İLÇELER Haber Girişi : 07 Kasım 2017 22:03

Arpaçay'da Kurtuluş'un 97. Yılı Buruk Kutlandı

 Arpaçay'da Kurtuluş'un 97. Yılı Buruk Kutlandı
Kars’ın Arpaçay İlçesi’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü, Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Ortaklar bölgesinde PKK’lı teröristlerle çıkan çatışmada 2’si güvenlik korucusu 8 askerimizin şehit olması nedeniyle buruk kutlandı.

Kars Olay-Törene; Arpaçay Kaymakamı Abdil Koç, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, İlçe Jandarma Komutanı Görkem Işıklar, İlçe Emniyet Amiri Cemre Karagülle, İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Avcı, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Arpaçay Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen 3 Kasım Arpaçay’ın Kurtuluşu etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na İlçe Kaymakamı Abdil Koç ve Belediye Başkanı Erçetin Altay tarafından çelenk sunuldu.

Burada Saygı duruşu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında Kaymakam Abdil Koç ve Erçetin Altay Arpaçay Belediye Başkanlığı’nda bayram tebriklerini kabul etti.

Ardından tören alanına geçildi. Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan törende Kaymakam Abdil Koç, Belediye Başkanı Erçetin Altay, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev ve Cumhuriyet Savcısı Muhsin Akın  halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.

Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasına, Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Ortaklar bölgesinde PKK’lı teröristlerle çıkan çatışmada 2’si güvenlik korucusu 8 askerimizin şehit olması nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Törende önceden planlanan halk oyunları, dans gösterileri ve aşıkların atışması gibi halkı eğlendiren etkinliklerin tamamının şahitlerimizin olması nedeniyle iptal edildiği söyleyen Başkan Altay, ülkemize kurşun sıkan, hain emeller peşinde olan tüm terör örgütlerini lanetledi.

Başkan Altay konuşmasına şöyle devam etti:

“Asırlardan beri her dönemde harp sahası olan ve ecdadımızın Orta Asya’dan Batı’ya göç eden Türk boylarının ve kahramanlarının kapısı, Anadolu’da kurulan Türk Devletlerinin serhat bekçiliğini yapan ilçemiz Arpaçay’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yılını kutlamak üzere toplanmış bulunmaktayız. Türklire elinden geldği kadar acımasız katliam yapan Ermeniler eski hınçlarını almak için, zalimce ilçemiz ve ilçemize bağlı Türk köylerine saldırarak kadın, çocuk ve yaşlı demeden katliamlarını sürdürmüşlerdir. Buna göre halkımız artık Osmanlı Devletinden bir yardım beklemeden, bölhge milis kuvvetleri oluşturarak kahraman mahalli kişilerin etrafında toplanmak suretiyle ilçemizde kaymakamlık görevi yapan Kocaoğulları’ndan Öğretmen Mehmet Bey, Burcalı Köyü’nden Elbeyi oğlu Bekir Bey, Bardaklı Köyü’nden Ethem oğlu İbrahim Bey, Tepeköyü’nden Alibey, Susuz Porsuklu Köyü’nden Gülizar oğlu Abdullah Bey, Susuz Kızılkiliseli Selim Bey, Dağ Köyü’nden Seferriler’den Daşdan Ağa isimlerindeki mahalli kahramanlar canları pahasına mücadelelerini sürdürmüşlerdir. Kelbayı Mehmet Beyi eir almak isteyen Ermeniler, iki köyümüzü esir almışlardır. Karşılarında Kelbayı Mehmet Beyi isteyerek iki köyün halkının bağışlanması istenmiştir. Bunu duyan bölgemiz halkı Mehmet Beyin gitmesini isememiş ise de Mehmet bey öne atılarak gitmek istemiş, bunu gören Emreniler ise ‘kendi milleti, kendi toprağı için kahramanca ölmeyi kabul eden bu kahramanı biz öldürmeyiz’ diyerek affetmişlerdir. Tepeköylü Alibey, Şahnalar ve çevresinde başlatılan Ermeni katliamlarını durdurmak için tren ile gönderilen Ermeni kuvvetlerini Şahnalar köprüsüne bomba koyarak imha etmişlerdir.”

Başkan Altay daha sonra şunları söyledi:

“Sayın Arpaçaylılar, belirttiğim gibi bu memleket topraklarının her karışı için binlerce şehit veren milletimiz düşmana karşı göğsünü siper gererek vatanı kurtarmışlardır. Acımasız Ermenileri Türk topraklarından sonsuza dek kovmuşlardır. Ulu Önder Atatürk’ün emri ile şanlı Türk ordumuzun şank cephesi komutanı Kazım Karabekir ve Halit Paşa’nın komutasındaki kahraman ordumuzun şank cephesine gelmesiyle kuvvetler birleşiyor ve 3 Kasım 1920’de Serhat ilçemiz Arpaçay, düşman işgalinden kurtularak ana vatana kavuşturulmuştur. Bu sevinçli günü, kurtuluş bayramımızı bizlere bahşeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de saygı ile anarak Kurtuluş Bayramımızın bütün Arpaçaylılara kutlu ve mutlu olmasını diliyor ve hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Atalarımız, Çanakkale başta olmak üzere bütün harp sahalarında göstermiş oldukları yurt savunmasıyla, mücadeleyle bize bu güzel vatanı armağan ettiler. Bize bu güzel vatanı armağan eden ecdadımızın mekanı Cennet olsun. Allah bize bir daha bu kurtuluş günlerinin tekrarını yaşatmasın.” dedi.

Belediye Başkanı Altay’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Arpaçay YBO, Atatürk İlokulu ve Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri tarafından Arpaçay ile ilgili şiirler okundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey ve Arpaçay eski Kaymakamı şimdiki Erzurum İspir Kaymakamı Faruk Erdem’in kutlama mesajları okundu.

SAZLARINI KILIFINDAN ÇIKARMADILAR

Sunuculuğunu Arpaçay Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Adem Aydın ve Müzik Öğretmeni Ece Güler’in yaptığı törende sıra hak ozanlarına geldi. Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Ortaklar bölgesinde PKK’lı teröristlerle çıkan çatışmada 2’si güvenlik korucusu 8 askerimizin şehit edilmesi nedeniyle sazlarını kılıflarından çıkarmayan ve programın atışma bölümlerini iptal eden ozanlar günün anlam ve önemine uygun kahramanlık şiirleri okudular. Aşıklar Bahattin Yıldızoğlu, Gültekin Bulutoğlu, Arif Tellioğlu, Mahmut Karataş, Gökmen Dursunoğlu ve İrfan Kurak’a törene katılım plaketleri protokol tarafından kendilerine takdim edildi.

MEHTERAN TAKIMI KAHRAMANLIK MARŞLARI ÇALDI

Atlı geçişlerin de yer aldığı törende sahne alan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı da kahramanlık karşlarıyla programa amacına uygun anlam kattı.

Programın sonunda Aziz Şehitlerimiz için Arpaçay Merkez Camii’nde Cuma namazı sonrası dualar okundu. – KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.