DÜNYA Haber Girişi : 10 Mayıs 2019 22:58

Azerbaycan Lideri Haydar Aliyev Kars'ta Anıldı

Azerbaycan Lideri Haydar Aliyev Kars'ta Anıldı
Azerbaycan Umummilli Lideri merhum Haydar Aliyev’in 96’ncı doğum yıldönümü dolayısıyla Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen törenle anıldı.

Kars Olay-Saygı duruşu, Azerbaycan milli marşı ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan anma programda, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev’in Haydar Aliyev’i anlatan bir konuşma yaptı.

Anma programında bir konuşma yapan Kars Valisi Türker Öksüz, merhum Haydar Aliyev’in unutulmaz bir lider ve önemli bir devlet adamı olduğunu vurguladı. Haydar Aliyev’in bugünkü modern Azerbaycan’ın oluşması ve Türk dilini, zengin kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için büyük mücadele verdiğini de söyleyen Sayın Valimiz: “ Onun isabetli ve cesur kararları sayesinde Azerbaycan, sil baştan bir devlet haline ve bugünkü konuma gelebilmiştir. Bugün; Azerbaycan ve Türkiye arasında eşine rastlanamayacak nitelikte olan bir kardeşlik bağı oluşmuşsa, bunu merhum Aliyev’e borçluyuz ve bu kardeşlik bağı, “İki Devlet, Bir Millet” şiarıyla ölümsüzleşmiş durumdadır. Azerbaycan’ın uluslararası sistemle bütünleşmesi, bölgesel güvenliğinin sağlanması, sosyo-ekonomik, bilimsel ve kültürel atılımlarının gerçekleşmesi doğrultusunda dost ve kardeşi olan Türkiye ile çok yönlü iş birliğinin geliştirilmesine büyük önem verilmiştir.  Merhum Haydar Aliyev’in hayattayken aldığı önemli kararlar, bugün Türkiye ile Azerbaycan’ı dünya siyasetinde çok stratejik bir noktaya getirmiştir. Merhum Haydar Aliyev’in deyimiyle “Bir millet, iki devlet” olan Türkiye ve Azerbaycan olarak sosyal, kültürel, bilimsel, ekonomik ve savunma alanlarında stratejik ilişkilere sahibiz ve bu ilişkilerimiz her geçen gün de gelişmektedir. Asrımızın projeleri olarak nitelendirilen; TANAP Projesi, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi bile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geldiği noktayı göstermesi açısından çok büyük önem taşımaktadır. Türkiye ve Azerbaycan tarih boyunca, her zaman iki dost ve kardeş ülke olmuştur ve öyle de kalacaktır. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluğun, kardeşliğin ve her konudaki stratejik ortaklığın ilelebet süreceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Azerbaycan Umummilli Lideri Haydar Aliyev’i anma töreni; şiirlerin okunması, sinevizyon gösterimi ve sembolik fidan dikiminin ardından sona erdi.

Anma törenine; Kars Valisi Türker Öksüz, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, kurum müdürleri, STK temsilcileri, Kafkas Üniversitesinde görevli Azerbaycanlı akademisyenler ile Azerbaycanlı öğrenciler ve davetliler katıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.