KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 23 Mayıs 2019 01:33

Ani Örenyeri'nde Hayvan Otlatılıyor

Ani Örenyeri'nde Hayvan Otlatılıyor
Eski Tarihi Milattan Önce (Mö) 5 Bin Yıllarına Kadar Uzanan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Ani Örenyeri'nde Köylüler Hayvan Otlatıyor.

Kars Olay-Kars merkeze 42 km uzaklıkta, Türkiye-Ermenistan sınırı üzerinde bulunan, bin yıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetlere beşiklik etmiş, tarihin en büyük hazinelerinden biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ani Örenyeri bir taraftan yaz ve kış aylarında binlerce yerli yabancı turisti ağırlarken diğer taraftan ise aynı zamanda Kars'ın en önemli turizm merkezi olan Ani Örenyeri'nin içerisinde hayvan otlatılması ilginç görüntülere sahne oluyor. Bir taraftan çevre düzenlemesi, yürüyüş yolları yapıılırken diğer taraftan da 78 hektar üzerine kurulmuş, 4.5 kilometre surlarla çevrili Ani Örenyeri'nin içerisinde otlayan ve büyükbaş hayvanların harabelere zarar vermesi bu sorunu yeniden güdeme getirdi.

 

ANİ ÖRENYERİ HAKKINDA
Kars merkeze 42 km uzaklıkta, Türkiye-Ermenistan sınırı üzerinde bulunan, bin yıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetlere beşiklik etmiş, tarihin en büyük hazinelerinden biri olan Ani Örenyeri, Temmuz 2016’da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde 16. sırada yerini almıştır.

Kars merkez Ocaklı Köyü sınırları içerisinde yer alan Anı Örenyeri, Türkiye- Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay nehrinin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir ortaçağ şehridir. Ören yeri Anadolu'ya İpek Yolu üzerinden girişte ilk konaklama merkezi olduğundan aynı zamanda bir ticaret merkezidir. Örenyerinin zenginliği de buradan gelmektedir. Ani'nin en eski tarihinin M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzandığı düşünülmektedir.

Tarih öncesi dönemde örenyerindeki yerleşim bostanlar deresi olarak bilinen vadideki volkanik oluşumlu mağaralardan oluşmuştur. Bugünkü örenyerini oluşturan iç kale M.S. 4. yy'da Kars şehrine ismini veren Karsaklılar tarafından yaptırılmıştır. Örenyerinin dış cephe surları Bagratlı Kralı Aşot tarafından M.S. 964 yılında yaptırılmaya başlanmış, daha sonra Kral III. Sembat 978 yılında 2. takviye sur sistemini yaptırmış, 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Ani'yi fethetmesinden sonra  Ani Beyi olan Ebu’l Menuçehr 1064-1072 arasında 3. sur sistemini yaptırmıştır.

Kale surları devetüyü ve siyah renkli tüf taşından yer yer iki ve üç sıra halinde Horasan harcı ile yapılmıştır. Kurulduğu arazi üzerine uyumu sağlamak amacıyla üçgenimsi bir şekilde inşa edilen surların yedi giriş kapısı mevcut olup bu kapıların en önemlileri Aslanlı Kapı, Kars Kapısı, Sarnıçlı Kapılardır. Şehrin surları uzun kuşatmalara dayanıklı hale getirmek için surlar arasına yapılan destekleme kuleleri aynı zamanda erzak ve tahıl deposu olarak kullanılmıştır. Arazinin eğimine göre yer yer 5 m yüksekliğe kadar oluşan surların dış cephelerinde haç motifleri, aslan ve yılan kabartmalı rölyefler, çini süslemeler mevcuttur. Örenyerinin ana giriş kapısı olan Aslanlı Kapı iki büyük giriş kapısından oluşmaktadır. Aslanlı Kapının bulunduğu surların doğu yanındaki burç üzerinde Selçuklu Sultanı Alparslan'ın şehri 1064 yılında fethetmesini belgeleyen dört satırlık kufi İslami kitabe mevcuttur.

Günümüzde 78 hektar büyüklüğündeki bir alan üzerine kurulmuş olan Ani Örenyeri 4,5 km. uzunluğundaki dış cephe surları, sur içerisindeki antik kentte bulunan cami, kilise, hamam, saray, kervansaray,  köprü vb. yapılardan oluşmuş 21 adet tescilli taşınmaz ile birlikte, arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiş bölgemizdeki en önemli örenyeridir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Cancağzım 23 Mayıs 2019 08:08

    Ayrıca haber yaparken biraz daha araştırıp yazın. Ani UNESCO Dünya Mirası Listesinde değil daha ondan haberiniz yok iki kisinin hayvan fotoğrafi göndermesi ile haber yapiyorsunuz. Ani Örenyeri 2016 yilinda UNESCO Dünya Mirası asıl listesine alındı.

  • Cancağzım 23 Mayıs 2019 07:56

    Siz önce harabe demekten bir vazgecin de sonrası Allah kerim.