Sezgin Yıldız yazdı; Kars'a Uzak Bir Masal, 'Uzak Şehrin Masalı'

Kars’ta çekimleri yapılan, “Uzak Şehrin Masalı” ilk günden beri Karslıların heyecanla beklediği bir diziydi.

 

Karslılar bekledi de beklediğine değdi mi?

 

Televizyon izlemediğim için açıkçası pek merak da etmedim diziyi ama Karslı izleyicilerin olumsuz yorumlarını görünce merak edip izledim. İzledikten sonra dizinin ilk bölümüne verilen olumsuz tepkileri yerinde ve hatta az bile buldum.

 

Ortada inkar edilemez bir emek var: Oyuncular, set ekibi aylardır bu çekimler için koşturuyor . Amacımız asla emeği zai etmek ya da Kars’ta verilen bir emeği yok saymak değil, olamaz da ancak; Kars ve Karslının yıllardır binbir türlü emek ve çile ile Kars’ı n makus talihini kırma yolundaki çabalarını da bir dizide geçen Kars ile alakası olmayan sahnelere de feda edemeyiz.

 

Gazi Kars’ı ve insanını tanımayan izleyiciler, yöremizin güzel manzaraları arasında yürekli, yiğit, ahlaklı ve namuslu insanlarımızı değil de ne yazık ki ağız ve aksanı Kars’tan bağımsız, tamamen sapkın düşüncelerde olan ve birbirinin namusuna el uzatan insanlar olarak tanıyacaktır.

 

Kars’ın; 23 ayrı medeniyete beşiklik yapmış tarihini, destanlarını, kültür çeşitliliğini bir kenara bırakıp reyting için alakasız mı alakasız ahlaksız bir yapıda milyonlara sunulması kabul edilir gibi değil.

 

Gazi Kars’ı, dizilerin destansı anlatımıyla buluşturmaya ihtiyacımız varken Kars, aksine ahlaki değerlerden yoksun bir kent ve kişiler topluluğu gibi gösterilmeyi hak etmiyor.

 

Yönetmen ve varsa kültür danışmanı Kars’ın değerlerine nasıl tezat ise; ağalık, Hanım ağalık, aile içi müstehcen ilişkiler, konak hayatı, yok olmuş aile yapısı, sınır kaçakçılığı gibi kavramlar da bir o kadar Kars’a tezat ve uzak kavramlardır.

 

Tezat kavramlar şöyle dursun: Mekanlar, kaz eti, hangel  ve Nida Tüfekçi tarafından derlenen “Ceyranım Gel Gel” türküsü dışında Kars yöremize ait çok az şeye rastladım. Üstelik Affan, Türküyü de yanlış söyledi!

 

Son olarak Hanım ağa torununa, “Başın toprağa değsin.” Diye kargış edince içimden, yönetmene ve senariste: Başız bata demeden edemedim.

 

Kars bu mu?

Sizi kara yere soğum…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • karslı 15 Eylül 2021 15:08

    Karsla alakası yok haklısınız

  • hivda 15 Eylül 2021 15:06

    Varolun hocam...

  • kars aşığı 15 Eylül 2021 15:04

    Siz de olmasanız Karsı düşünen yok. teşekkürler