SİYASET Haber Girişi : 25 Ağustos 2022 22:33

Basınla Buluşan AK Parti Heyeti, Kars'a Yapılan Hizmetleri Anlattı

Basınla Buluşan AK Parti Heyeti, Kars'a Yapılan Hizmetleri  Anlattı
AK Parti Kars Milletvekilleri 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof.Dr. Yunus Kılıç ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, basın toplantısı düzenledi.

Kars Olay- AK Parti Kars Milletvekilleri 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof.Dr. Yunus Kılıç ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, basın toplantısı düzenledi.

 

Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında açılış  konuşmasını gerçekleştiren İl Başkanı Adem Çalkın, “AK Partimiz bu yıl 21’inci yılını kutladı, AK Partimiz 21 yaşında, 3 Kasım itibariyle de yine 21 yıldır milletimize, devletimize, vatanımıza hizmet ediyoruz. Emin adımlarla da Allah’ın izniyle 2023 yılına yürüyoruz” dedi.

 

Arslan, “Bulunduğumuz konjektörde yaklaşık 2,5 yıldır hem Türkiye, hem Dünya pandemiden çok etkilendi. Hamdolsun dünya pandemi ile birlikte tedarik zincirindeki aksama ve kırılmalara bağlı olarak çok büyük sıkıntılar, bazı yerlerde tabiri caizse açlıklar yaşıyorken, Türkiye bunu çok başarılı bir şekilde idare etti ve başarılı bir şekilde aşmış oldu. Bunun yanı sıra özellikle coğrafyamızdaki, zaten dünyanın bu coğrafyayı karıştırmak amacıyla yürüttüğü savaş girişimlerinin yanı sıra UkraynaRusya savaşı da bölgemizdeki dengeleri çok alt üst etti. Hamdolsun ki Cumhurbaşkanımızın liderliğinde özellikle bu süreçleri yürütmek, 2 ülkenin barışını sağlayabilmek, dünyanın huzurunu sağlayabilmek açtığımız tahıl koridoruyla birlikte bu bölgede Türkiye’nin olmazsa olmaz olduğunu bir kez daha ortaya koymuş olduk. Bütün bunları yaşamışken 2,5 yıllık periyotta özellikle vatandaşımıza dokunabilmek, vatandaşımızın mağdur olmamasını sağlamak konusunda çok ciddi katkılar ve destekler verdik.” diye konuştu.

2002 yılında Türkiye’de toplanan bütün vergilerin yüzde 86’sının faize gittiğini vurgulayan Arslan, “2021 yılının kesinleşen rakamlarıyla toplanan vergilerin yüzde 86’sı yatırıma gitmiş. Eskiden yüzde 86’sı faize giderken, şimdi yüzde 14’ü faize gidiyor. Bu devrim niteliğinde bir değişimdir. Dolayısıyla insanlarımızın hizmetini 20 yıldır nasıl görebildiğimizin de aslında açıklamasıdır. 1980 yılında Kars’ta ve Gaziantep’te kağıt üzerinde Karayolları Bölge Müdürlüğü kuruldu, aktif hale getirilmedi ve 40 yıl sonra ilk defa Kars’ta Bölge Müdürlüğü kuruldu. Bölge Müdürlüğünün kurulmasıyla birlikte de Kars, Ardahan ve Iğdır’ın aldığı yatırımlarda gözle görünün değişimler oldu. Türkiye’de 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol varken şimdi 29 bin kilometreye çıkmış. Kars’ta ise 22 kilometreden 260 kilometreye gelmiş. Türkiye’de 4,5 kat artmışken, Kars’ta 10 kat artmış. Kars’ta hiç Bitümlü Sıcak Karışımı yol yokken şimdi 345 kilometre yol var. Şehrin içerisindeki çevreyolunun yanı sıra bütün anayolları Karayolları yaptı. Bunlar; Faikbey Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, İnönü Caddesi, Subatan Yolu, Bahri Dağdaş Caddesi, Gaffar Okkan Bulvarı, İsmail Aytemiz Bulvarı, Hüseyin Atak Bulvarı ve Ahmet Arslan Bulvarıdır. Bunların tamamı kaldırımlarıyla birlikte yapıldı. Bugünkü parayla en az 500 milyon iş yaptık. Horasan-Karakurt yolunda ise bölgenin en büyük 120 metre yüksekliğindeki viyadük Eylül ayı başında bitiyor ve hizmete girdiği zaman yol kesintisiz olarak hem sıcak asfalt hem de bölünmüş yol haline gelecek. Kars’tan Digor-Tuzluca-Iğdır istikametinde Digor’a olan 40 kilometresini hem bölünmüş yol hem de sıcak asfalt yaptık. Digor’dan sonraki yaklaşık 20 kilometreyi bitirdik ve kalan kısmında inşaat devam ediyor. Arpaçay yolunun çoğu bitti kalan kısmında çalışıyor ve yine Sarıkamış Mescitli’den Kağızman’a olan yolun inşaatı devam ediyor. Köy yollarında ise karayolları ağına alıp Karayolları Bölge Müdürlüğü marifetiyle yapmış olduğumuz yolları da katarsanız bunlardan bir tanesi de Digor’dan Ani’ye giden yoldur bu yolla birlikte yaptığımız sıcak asfalt ve sıkıştırılmış beton yolun toplamı 700 kilometre oldu. 500 yataklı Şehir Hastanesinin ihalesi 9 Eylül’de yapılacak. AK Parti hükümetleri döneminde Sarıkamış’ta 50 yataklı, Kağızman’da 100 yataklı, Akyaka’da, Arpaçay’da ve Digor’da 10 yataklı, Selim’de 15 yataklı hastane yapılarak hizmete sunuldu. Susuz’da da 15 yataklı hastane bu sene yatırım programına alındı ve ihale süreci devam ediyor.” İfadelerine yer verdi.

AK Parti Kars Milletvekili 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise “Vatandaşımıza dokunabilmek, vatandaşımızın mağdur olmamasını sağlamak konusunda çok ciddi katkılar ve destekler verdik” ifadelerine yer vererek, yapılan hizmetleri özetledi.

 

 

Üreticilerin girdi maliyetlerinin arttığına değinen Kılıç, “Ama biz hububat fiyatlarını 2 lira 25 kuruştan, 7 lira 40 kuruştan alım yapıyoruz. Yani yüzde 240’lık bir artış yapıldı. Evet, girdi maliyetleri arttı ama vatandaşın cebine giren de arttı. TMO’ya Kars’ta 10 bin tonun üzerinde ürün teslimi yapılacak. Bu ciddi bir rakam ve burada hiçbir aksaklık yaşanmadan burada köylümüzün ektiği emeğinin karşılığını 10 gün içerisinde kendi banka hesaplarına yatacak şekilde bir süreç yürütüyoruz. Buradan ayrıca bir de müjde vermek istiyorum; TMO’nun alım süreci normalde Türkiye’de 1 Eylül’de bitiyor ama biz bunu bölgemizde henüz daha buğday hasadı tamamlanmadığı için insanımızın ürünü elinde kalmasın diye Genel Müdürümüz sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle inisiyatif kullanacak ve ürünün tamamı alınıncaya kadar bu süreç devam edecek. Ama tabi bu sonsuz değil burada üreticimize mağduriyet yaşatmamak adına bölgemiz için bir güzellik yapacaklar, buradan hepsine teşekkür ediyoruz.”

 

Kars genelinde uzun yıllardır yeniden inşa ve ihya döneminin devam ettiğini belirten Başkan Çalkın ise; “İlçelerimiz, köylerimiz, beldemiz ve şehir merkezimiz hem hükümetimizin yatırımları hem de belediye ve Özel İdarenin çalışmalarıyla Kars bir şantiyeye dönmüş durumda. Şehrimizin sağlık, spor, eğitim, ulaşım ve diğer konulardaki yatırımları da hız kesmeden devam ediyor. Ayrıca bu yıl her yıldan daha bereketli bir yıl oldu, çiftçimizin yüzü güldü, hayvancılık en güzel şekliyle devam ediyor. Şehir merkezinde ise kayyumla birlikte birçok mahalle ve caddede çalışmalar sürüyor. Uzun yıllardır hizmet veremeyen bir belediyeden birden bire bütün hizmeti alma noktasına gelince cadde ve sokaklar inşaat alanına döndü. Bununla birlikte birçok çirkin görüntüye yol açan elektrik direklerinin yer altına alınması, Telekom’un hizmetlerinin güçlendirilmesi derken işler de biraz zaman alıyor. Bundan dolayı esnafımız ve vatandaşımız zorluk çekiyor, biraz daha sabredecekler ve bundan 3 ay sonra şehrimizin çok daha güzelleşeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Kars Milletvekili TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof.Dr. Yunus Kılıç da Kars’ta ve Türkiye’de bu yıl bolluk ve bereketin yaşandığını söyledi. Rekoltelerin yüksek olduğuna dikkati çeken Kılıç, şöyle konuştu: “Geçen yıl 16,5 milyon ton Türkiye’de buğday üretimi olacakken, bu yıl 20 milyonu geçiyoruz. Kars’ta öyle, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ajansı’nı ziyaret ettik. Kars’a bizzat TMO Genel Müdürümüz geldi, burada alımı başlattık. Uzun yıllardır TMO’nun Kars’ta bir alımı yoktu. Bu yıl inter aktif olarak hemen hemen Kars’ın her noktasında, her bölgesinde, köylümüze, üreticimize en yakın noktalarda onlara zahmetsiz ve masrafsız ürünlerini alabilme imkanını sağladık. Gittik yerinde izledik, nasıl gidiyor bu işler. Çiftçimizin son derece mutlu olduğunu, memnun olduğunu gördük” şeklinde konuştu.

 

Üreticilerin girdi maliyetlerinin arttığına değinen Kılıç, “Ama biz hububat fiyatlarını 2 lira 25 kuruştan, 7 lira 40 kuruştan alım yapıyoruz. Yani yüzde 240’lık bir artış yapıldı. Evet, girdi maliyetleri arttı ama vatandaşın cebine giren de arttı. TMO’ya Kars’ta 10 bin tonun üzerinde ürün teslimi yapılacak. Bu ciddi bir rakam ve burada hiçbir aksaklık yaşanmadan burada köylümüzün ektiği emeğinin karşılığını 10 gün içerisinde kendi banka hesaplarına yatacak şekilde bir süreç yürütüyoruz. Buradan ayrıca bir de müjde vermek istiyorum; TMO’nun alım süreci normalde Türkiye’de 1 Eylül’de bitiyor ama biz bunu bölgemizde henüz daha buğday hasadı tamamlanmadığı için insanımızın ürünü elinde kalmasın diye Genel Müdürümüz sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle inisiyatif kullanacak ve ürünün tamamı alınıncaya kadar bu süreç devam edecek. Ama tabi bu sonsuz değil burada üreticimize mağduriyet yaşatmamak adına bölgemiz için bir güzellik yapacaklar, buradan hepsine teşekkür ediyoruz.”


Kılıç, hem Et ve Süt Kurumu aracılığıyla hem de yakında Tarım Kredi Kooperatiflerinde eti vatandaşlara ucuz fiyata satabilme olanağı getirdiklerini belirterek, “Bazı kesim etin köylüden alış fiyatlarında bir düşme olmuş gibi yansıttılar. Bunu çok net olarak ifade ediyorum; vatandaştan, köylüden et alış fiyatında bir düşme olmadığı gibi küçükbaş ve büyükbaş alımlarının hepsinde artışlar oldu. Vatandaştan alış fiyatında artışlar oldu, Et ve Süt Kurumu vatandaşa, tüketiciye satarken fiyatları düşürüyor. Bizim Kars’a yapılması gereken ama yapılmamış hiçbir yatırımımız yok. Şehri yaşanabilir, insanımıza layık bir şehir yapabilmek için gece gündüz çalıştığımızı halkımızın bilmesi lazım. Kars Kalesinin etrafını vatandaşımızın hizmetine sunabilmek için 11 yıldır uğraşıyoruz, şehrimizde bazen kokulara da neden olan Kars Çayı Atık su Toplama ve Arıtma Tesisleri Projesi'ni hayata geçirmek için de çalışıyoruz. Şehrin altyapısının olmaması ve kanalizasyonların Kars Çayına ve oradan da Kars Barajına gittiğini biliyoruz. Kars Çayı Atık su Toplama ve Arıtma Tesisleri Projesi ihalesi yapıldı ve ilgili firma bunu tasfiyeye götürdü. İhalenin güncel fiyatlarla yeniden yapılması için çalışmalar sürüyor. Şehir Hastanemizin yapımı ise yine ihalede yatırım tutarı düşük kaldı maliyet fiyatları yüksek kalınca ihale iptal oldu, proje iptal değil. 500 yataklı Şehir Hastanemiz yapılacak, unutulan, ihmal edilen bir şey yok. Otogar’ın yapımına başlanıldı, Havalimanının yanında. İlk kazma vuruldu, bizim Ankara’dan getirdiğimiz ödenekle Valimizin projesiyle şehrimize yakışır yeni bir Otogar’a kavuşacak. Atıl duruma gelen Dereiçi Mevki mera statüsünden çıkarak orman statüsüne dönüştürüldü. Bizim Dereiçi Bölgemizde zamanında Milli Parkların yapmış olduğu bir mesire alanı vardı ama küçüktü, kapasitesi yetersizdi, atıl hale geldi, kullanılamadı ve sistemden çıktı. Şimdi biz uzun zamandır yapmış olduğumuz süreç daha yeni sonuçlandı, ilk defa söylüyoruz; o alanın büyük bir kısmını Orman Genel Müdürlüğünün hizmetine verdik. Orası mera bölgesiydi orayı meradan çıkardık ormana devrettik. Orman Genel Müdürlüğü çok güzel bir projeyle orayı ağaçlandıracak, yeşillendirecek, güzelleştirecek ve insanımızın hizmetine sunacak” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Kafkas Kartalı 25 Ağustos 2022 23:16

    Sayın bakanımıza Buradan da soruyorum Selim İlçesi Kekeç köyünden Başköy'e kadar asfalt atılmış Eskigeçit köyü Kamışlı Köyü arası 1.5 kilometre, Selim Katranlı Köyünden Gürbüzler köyüne kadar asfalt atılmış Bölükbaş Köyü Kamışlı köyü arası 1 kilometre. Eskigeçit Köyü-Kamışlı köyü-Bölükbaş Köyü arası asfalt neden atılmamış? Unutulmuş mu? yoksa başka bir durum mu var? Köylü asfalt açılmazsa eğer Ak Partiye oy verilmeyeceğini söylüyorlar. Bilgilerinize sunulur...