ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.