KARS Düzenleme Tarihi : 07 Ağustos 2020 10:32 Haber Girişi : 07 Ağustos 2020 10:36

Vali Öksüz'den Maske Denetimi

Vali Öksüz'den Maske Denetimi
81 ilde olduğu gibi Kars merkez ve ilçelerinde de protokol üyelerinin katılımıyla gün boyu denetim yapıldı.

Kars Olay-Kars Valisi Türker Öksüz, Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında yapılan denetimlere katılarak, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasının insan ve toplum sağlığı için önemine dikkat çekerek, tespit edilen eksikliklerle ilgili olarak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

 

Kars Valisi Türker Öksüz yaptığı değerlendirmede; ülkemizi ve dünyayı çok yakından ilgilendiren Covid-19 salgını sürecinde vatandaşlarımızın sağlığını korumak ve gerekli önlemleri almak üzere Türkiye genelinde olduğu gibi İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile ilimizde de denetimlerin yapıldığını belirterek, denetimlerin İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve diğer STK’lar tarafından yapıldığını vurguladı.

 

Denetimlerdeki amacın, vatandaşlarımızın sağlığını korumak olduğunun altını çizen Vali Türker Öksüz: “Öyle bir dönemdeyiz ki ortak sorumluluklar almamız gerekiyor. Bu salgın sürecini atlatmak için salgın öncesi normal hayatıma dönüşü en kısa sürede gerçekleştirmemiz için mutlaka Sağlık Bakanlığımızın, İçişleri Bakanlığımızın ve devletimizin ilgili kurumlarının koyduğu kurallara harfiyen uymanız lazım. Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda oluşturulan bu kuralların hepsi halkımızın sağlığını korumaya dönüktür. Bizim amacımız vatandaşlarımızı bilgilendirmek, bu salgının boyutunu anlatmaktır. Kurallara uymanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmaktır. Çünkü kurallara uymamamızın karşılığı maalesef zaman zaman insanların hayatına mal oluyor. Biz bir vatandaşımızın dahi Covid-19’dan dolayı hayatını kaybetmesini istemiyoruz. Hastanelerde yatan vatandaşlarımıza Allah'tan şifa diliyorum. Ama bizim hastanede yatan vatandaşlarımızın sayısını azaltmak ve toplum sağlığını en üst düzeyde gerçekleştirmemiz için mutlaka maske, mesafe ve temizlik gibi kuralları başta olmak üzere tüm kurallara uymamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 

Her iş kolunda, her işletmenin uyacağı kuralların belirlenmiş olduğunu belirten Kars Valisi Türker Öksüz, yapılması gerekenin kurallara eksiksiz riayet etmek olduğunu ve kurallara uyulması halinde çok kısa süre içerisinde bu salgının bertaraf edilmiş olacağını söyledi.

 

Vali Türker Öksüz: “ Ülkemiz şimdiye kadar bu salgında çok iyi bir yönetim örneği gösterdi. Bundan sonra da bu yönetim örneğini devam edeceğiz. İnşallah sonunda başaracağız ve kazanan biz olacağız. Ama herkesin bu konuda bilinçli olması lazım. Hepimiz bu konuda kamuoyunu ve vatandaşlarımızı bilgilendirmeniz lazım, kuralları hatırlatmamız lazım. Bir kişinin bu kurala uyması yeterli olmuyor, herkesin uyması lazım. Dolayısıyla bu denetimlerin bu anlamda faydalı olduğunu inanıyorum. İnşallah denetimlerimiz aslında toplumda bir bilinç oluşmasına da katkıda bulunacak. Bundan sonra da vaka sayılarımız en az düzeye inecek ve sonunda inşallah bu vakalardan kurtulacağız. Ben bu çalışmaya katılan tüm kamu görevlilerimize, bütün denetim ekine, görevli olan bütün personelimize ve herkese teşekkür ediyorum. Büyük fedakârlık gösteriyorlar. Bu denetimler sadece bugün için değil devamlı şekilde yapılıyor ve kurallara uymayanlara tabii ki gerekli idari yaptırımlar da uygulanıyor. Bundan sonra da bu denetimlerin hiç eksiksiz devam edip toplum sağlığı için tehlike oluşturan kurallara uymayan kişilere ya da işletmelere de idari yaptırımların uygulayacağız. Çünkü toplumda bu birinci sağlamak için mutlaka idari yaptırımlar da uygulamamız gerekebiliyor. Ama dediğim gibi amaç bu yaptırımlar uygulamak değildir. Biz rehberlik etmek, eğitici faaliyetlerde bulunmak ve toplumu bilinçlendirmek durumundayız. Hepimizin de ortak sorumluluğu bu salgından kurtulacağına inanmıyorum.” şeklinde konuştu.

 

İl dışından gelen vatandaşlarla münasebette dikkatli olunması ve kurullara uyulması gerektiğini vurgulayan Kars Valisi Türker Öksüz: “Özellikle il dışından Kars’a gelen vatandaşlarımız var. Büyük şehirlerde yaşayan Karslı olan vatandaşlarımız ve hemşerilerimiz var. Elbette ki kendi memleketlerine gelmeleri haklarıdır. Ancak bizim onlardan istediğimiz, burada bulundukları süre içerisinde gerek yakın akrabalarına gerekse burada yaşayan insanlarla olan münasebetlerinde dikkatli olsunlar ve kurallara uysunlar. Mesafe, temizlik ve maske kuralına mutlaka riayet etsinler. Toplu organizasyonlara, toplu yemeklere katılmasınlar. Bir süreliğine bunları erteleyelim. Taziyelerimizi toplu şekilde yapmayalım. Daha kurallara uygun kalabalık yapmadan bu tavsiyelerinizi gerçekleştirelim. Ama yakın iletişimde sosyal mesafeyi ihlal ederek iletişimde bulunmaktan vazgeçelim. Çünkü düğünler, akraba ziyaretleri ve taziyeler gibi etkinlikler, çok sayıda kişinin bir araya geldiği maalesef salgının da yüksek risk taşıdığı yerler oluyor. Dolayısıyla bizim mutlaka bu etkinliklere dikkat etmek lazım. İl dışından gelen Vatandaşlarımızın burada Covid-19 vakalarına rahatlıyoruz. Bir kişiye bulaştığı zaman birkaç kişiye ulaşarak devam ediyor. Biz de ondan sonra önlem almak zorunda kalıyoruz. Bazı köylerimizde karantina uygulamalardan başlıyoruz. Ev karantinaları uygulamak zorunda kalıyoruz. Vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine bir takım sınırlamalar getirmek mecburiyetinde kalıyoruz. Ama bunlar tamamen salgının yayılmasını önlemeye dönük tedbirlerdir. Yoksa Karantina tedbirleri keyfi olarak alınacak kararlar değildir. İl dışından gelenler Kars’a geldiği andan itibaren lütfen her türlü etkinliklerinde dikkat etsinler. Şu anda dört köyümüz ve bir beldemiz karantinada bulunuyor. Bu karantinaların büyük ölçüde nedeni il dışından gelen vatandaşlarımızdan kaynaklamaktadır.” şeklinde konuştu.

 

İl genelinde yapılan denetimler; Kars merkezde 76 ekip, 319 personel, ilçelerde ise 64 ekip ve 276 personel olmak üzere 140 ekip, 595 personelin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.