KARS Haber Girişi : 01 Mart 2022 23:47

Başkan Adayı Eren Alp Basın Buluştu, Projelerini Anlattı

Başkan Adayı Eren Alp Basın Buluştu, Projelerini Anlattı
Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlık seçiminde bende adayım diyen Eren Alp, projelerini ve seçim çalışmaları sürecini değerlendirdi.

Kars Olay- Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanlık seçimi için, köy ve ilçelerde hayvan yetiştiricilerini tek tek gezerek proje ve birlik Başkanı olması halinde yetiştiricilere yönelik sunacağı çalışmaları düzenlediği basın toplantısında anlatan Birlik Başkan Adayı Eren Alp şunları söyledi.

 

Başkan adayı Alp; Şuan ki mevcut dönem Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğine Başkan adayıyım, 18 Mart tarihinde yapılması planlanan ancak çoğunluk sağlanmaması halinde 25 Mart’ta yapılacak olan seçimde, Karslı yetiştiricilerimizin yeniden şahlanacakları, sattıkları süt birim fiyatlarının arttığı, yetiştiricimizin ilçesinde birlik şubelerinin ivedilikle açılması, soğuk süt toplama çalışması, doğan her buzağının bedelini kesintisiz ödenebileceği, veteriner hekimleri hizmetlerinin ivedilikle hizmete gireceği, yem ve ekipman desteklerinin destek başvuruları kapsamında sunulabileceği, her üyenin haftalık bilgilendirme sistemi ile bilgilendirileceği, ilimiz yetiştiricilerinin talep ve yeni destek ihtiyaçları ilimiz milletvekilleri ve yönetimi ile istişare edilerek bakanlıklardan talep edilmesi gibi bir çok çalışma ve proje hazırladık. Tabi ki seçimde başkan seçilmemiz halinde bu vaatlerimizi en kısa sürede yerine getireceğimizden de hiçbir yetiştiricimizin şüphesi olmasın dedi. Başkan Adayı Alp, mevcut yönetimin yıllardır binlerce üyeyi hiçe sayıp 20 kişilik yönetimle adeta bir birlerini ağırlar gibi ve kimsenin haberi bile olmayacak şekilde seçim yapmışlardır. Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği kurulduğunda yaklaşık 15 bin üyesi olmuş ve yıllar sonra bu sayı 7 binler bandına kadar düşmüş ve bu 7 bin üyeden sadece 20 kişi oy kullanarak adeta gizli saklı adına seçim bile denilmeyecek şekilde yeniden hep yeniden kendileri başkanlık koltuğuna seçmişlerdir. Birliğin Kars için son derece önemli bir örgüt olduğunu söyleyen Eren Alp, Karslı hayvan yetiştiricilerinin birçoğunun, birliğin öneminden ve varlığından haberdar olmadıklarını söyledi. Kars’ın büyükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye genelinde 5’inci sırada olduğunu da hatırlatan Alp, temel geçim kaynağını turizmin yanı sıra tarım ve hayvancılıkla idame ettiren halkın, birlik ile bağının koptuğunu ileri sürdü.

 

 

KÖYLÜMÜZ VE YETİŞTİRİCİMİZ YÜZÜNÜ BİRLİĞE DÖNMELİ!

“Sadece üretmekle yetinmemeliyiz ve büyükbaş hayvancılığı geliştirmeliyiz. Damızlık sığır yetiştiricileri birliklerinin en temel amacı ana hükümlerinde de yer aldığı gibi, hayvan tespitlerinin geliştirilmesi, ıslah çalışmaları, yaygınlaştırılması ve pazarlanmasıdır.

Bu zamana kadar damızlık birliği olarak ne kadar bu işin içindeyiz? Türkiye ortalamasına baktığınız zaman en ucuz süt Kars'ta satılıyor, çiftçi ve hayvan sahipleri geçimini hak ettiği oranda sağlayamıyor. Biz damızlık birliği olarak süt fiyatları konusunda bir çalışma yapamıyorsak, o zaman ne için varız? Kars, büyük baş hayvancılık sayısı bakımında Türkiye'de 5. sıradaki yerini koruyor.

Bu çok ciddi bir rakamdır. Demek ki sayı olarak üretimde iyi bir yerdeyiz ama sadece üretmekle yetinmemeliyiz. Damızlık sığır yetiştiricileri birliklerinin en temel esası ana hükümlerinde de yer aldığı gibi; Hayvan tespitlerinin geliştirilmesi, ıslahı, yaygınlaştırılması, pazarlanmasıdır. peki şimdi biz damızlık birliği olarak ne kadar bu işin içindeyiz? Bu saydığım şeyleri ne kadar yapabildik veya damızlık sığır yetiştiricileri birliği üyelerinin sayısı her geçen gün neden biraz daha azalıyor? Bu iş sadece üye ve aidat toplamakla olmuyor.

Üyeler birliğe küserek üyeliklerini iptal ettiriyor. Seçim sonrasında birlik daha cazip bir hale gelmelidir. Üyeler Tarım İl Müdürlüğü'nden önce yüzünü birliğe dönebilsin. Aynı desteği devletten aldığına göre birliğe üye olmasının bir anlamı kalmıyor. Kars şu anda tam anlamıyla bir süt entegre tesisi yok.

Türkiye ortalamasına baktığınız zaman en ucuz süt Kars'ta. Biz damızlık birliği olarak süt fiyatları konusunda bir çalışma yapamıyorsak, o zaman biz ne için varız!

 

 

HER İLÇEYE BİR ŞUBE AÇILMALI

Tüm ilçelerimizi de gezdim ve sorunları çok iyi biliyorum. Birlik ilçelerde de açılmalı ve tüm köylerimize de ulaşılabilir olmalıdır. Köylerimiz de daha çok yaşlı babalarımız ve dedelerimiz hayvan saklamaktadır ama birlikle iletişim ve bağlantı kuramamaktadır. 70 yaşındaki bir üretici amcamız işin görmek için zamanını ve parasını harcayarak ilçelerden Kars’a kadar gelmektedir.

 

 

HER KÖYE BİR VETERİNER GEREKLİ!

Şu anada mevcut 372 köyümüzde birlik nezdinde bir veteriner hekim görev yapmaktadır. Ama neredeyse her köyde veya birkaç köyde bir birliğe bağlı veteriner çalışmalıdır. Bu veterinerler de başta suni tohumlama olmak üzere, hayvan sağlığı gibi tüm hizmetleri etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmelidir. Bizler birlik olarak Kars milletvekilimiz Sayın Yunus Kılıç’ın Tarım Komisyonu Başkanlığından bile faydalanmasını bilmiyoruz. Bu bizim için büyük bir avantajdır ve bizim milletvekilimizdir. Bizler inşallah yeni dönemde kendisine önemli projeler götüreceğiz ve desteklerini talep edeceğiz. Aynı zamanda süt ve diğer katma değerler noktasında da Kars’ın hayvansal gelirini hat safhaya çıkartmanın yollarını arayacağız” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.