KARS Haber Girişi : 27 Ekim 2022 13:17

Trakyalılar Kars Kaşarına Sahip Çıktı

Trakyalılar Kars Kaşarına Sahip Çıktı
Trakyalılar, “Karslılar peynir yapmayı bizden öğrendi” diyerek Kars Kaşarına sahip çıktı.

Kars Olay-  Sözcü'de yer alan "İki şehrin ‘kaşar’ savaşı" haberine göre,  Trakyalılar Kars Kaşarına sahip çıkarak Karslıların peynir yapmayı kendilerinden öğrendiğini ileri sürdü.  

 

2017 yılında coğrafi işaret tescili alan Trakya Kaşarı, 2015 yılında coğrafi işaretle tescillenen Kars kaşarına rakip oldu. 

 

Trakyalıların, Karslıların peynir yapmayı kendilerinden öğrendiğini ileri sürmesi Karslıları şaşırtırken Trakyalı peynir üreticileri, Kars  kaşarının tahta gibi üretildiğini ve Kars kaşarının sadece adının olduğunu iddia ederek Kaşar peynire sahip çıktı. 

 

“KARS’IN ADI, TRAKYA’NIN TADI”

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, Kırklareli eski kaşarının lezzetini Istranca Dağları’nın eteklerinde zengin coğrafyada beslenen hayvanların sütünden aldığını söyledi.

 

İşletme ve satış hacminin çokluğunun Trakya kaşarının ne derece lezzetli olduğunun da kanıtı olduğunu savunan Ilık, şunları söyledi: “Kars kaşarının adı, Kırklareli eski kaşarının da tadı var. Eski kaşarımızı yiyen mutlaka bu tattan bir daha vazgeçmiyor. Eski kaşarımız tamamen koyun sütünden üretiliyor. Kars’ın kaşar ustaları zamanında Kırklareli’nden özel olarak oraya gönderilmiş kişilerdir. Karslılar eski kaşarı Kırklarelili ustalardan öğrendi.”

 

Edirneli peynir ustası Cevdet Girgin (71) de yıllardır İpsala ilçesinin Aliçopehlivan köyünden Kars’a kaşar yapmaya gidenlerin olduğunu söyledi. Girgin, “Kars kaşarını bizim ustalar meşhur etti. Bizim ustalar gitmeseydi tahta gibi kaşar çıkarıyorlardı” diye konuştu.

 

Kars'a özgü organik ürünlere ulaşmak için TIKLAYIN!

Kaynak: Sözcü

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.