KARS Haber Girişi : 24 Temmuz 2019 00:50

Vali Öksüz 'Kars Vadisi' Projesini Açıkladı

Vali Öksüz 'Kars Vadisi' Projesini Açıkladı
Vali Türker Öksüz, Kars Valiliği'nce Hazırlanan Projeleri Açıkladı

Kars Olay-Kars Milletvekili AK Parti MKYK üyesi 65.Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Kars Milletvekili Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars’ın çehresini değiştirecek, turizme katkı sunacak olan Kars Çayı Islahı ve Çevre Düzenleme Projesi’ni yerinde inceleyerek basını bilgilendirme programı yaptılar.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin 12 Mart 2019 tarihinde Kars’a yapmış oldukları ziyaretleri sırasında kendilerine iletilen taleplerden biri olan Kars Çayı Islahı Projesi, 4,5 milyon lira bedelle yatırım programına alındı.

İşin ihalesinin yapılması için alınması gereken bakanlık ihale izni ve ödenek temini konusu,  girişimler sonucu, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından 18 Temmuz 2019 tarihinde uygun görülerek ihale izni oluru verildi.

Kadim Kars şehrinin merkezinden geçen sürekli baz akıma sahip olan Kars Çayı, etrafındaki tarihi ve turistik mekanların; Kars Kalesi, Namık Kemal Evi, Ebu'ul Hasan-ı Harakani Türbesi ve Camisi, Topçular Hamamı, Muradiye Hamamı, Taş Köprü, Kümbet Camii (Havariler Kilisesi) arasından akmakta. Bu iş kapsamında; Kars Çayının bu tarihi ve turistik mekânların arasından geçen kısmında dere yatağı düzenlemesi, kabartma yapısı ve çevre düzenlemesi yapılarak buraların cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanmakta. Buralardaki çevre düzenlemesine ait çalışmalar Kars Valiliği tarafından yapılacak. Kars Çayı Dere Yatağı Düzenlemesi ve Kabartma Yapısının yapımı işi ise DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından bu ihale kapsamında 4,5 milyon lira bedelle gerçekleştirilecek.

Bu proje kapsamında; hem Tarihi Taş Köprü hem de Kars Kalesi ziyaretçileri tarafından seyredilebilir bir noktada imalatı yapılacak şişme lastik savakla, dere üzerinde yaklaşık 4 metre yüksekliğinde bir şelale oluşturulacak. Bu lastik şişme savak sayesinde Kars Çayı, Tarihi Taş Köprü ‘den itibaren yaklaşık 1000 metre geriye doğru şişirilecek ve yılın 365 günü dolu ve akış halinde bir su manzarasına kavuşacak. Böylelikle hem nispeten kurak aylarda oluşması muhtemel hoş olmayan görüntülerin önüne geçilmiş olacak, hem de insanların dere ve su ile olan mesafesi ortadan kaldırılmış olacak.

Kars Vadisi Projesi ile şehrin içinden geçen Kars Çayı,  kent estetiği açısından ön plana çıkartılıp, hem derenin etrafına hem de şehrin geneline değer katacak. Proje sayesinde oluşacak çevre düzenleme alanlarıyla bölge, şehir sakinlerinin ve yerli-yabacı ziyaretçilerin daha aktif şekilde istifadesine sunulacak.

Bu proje ile son yıllarda Kars’a olan turistik ilginin devamlılığı sağlanacak, kentin kültürel ve tarihi değerlerine arka plan oluşturan Kars Çayı vurgulanarak yeni turistik cazibe merkezlerinin ortaya çıkmasına fırsat oluşturulacak. Yapılacak balık geçidi ile de deredeki doğal canlı yaşamının devamlılığı korunacak.

Ayrıca Kars Çayı Islahı ve Çevre Düzenleme Projesi, çevresindeki 3. Derece Sit Alanı kriterlerine uygun olarak insanların kullanım ihtiyaçlarını karşılaması amaçlandı. Bu çalışmalarda dikkate alınan en önemli hususlardan biri de Kaleiçi Bölgesindeki tarihi yapıların siluetini bozmamak suretiyle bu çalışmanın yapılması.

Peyzaj alanında yaklaşık olarak 19.000 m² yeşil alan olarak bırakıldı. Yeşil alanlarda kullanılan bitki türleri Kars’ın soğuk iklimi göz önüne alınarak uygun cins ve türler seçildi. Seçilen ibreli ve yapraklı ağaçlar, çalıların kompozisyonu yapılırken kentin perspektifini bozmayacak şekilde tasarım yapıldı.

DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Kars Çayı Islahı kapsamında şişme lastik savak yanında teşkil edilecek Hidrodinamik Burgu HES ile yılda 770.000 KWh elektrik enerji üretilmek suretiyle alanın tüm enerji ihtiyacı da karşılanmış olacak ve yılda 323.000 lira enerji faydası sağlanmış olacaktır. Bu projenin Kars Çayı Islahı kısmını DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından, çevre düzenleme çalışmaları ise Kars Valiliğimiz tarafından gerçekleştirilecek şekilde çalışmalar yapılarak Kars ilimize ve hemşerilerimizin hizmetine sunulacaktır. Bir başlangıç olan bu çalışmadan sonra, inanıyoruz ki etaplar halinde, Kars Çayı boyunca bu düzenlemelerin yapılmasına da öncülük edecektir.” dedi.

Kars Valisi Türker Öksüz ise proje hakkında yaptığı açıklamada; "Bugün Kars için önemli bir gün, böyle bir projenin tanıtılmasının fırsatını bulduk.  Bu proje Kars Çayı Islah Projesi, Bedesten Projesi, Kale Yolu İyileştirme ve Kalenin Aydınlatılma Projesi ve Şehit Hulusi Aytekin Caddesi İyileştirme Projesi olmak üzere dört aşamadan oluşuyor. Kars Çayı ıslah edildikten sonra şişme savak projesi ile su yükseltilmiş olacak ve burada kenarda bir cazibe merkezi oluşturulacak ve 25 bin metre kare alanda peyzaj çalışması yapacağız" diye konuştu.

Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Tarım bakanımız seçim sathında buraya geldiği zaman hepimiz tabiri caizse bu projeyi anlattık. Sağ olsunlar onlarda ikna oldular ve size kaynağını vereceğiz dediler.4.5 milyon TL’lik kısmı sadece DSİ’nin yapacağı kısım. Buraya daha da büyük rakamlar masraf edeceğiz. Böylelikle daha görkemli bir şey ortaya çıkacak. Eskişehirr’deki Porsuk Çayı kenarındaki tüm güzellikler burada da olacak. Bu proje Kars’a çok ciddi bir değer katacak. Projenin kaynağı aktarıldı. En kısa zamanda da ihalesi yapılıp inşaatı başlanacak. Bu projenin şehrimize kıymetli bir değer katacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Milletvekili Ahmet Arslan da, “İster Tarım ve hayvancılık memleketinde katma değer oluşturalım ister son yıllarda turizm alanında çok ciddi açılımlar, atılımlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Tabi bunların hepsinin birbirini tamamlaması lazım. Özellikle Yunus Kılıç’ın Tarım Komisyonu Başkanı olarak bizzat takip ederek bu noktaya getirdiği bu proje şehrimize bir değer katacak. Elbette ki bu kadar suyu biriktirip bir arıtma yapmaz isek su birikintisi tam tersine bir koku yaparsa bu bizim istediğimiz sonuç olmaz. Hiç şüpheniz olmasın ki biz onunla ilgili de gereğini yapacağız. Böylelikle Kars her gün üzerine koyarak daha iyi bir noktaya gidecek.” şeklinde konuştu.

Arslan ve Kılıç’ın ziyaretlerine Vali Türker Öksüz, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın ve İl Özel İdaresi Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı da eşlik etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.