KARS Haber Girişi : 18 Eylül 2021 13:30

Ani Örenyeri'nde Heyecanlandıran Yeni Keşif!

Ani Örenyeri'nde Heyecanlandıran Yeni Keşif!
Ani Örenyeri'nde yapılan kazı çalışmalarında Selçuklu Mezarlığı ve sandukalar bulundu.

Kars Olay- UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi‘nde yer alan Ani Örenyeri‘nde yapılan kazılarda, Selçuklu dönemine ait kümbet ve mezar kalıntıları bulundu. Bu kalıntıların Selçuklulara ait Anadolu’daki ilk kümbet ve mezarlık olduğu tahmin ediliyor.

 

Tarihte Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratlı Hanedanlığı, Bizans, Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Gürcü Krallığı, Moğollar, İlhanlılar, Harzemşahlar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetlerinin ardından 20. yüzyıl sonlarında kısa bir süre Rus işgalinde kalan Ani Örenyeri‘ndeki kazı çalışmaları devam ediyor.

 

Selçuklu’nun Anadolu‘ya ilk giriş kapısı olma özelliğiyle de ayrı bir önem arz eden Ani‘de yer altındaki tarihi yapı ve eserlerin gün yüzüne çıkartılması için 4 farklı çalışmalar sürdürülüyor.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi ortaklığıyla yapılan kazı çalışmaları Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Arslan başkanlığında yürütülüyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.