KARS Haber Girişi : 30 Eylül 2018 12:23

Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç Beylerbeyi Sarayını İncelediler

Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç Beylerbeyi Sarayını İncelediler
Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Milletvekili Yunus Kılıç ve Vali Rahmi Doğan Kars Kalesi eteklerinde tarihi ihtişama sahip ve restorasyonu süren Beylerbeyi Sarayında sürdürülen çalışmaları yerinde incelediler.

Kars Olay-Üç günlük Kars programı kapsamında şehirde yapılan çalışmaları takip eden Milletvekilleri Arslan ve Kılıç bugün de Osmanlı mahallesi projesi kapsamında restorasyonu devam eden Beylerbeyi Sarayının çalışmalarını incelemek için Vali Doğan ile birlikte çalışma alanına gelen vekiller Vali Doğan ve Restorasyonu sürdüren firma yetkililerinden bilgi aldılar. 

Beylerbeyi sarayında devam eden Restorasyon çalışmalarını inceledikten sonra gazetecilere açıklamada bulunan Milletvekili Ahmet Arslan; şu bilgileri verdi. Arslan “Değerli arkadaşlar öncelikle Kars bir tarım ve hayvancılık şehri bunu her kes biliyor. Ebetteki bizlerinde sorumluluk alanlar Milletvekilleri, Vali Bey, Kaymakamlar, İl Başkanımız ekibiyle birlikte sorumluluk alanlar olarak şehrin bu özelliği bilerek bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Böyle olması gerekiyor, ama aynı zamanda şehrimizin bir tarihi şehir olduğu, Gazi Kars olduğu inanç ve kültür turizmi anlamında birçok değere sahip olduğunu da biliyoruz. Bu değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak öncelikle ecdadı yâd etmek adına çok önemli. Nitekim bu gün burada gezdiğimiz Beylerbeyi sarayının yanındaki sarnıçta da gördük ki bu gün arıtma tesislerinde öngörülen ne varsa bu sarnıçta da aynı şeylere var. Su geliyor, bir yerde birikiyor, oradan bir yükseklikten aşağıya tazyikli bir şekilde iniyor ve oksijen alınmış oluyor, çöküntüler alınıyor sonra kumdan süzülerek nihai olarak arıtılmış yere geliyor su. Buradan baktığımız zaman birçok tarihi değerimiz var bunları da gün yüzüne çıkararak Kars’a gelen misafirlerin beğenisine sunmak istiyoruz. Gerek ilimizde gerek ilçelerimizde bu tip değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Bunları yaptığınız zaman kültür, tarih, turizm ve tarım ve hayvancılık şehrinde şehrin kolay erişebilir ve ulaşılabilir olması lazım bunun içinde gerek ilimizin komşu illeriyle olan bağlantıları gerek ilçeleriyle ulaşım anlamında yapılan çalışmalarında yerinde inceleyip onlardaki gelişmeleri de görüyoruz. İki gündür merkezde yaptığımız incelemelerde tarihi değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak adına ve tahrip olmadan yenilenmesi restore edilmesi adına çok önemli çalışmalar var. Doğrusu bu milletvekilleri olarak bizi ziyadesiyle memnun etti. Ankara’dan kaynak oluşturmaya çalıştığınızda bu kaynakların heba olmadığı görüyoruz. Bunun için biz Sayın Valime ekip arkadaşlarına çok çok teşekkür ediyoruz. Sayın Valim geldiği günden beri Kars’ın tarihinin daha çok gün yüzüne çıkabilmesi adına Ankara’dan kaynak isteme konusunda bize ne zaman geldiyse baş göz üstüne dedik her oluşturulan kaynağında zaman kaybedilmeden işe dönüştürüldüğü görmek bizi memnun ediyor. Bir tarih, kültür şehriyiz Gazi Kars’ız. Ama bunlara aynı zamanda sahip çıkıp gelecek nesillere taşımak gerekiyor, nitekim yaptığımız bu gelecek nesillere taşımak adına çok güzel çalışmalar var. O yüzden emeği geçen her kese çok çok teşekkür ediyoruz. Memnuniyetimiz sadece bunlar değil şehirde ve ilçelerdeki çalışmaların hız kesmeden devam etmesi bizi ziyadesiyle memnun ediyor ifadelerini kullandı.

Tarihi alanlarda yürütülen restorasyon ve yeniden hayata kazandırma çalışmalarının devam etmesi Kars'ın Unvanı olan Gazi Kars ibaresinin yer alması hakkında da gazetecilerin Gazi Kars Unvanı ile ilgili bir çalışma olup olmayacağı sorusuna cevap veren Milletvekili Yunus Kılıç; “Bu girişimiz tabi olacak değil biz birinci kendi açımızdan milletvekillik dönemimizde yani 2011-2015 döneminde zaten mecliste böyle bir günden oluşturduk ve meclis gündemine soktuk.  Ve bununla alakalı bir duyarlılık oluşturduk. Elbette o zaman bunu bir kanunlaştırmadık ama bu uğraşımız ve gayretimiz devam ediyor. Karslının bu manadaki hassasiyetini genel isteğini ve buna genel anlamda emek veren gün yüzüne çıkmasıyla alakalı zaten bir talep vardı. Biz onu dillendirdik Ankara’da yeterli duyarlılık oluşturduk. Yeni bir dönem başlıyor, gene bizim sayın bakanımızla beraber Kars’ın beklentilerine olan duyarlılığımız devam edecek. Aslında yapılan çalışmaların birçoğunu biz biliyoruz ama bizim bilmemiz yetmiyor, yani tarihi bir değeri ortaya çıkarıp bizden başkalarının da bilmeleri bir anlamı oluyor ve bunlar yaşatabildiği zaman korunabiliyorlar zaten o yüzden yapılan çalışmalar burada belki bir üretime yönelik şeyler değil ama, bu şehrin kıymetinin bilinmesi, değer katılması ve bu şehrin ekonomik olarak haydalanmasına kapı aralayacak çok önemli çalışmalar. Aynı zamanda ecdadın yadigârına da sahip çıkıyoruz. Ve ilk defa bizim bile görmediğimiz yeni yeni kazdıkça ortaya çıkan çok önemli tarihi değerler var bunların bazıları Türkiye’de ve Dünyada hiç olmayan şeyler. O yüzden bunları ne kadar görünür hale getirebilirsek bu şehir bundan faydalanacak. Karslının da hayvancılıktan ve tarımdan başka gelir kaynağı ve şehre para akışı olacak. Her kes bundan refah istihdam ekonomik olarak faydalanacak. O yüzden bunları da en az tarım ve hayvancılık kadar önemsiyoruz dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.