SİYASET Haber Girişi : 19 Kasım 2022 14:17

Deva Partisi Kars'ta Basınla Buluştu

Deva Partisi Kars'ta Basınla Buluştu
Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, Deva Partisi Kars teşkilatı ile birlikte Kars'ta düzenlenen kahvaltı programında basınla buluştu.

Kars Olay- DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esen, Kars İl Başkanı Av. Güven Özen ve partililler düzenlenen kalvaltı programında yerel ve ulusal basın mensubu temsilcileriyle bir araya geldi. 

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esen, - “Soğuk kış günlerinde yuvalarımızı mutlulukla ısıtacağız”

- “Kars gibi soğuk illere yakıt yardımı, yerel yönetimle de karla mücadele desteği vereceğiz”

 

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen ve beraberindeki partililer 17-19 Kasım’da gerçekleştirdiği, Kars saha çalışmalarıyla halkın sorunlarını dinledi, DEVA iktidarında sorunlara getirecekleri çözüm önerilerini paylaştı.

Elif Esen, seçim saha çalışmalarının çok verimli geçtiğini, halktan aldıkları destekle çalışma azimlerinin daha da güçlendiğini dile getirdi, partilerine olan rağbetin sandığa yansıyarak iktidara geleceklerini söyledi.

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerde havaların soğumasıyla birlikte vatandaşın ısınma sorunu yaşadığını belirten Esen, sürekli göç veren Doğu illerini cazip hale getirerek, geri göçü sağlayacaklarını, insanların doğdukları topraklarda doyarak, yaşamalarını sağlayacak imkanları sunacaklarını kaydetti.

Yaşanan ekonomik sorunların sonucu olarak halkın her geçen gün yaşam koşullarının zorlaştığını, hemen her ailenin yakıt parasını karşılamakta güçlük çektiğini belirten Esen, “Soğuk kış günlerinde yuvalarımızı mutlulukla ısıtacağız. Ailelerin mutluluğu, kimseye muhtaç olmadan yaşamını sürdürmesi, ihtiyaçlarının karşılanması, mutfağında tencerenin kaynamasıyla mümkün. Ekonomik sorunların bedelini kadınlarımız ödüyor. Mutfakta pişirecek yemek sayısı sınırlandı, gaz parasına güç yetmez oldu. Annelerimiz her gün çocuklarına ne pişireceğini düşünüyor. Mutluluk, ekonomik bağımsızlıkla mümkün olur.” diye konuştu.

Ülkenin en soğuk illerinin başında gelen Kars’a yaşayan halkımıza ısınma, ulaşım ve kışlık giyecek yardımı yapılması gerektiğine dikkati çeken Elif Esen, şunları kaydetti:

“Kars’ta yaşayan insanlarımızın yaşam maliyeti diğer illerdeki vatandaşlardan daha yüksek. DEVA iktidarında ağır kış yaşanan illerimizdeki halkımıza yakıt desteği ve yerel yönetimlere de karla mücadele için diğer illerden farklı olarak destek sağlayacağız. Burada yaşamanın bedelini halkımıza ödettirmeden, devletimiz üstlenmelidir.

Binlerce şehit vererek kazandığımız bu toprakların bekçisi olan Serhad Karslılar, en iyi yaşam koşullarını hak ediyor. Antalya’da yaşayan bir aile ile Kars’ta yaşayan bir ailenin asgari geçimi aynı olmamalı. DEVA iktidarında, sosyal destek yardımlarımızla her bir vatandaşın kimseye muhtaç olmadan yaşamını sürdürmesini sağlayacağız. İhtiyaçlarını kendi karşılayan ailelere mutluluk getirmiş olacağız. Bu mutluluk, eğitimden sağlığa hayatın her alanında fark edilecek, yaşam standardımızı yükseltecektir.”

24-27 Kasım’da Ankara’da düzenlenecek Kars Ardahan ve Iğdır tanıtım günlerine katılarak destek vereceklerini belirten DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esen, şunları kaydetti:

Markalaşarak Ürünlerimizin Katma Değerini Artıracağız.

“Kars’ın yöresel yemekleri ve ürün yelpazesi oldukça zengin. Aklıma ilk gelenleri sayacak olursam Kars Kaşarı, Kars Kazı, Kars Balı, sofra lezzetlerinden hıngel, kete, haşıl, feselli, yaprak mantı, kaz asması ve daha nice ürün ve lezzetler.

Biz çok zengin bir ürün yelpazesine ve sofra lezzetine sahip bir ülke ve milletiz. Fakat biz lezzetli ürünlerimizi markalaştırıp dünyaya tanıtamıyoruz. Bugün bu halimizle 1 kazanıyorsak markalaşıp dünyaya açıldığımızda emin olun 100 kazanacağız. Onun için öncelikle Kars Kaşarını markalaştırma projeleri hazırlayıp, üreticilerimizle beraber bunun reklam kampanyalarını yapıp bütün dünyaya duyuracağız.

 

Fransızlardan İsveçlilerden Ne eksiğimiz Var?

Bizim peynirimizin Fransızların, İsveçlilerin, İtalyanların peynirinden ne eksiği var. Dünya piyasasında sadece peynir ihracatından elde edilen para 33 milyar dolar. Pastanın büyük dilimini birkaç ülke paylaşmakta. Emin olun peynirimiz dünyada birinci olan çoğu peynirden daha lezzetli. Eksiğimiz lezzet değil reklam. Onun için DEVA Partisi olarak bu konuda hem üreticiyi hem de satıcıyı destekleyip bu değerli ürünlerimizi markalaştırıp dünyayla tanıştıracağız.”

 

Yabancı Turistleri Karsla Buluşturacağız.

“Ülkemiz turizm açısından önemli ülkelerin başında gelmektedir. Fakat bizim en büyük sorunlarımızdan biri turist başına elde edilen gelir Avrupa ülkelerine göre oldukça azdır. Bu gelir azlığının başat sebebi,  kıyı kesimine gelen turistleri iç kesimlerle buluşturmamızdır. Bugün turistik doğu ekspresiyle insanlarımız Kars’a gelip bu yöremizi ve lezzetlerini tanımakta, böylelikle Kars’a önemli bir gelir kaynağı kazandırmaktadır. Biz Avrupa’nın içlerinden kalkan trenler sefere koyarak, yabancı turistleri Kars’a kadar getireceğiz. Kıyı bölgelerimizden turisti iç bölgelere taşıyacak acente sayılarını artırmak için girişimcilerimizi destekleyeceğiz. Antalya’nın güzelliğini gören Karsın lezzetini tatmadan ülkeden ayrılmasın istiyoruz.”

Bu ürünlerin ve enfes lezzetlerin yüzyıllardır kadının elinden çıktığını, onların emeğinin üretimin her aşamasına damga vurduğunu dile getiren Esen, kadınların bu süreçte Kars’ın yüzü olacağını ifade etti.

 

Kadınlar Kars’ın Yüzü Olacak

“Tüm bu lezzetlerimiz anneden kıza geçen bir mirasın ürünüdür. Üretimde en çok emeği geçen kadınlarımız markalaşma sürecinde Kars’ın yüzü olacak. Gerekli teşvik ve desteklerle kadınlarımızın emeğini ürüne, markaya dönüşmesini sağlayacağız. Kadınlar üretimin, dağıtımın, satışın kısacası tüm sürecin mimarı olacaklar.

 

Üreticiyi Sanayiciyle, Sermayedarı Girişimciyle Buluşturacağız.

Hayvancılıkta önemli bir üretim imkanına ve oranına sahip Kars İlimizin katma değeri yeterince alamaması bizi üzüyor. Örneğin bu kadar hayvanın derisinden yeteri kadar faydalanabiliyor muyuz? Dünya pazarında önemli bir deri ayakkabımız, ceketlerimiz, çantalarımız neden olmasın. Bunun için işbirliği lazım, devlet desteği lazım. Kafkas Üniversitesi’nin değerli hocalarını üreticilerle buluşturacağız. Hep beraber ürünlerimizi katma değeri yüksek hale getirip dünya piyasasına sunacağız. Yağımız var, şekerimiz var, unumuzda var, ama helva yapamıyoruz. Bu o ürünü yetiştiren vatandaşın emeğine haksızlıktır.

Ülkemizin en çok kar yağan ili Kars olmasına ve çevre şartları kış turizmine bu kadar uygun olmasına rağmen az turistin gelmesi kabul edilemez. Bunun için gerekli tanıtımın yapılması, ulaşım yollarının uygun hale gelmesi ve gerekli tesislerin yapılması gerekmektedir. Biz ülke olarak gerekli bilgi ve deneyime sahibiz. Ülkenin önde gelen turizm uzmanları Kars’a gelip incelemede bulunacak, Kars’a yatırım yapılması için teşvik primleri verilecek. Kars’ın doğal güzelliği ve tarihi zenginliği tüm dünya tarafından tanınması ve tanıtılması için elimizden gelen her şeyi en ince detayına kadar planlayıp uygulamaya kararlıyız. 

 

Eğitim Seferberliği

Yapılan araştırmalarda Kars İl’inin eğitimde hak etmediği sıralamada olduğu görünmektedir. Bu büyük bir sorun teşkil etmektedir. Çünkü eğitim olmadan yeraltı ve yerüstü kaynaklarından etkin bir şekilde faydalanamazsınız. Onun için Kars’ta eğitim seferberliği gerçekleştireceğiz. Annelerimiz çocuklarıyla, gençleriyle kitap okuyacak. Kitap okuma kampanyaları yapacağız.  Yörenin zenginliklerine yönelik meslek okulları açılacak, halk eğitim merkezlerinde kadınlarımız ürün tabanlı eğitim alıp, aldıkları eğitimlerin gerçek hayatlarına aktarmaları sağlanacak. Alınan eğitimleri gerçek hayatlarında uygulayacak sanayi tesislerinin kurulması teşvik edilecek, yöredeki iş insanları, sermaye sahiplerinin, girişimciler ile birlikte hareket etmeleri sağlanacak. Devletin desteği ve teşvikiyle üniversitenin bilgisi birleştiğinde Kars’ı önümüzdeki süreçte önemli bir ticaret merkezi haline getireceğiz.

Göçü Tersine Çevireceğiz

Bugün Kars’ın en büyük sorunlarından birisi dışa verilen göçtür. Dışarıya giden göç genç çalışma nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu durum çalışma çağındaki insan kaynağının ve nitelikli insan sayısının eksikliğine neden olmaktadır. Bahsettiğimiz projelerimizle gençlere yeni iş sahaları yaratılacaktır. Gençler cazibe merkezi haline gelen Kars’a geleceklerdir.

 

Anketlerle Çarpışa Çarpışa Geliyoruz.

“Sahada gördüğümüz bu ilgi, meydanları, alanları dolduran halkımızın teveccühü bize çalışma azmi ve gayreti veriyor. Maalesef bu korku ikliminde milletimizin bu coşkusu anketlere yansıyamıyor. Millet ankete cevap vermeye korkar oldu. Anket şirketleri aradığında vatandaşta acaba fişlenir miyim korkusu hakim. Millet bu korku havasını sandıkta demokrasiyi seçerek dağıtacak. Millet bizim biz milletin arkasındayız, yanındayız, biriz, beraberiz, omuz omuzayız. Bize anketleri gösterenler şunu bilsinler ki, anketlerle çarpışa çarpışa geliyoruz.”

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.