KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 04 Eylül 2019 00:38

DKSD'den Açık Havada Müthiş Bir Belgesel Daha

DKSD'den Açık Havada  Müthiş Bir Belgesel Daha
Datça Kültür Sanat Dayanışması 5 Eylül Perşembe günü açık havada beğeniyle izleyeceğize inandığımız bir belgesel film getiriyor perdeye.

Kars Olay-Malakanlar, Çarlık dönemi Rus Ortodoks Kilisesinin ritüellerine inanmadıkları için askere gitmek istemeyen,   Çar ve kilise tarafından aforoz edilen ve 1800’lü yılların başında bugünkü Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan bölgelerine yönlendirilen daha sonra Kars Rusların eline geçince de buraya yerleştirilen insanlar.
Savaşmayı ve ellerine silah almayı reddettikleri için askerlik yapmayan, genel olarak çiftçilikle uğraşan bir halk.
Unutulan bir barış kültürü.
Kendilerini Hristiyan olarak tanımlamalarına rağmen Ortodoks kilisesinin dini ritüellerini kabul etmeyip kiliseye gitmeyen, ibadetlerini evlerinde sade bir şekilde yapmayı tercih eden Malakanlar, Tanrı ile kul arasına kimse girmemelidir diye düşündükleri için dini hiyerarşiye inanmadılar ve bu nedenle de Papa’yaitibar etmediler.
İkon ve haç gibi el yapımı şeylerin ‘Tanrı olmadığı, onların ancak insanoğlunun abartısı’ olduğu inancındalar. Bu nedenle, haç, ikon gibi ibadet materyallerinin varlığı onlar için anlamsız.
Malakanlar,  adam öldürmeyi büyük günah olarak gördükleri için askerliği reddediyorlar.
İsimleri Rusça süt anlamındaki  "Moloko"dan geliyor.
Kaşar ve gravyer peynirinin ustaları.
Rus Yazar Lev Tolstoy’un, tarih boyunca çeşitli sıkıntılara ve sürgünlere maruz kalan  Malakanlara yardım ettiği ve kitaplarının gelirlerini bu halka gönderdiği biliniyor.
İşte bu  insanların öyküsünü Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı araştırmacı, yazar Vedat Akçayöz belgesel yaptı.
Malakanlar Belgeseli 5 Eylül Perşembe günü saat 20.30'da Hızırşah Kültür Evi bahçesinde gösterilecek.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.